Migranti iz Srbije krenuli pješice prema Hrvatskoj

10

Skupina od oko 150 migranata iz Afganistana i Pakistana pješice je u petak poslijepodne krenula iz Beograda prema Hrvatskoj, tražeći slobodan i siguran prolaz prema zapadnoj Europi.

Migranti, većinom muškarci, kreću se u pratnji policije autocestom Beograd-Zagreb zbog čega je usporen promet i stvaraju se kolone na dijelu kod beogradske zračne luke.

Beogradski mediji javljaju da je “u pitanju još jedan prosvjed migranata koji žele da se otvore granice kako bi nastavili put ka zapadnoj Europi”.

“Mislim da je ovo posljedica informiranja od pojedinih predstavnika nevladinog sektora koji im daju lažnu nadu da mogu preći granicu, što nije slučaj…. Ovo nije način da se uđe ni u jednu zemlju, niti će ih netko tako pustiti”, rekao je Radio Beogradu Ivan Mišković, glasnogovornik Povjerenstva za izbjeglice i migrante.

Migranti nose transparente “Molimo vas, otvorite granice”, “Ne više rata”, hodaju s ruksacima i dekama, a brojni su odjeveni neprikladno s obzirom na kišu i niske temperature, neki čak u papučama, javila je Radiotelevizija Srbije.

Migranti kažu da će na granici s Hrvatskom čekati sve dok se ne otvori, a većina namjerava otići u Italiju ili Francusku, a ne u Njemačku, prenosi RTS.

Migranti su i početkom listopada krenuli sjeverno prema granici s Mađarskom, no nakon nekoliko desetaka kilometara odustali su zbog kiše i hladnoće.

U Srbiji je trenutno oko 6500 migranata, a zajedničke policijske i vojne snage patroliraju duž granica s Makedonijom i Bugarskom i sprečavaju ilegalne ulaske.

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin poručio je nedavno da Srbija ne namjerava proširivati kapacitete za smještaj migranata u kojima trenutno ima mjesta za oko 6000 osoba.

Navodeći da u Srbiju dnevno uđe do stotinu ljudi, Vulin je rekao da ih u Mađarsku ode oko 30, ali da mađarske vlasti mnoge odbiju i vraćaju u Srbiju.

“Broj koji držimo je 6000 i to nećemo povećavati”, naglasio je u Vulin u listopadu.

facebook komentari

 • bakran

  Neki sam dan slušao Trumpa kad je kritizirao način na koji EU tretira problem izbjeglica; i to prvenstveno kako to čini oficijelna njemačka vlast. I rekao je kako se tu većinom radi o mladim ljudima, koji bi se trebali boriti za svoju zemlju, ukoliko u njoj upće ima ikakvih borbi. Pa neka netko kaže da je možda bio u krivu. Ne danas, nego je još jučer trebalo sve te i takve vratiti na ‘ishodišne točke’. Kad, i ako, ti je zemlja ugrožena, boriš se onako kako su to radili hrvatski sinovi i kćri. (Za to vrijeme hrvatski kukolj razbježao se po Beču, Munchenu, Busselsu,..)

 • josip

  petarde na dvije noge

 • Maks

  Orepic ih jedva ceka, da je ostao Oreskovic imali bi ih vec barem 20 000. Oreskovic je izjavio u posjeti papi : Nismo kao neki koji se ogradjuju zicom, Mislio na Orbana – Orepic jedini iz EU uzima 1000 vise nego se od nas trazilo, ni jedan novinar ili medij nije mu zamjerio, ni trunke kritike sve normalno. Neki mostovi popovi vec su se izjasnili za uvoz arapa “radi demografije , neokonzervativni liberali “papa Franje

 • Agromentum

  Ne računajući Kurde, u Siriji bi se grubo mogle odrediti tri grupe koje se jedni protiv drugih bore: Assadove pristalice, pobunjeničke skupine i ISIL. Ako je netko mlad i koliko-toliko obrazovan, takav se iz jasnih razloga ne može priključiti ni jednoj grupi jer i u slučaju pobjede onih kojim bi se priključio ne bi imao ništa. Dokle god je međunarodna zajednica podjeljena, neće se ništa tamo rješiti. Tako da se njihova situacija ne može usporediti s hrvatskim obrambenim ratom.

 • Paulaner Paulaner

  Nikad nisam razumjela,pojedince iz tih nesretnih zemalja koji hodaju po Europi i Americi i govore o svojim problemima koje imaju u svojoj zemlji … a sve sa ciljem “osvjescenja” ljudi i da ukazu na svoje probleme.
  Koga osvjescuju? Nas koji smo osvjesceni i koji nemamo probleme o kojima ti neki govore.
  Hajde Bog ti zdravlja,srece i pameti dao pa te govre drzi svom narodu. Kad svoj narod osvjestis,tada si problem rijesio.
  Ovi “terosristi” sto hodaju Europom i krse sve moguce zakone uredjenog svijeta,zele sebi dobro,istovremeno ruseci moj svijet i moje zakone.
  Idi od kud si i dosao i tamo protestiraj. Koliko je mladih i vojno sposobnih muskaraca doslo u Europu,da se tolika masa muskaraca kamenjem borila protiv neprijatelja – nesto bi napravili.

 • bakran

  Slažem se da je konkretna situacija u Siriji, koja je i bila svojevrsni ‘okidač’ migrantskoj krizi, bitno kompliciranija od one koju smo imali mi u Domovinskom ratu. I slažem se da ju ‘veliki igrači’ loše ‘odrađuju’; pa i je sve zapetljanija situacija. Sad, konkretno u ovom članku radi se o nečemu što je bitan dio cjelokupnog problema; a to je činjenica da se radi o Afganistancima i Pakistancima: I da, po slikama, radi se o mladim (isključivo) muškarcima. Djeluju li (koliko-toliko) obrazovano; nek’ mi je oprošteno, o tom potom.

 • sjena

  Nitko ne priča ,kako su oni ” SVI” koji su podržavali ” clintonicu “kao cvijet demokracije ” Oni su napravili (Obama ,Bush …. )rusvaj u Siriji odnosno “polomili su cijelu sjever.Afriku,bliski Istok ,a to su svi mediji zaboravili ,e moj narode ,a i evropa je sve to gledala ,odnosno prste u tome su imaali Francuzi (tvorci slobode ),GB (tvorci demokracije ),i sada im je novi prdsjednik USA Trump ,problem i nazadnjak i što sve ne ,….!!!!!

 • sjena

  ha ne će ih oni odgajati,zar ne !!

 • Agromentum

  Dobro, u ovom slučaju je nerazumljivo za Pakistance i Afganistance. Velike su to zemlje gdje se stanovništvo može povući i u mirnije krajeve. Ili im je postala neka “moda” bježanje na Zapad ili se radi o dezerterima.

 • Sivooki

  Teledirigirani.