Connect with us

Među Hrvatima najpopularniji HDZ BiH i Dragan Čović

Published

on

Ukoliko bi danas bili održani izbori, najviše građana svoj glas bi dalo HDZ BiH, i to njih 41,71 posto, i Draganu Čoviću, lideru ove stranke. Ovo je pokazalo istraživanje javnog mjenja provedeno u razdoblju od 13. do 16. lipnja ove godine na prostoru FBiH, na uzorku od 4.028 ispitanika, od kojih je 2.206, ili 55 posto, prihvatilo odgovoriti na postavljena pitanja.

hdz-bihIstraživanje je provela Nezavisna agencija za istraživanje javnog mnjenja “Megalopter” iz Mostara, isključivo u hrvatskom biračkom tijelu na području FBiH, a s ciljem mjerenja rejtinga popularnosti političara i političih stranaka, pišu Nezavisne novine, a prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Poslije HDZ BiH, za kojeg bi glasalo 41,71 posto ispitanika, slijede HDZ 1990, koji bi dobio podršku 6,13 posto birača, zatim HSP BiH 1,75 posto, SPP 1,33 posto i NSRzB, koja bi dobila podršku svega 0,93 posto birača.

Prema ovom istraživanju, Demokratska fronta Željka Komšića dobila bi podršku 0,88 posto birača, a SDP BiH 0,82 posto. Uvjerljivo najmanje glasova prema ovom istraživanju dobio bi HSS i to svega 0,11 posto.

Zanimljivo je i to da je čak 44,44 posto građana FBiH u hrvatskom biračkom tijelu neodlučno i ne zna kome bi dalo glas da se izbori održavaju danas.

Kada su u pitanju političari, najveću popularnost ima Dragan Čović, lider HDZ-a, za kojeg bi glasalo 41,54 posto ispitanika, dok bi Martinu Ragužu, lideru HDZ 1990, povjerenje ukazalo 6,08 odsto birača.

Na trećem mjestu je Živko Budimir, predsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP), koji uživa podršku 2,3 posto ispitanih građana, a odmah iza njega je Zvonko Jurišić, lider HSP-a, s podrškom od 1,75 posto.

Na posljednje mjesto Hrvati iz FBiH stavili su Željka Komšića, lidera Demokratske fronte, koji bi da se danas održavaju izbori dobio podršku 1,7 posto građana.

I kada su u pitanju političari, građani su neodlučni za koga bi glasali, pa tako njih 46,63 odsto nije znalo odgovoriti kojem političaru bi ukazali svoje povjerenje.

U istraživanju Agencije “Megalopter” iz Mostara sudjelovalo je 67 posto žena i 33 posto muškaraca.

hms/kamenjar

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari