Mi smo za ukidanje Federacije

  2

  Ostanak Federacije BiH moguć je jedino ako se osigura apsolutni paritet u vlasti, kao i izborni model kojim bi se onemogućio sustav nametanja podobnih Hrvata, novodi se u današnjem bh. izdanju Večernjeg lista pod naslovom “Ukidnje Federacije, a ne županija je prihvatljiviji model za Hrvate u BiH”.

  Prijedlog da se potpuno ukinu županije podupiru ministri iz SDP-a, SDA, NS Radom za boljitak i HSP-a BiH, a drugi prijedlog, koji je iznio predsjednik HDZ-a BiH, jeste taj da se ukine Federacije BIH.

  Tako je predsjednik NS Radom za boljitak Jerko Ivanković Lijanović naveo kako bi se ukidanjem županija ostvarila ušteda od milijardu konvertibilnih maraka. Čović je također naveo kako bi ukidanje Fedearcije BiH i stvaranje tri ili četiri županije dovelo do pojeftinjenja sustava i do izjednačavanja položaja konstitutivnih naroda.

  Politolog iz Mostara Ivan Vukoja prihvatljivijim drži model ukidanja Fedracije BiH i okrupnjavanje županija, iako ne isključuje da se ide obrnutim putem, ali onda uz puni paritet u federalnoj vlasti i izborni model koji bi onemogućio nametanje političke volje. Vukoja je naveo kako bi ukidanje županija samo zbog financijskih razloga dovelo do daljnjeg slabljenja pozicije Hrvata, ali ne isključuje i takvo rješenje koje bi pomirilo krajnosti i zahtjevalo bi prihvaćanje Hrvata kao ravnopravnog partnera, piše današnji “Večernjak”.

  Fena/Vecernjak

  facebook komentari

  • Šro visi nek otpada!

  • Šro visi nek otpada!