Connect with us

Vijesti iz regije

Michel u Budimpešti: Uoči europskih izbora, Orban povećava ulog

Objavljeno

-

Foto: EPA

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel stigao je u ponedjeljak na neprijateljski teritorij – u Mađarskoj oblijepljenoj plakatima protiv EU-a, susreo se s premijerom Viktorom Orbanom, koji sve otvorenije provocira Bruxelles, a s pogledom na europske izbore 2024.

Diskretni sastanak trajao je “nešto više od dva sata”, rekao je predstavnik EU-a, govoreći o “dubinskim konzultacijama”. Orban je na Facebooku pozdravio “korisnu raspravu”, bez dodatnih detalja.

Cilj je bio smiriti napetosti prije ključnog samita EU-a sredinom prosinca koji Budimpešta prijeti sabotirati koristeći pravo veta.

U nedavnom pismu, Viktor Orban – jedini čelnik EU-a koji je održao bliske veze s Kremljom – osuđuje europsku strategiju prema Kijevu i odbija novu financijsku pomoć Ukrajini od 50 milijardi eura kao i otvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Između Bruxellesa i Budimpešte mnogo je spornih područja od povratka Orbana na vlast 2010.: neovisnost pravosuđa, migracijska politika, prava LGBT+ zajednice, a sada i Ukrajina.

Ton postaje sve žešći: upravo je pokrenuta nacionalna kampanja koja optužuje EU za sva zla. Na jumbo plakatima oblijepljenima po ulicama kritizira se predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a uz nju ocrnjuje se i sin financijera Georgea Sorosa.

“Mađarska se brani i svom snagom odupire” sadašnjem modelu “koji Europu vodi u propast”, poručio je Viktor Orban sredinom studenoga, uvjeren da je moguća pobjeda antisistemskih snaga u Europskom parlamentu sljedećeg lipnja.

“Kako se približava predizborna kampanja, vlada želi označiti svoju različitost, inzistirati na promjenama koje namjerava donijeti u Bruxelles”, objašnjava za AFP politolog Daniel Deak iz proorbanovskog Instituta 21. stoljeće.

Mađarski čelnik treba ove “simbolične borbe protiv vanjskih neprijatelja” kako bi mobilizirao svoju bazu, dodaje Bulcsu Hunyadi, iz think tanka Political Capital.

Prije europskih izbora 2019., Mađarska je već u sličnom stilu napala prethodnika Ursule von der Leyen, Jean-Claudea Junckera.

U oba slučaja kampanja ih predstavlja kao marionete – tada američkog židovskog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Sorosa, a sadas njegovog sina Alexa.

“To je stara taktika koja ima za cilj stvoriti nejasnu i imaginarnu prijetnju kako bi birače odvratila od stvarnih problema u obrazovanju ili zdravstvu”, rekla je glasnogovornica Zaklade Otvoreno društvo za AFP.

“I još jedan dokaz razine političke nepristojnosti koju je dosegla zemlja članica EU-a.” (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas