Connect with us

Iz Svijeta

Migranti ponovno u fokusu summita čelnika EU

Objavljeno

on

Dvodnevni redoviti sastanak na vrhu 28 zemalja članica Europske unije na kojem će migracije ponovno biti jedna od glavnih tema počinje u četvrtak u Bruxellesu.

Čelnici zemalja Europske unije bit će pod velikim pritiskom da pokažu napredak u dugotrajnoj raspravi u Europi o problemu migracija nakon što su političke promjene u Italiji i Njemačkoj to pitanje ponovno pogurale na vrh dnevnog reda, ocjenjuju svjetske agencije.

Summit bi se mogao pokazati presudnim za blok jer bi nastavak sporenja oko migracija mogao ukopati duboko podijeljene članice i zaprijetiti jedinstvu Europske unije u vrijeme sve većeg pritiska ne samo iz Rusije nego i SAD-a, ocjenjuje njemačka novnska agencia dpa.

“Ulozi su vrlo visoki a vrijeme kratko”, upozorio je čelnike zemalja članica u pismu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk poručujući da su bez rješenja za problem migranata suočeni s izgledima da ih potisnu radikalne i antieuropske, antiliberalne i autokratske snage u Europi.

Predložio je da se čelnici usuglase oko tri inicijative: uspostave regionalnih platformi za prihvat migranata izvan EU-a, uspostave ciljanog proračuna za borbu protiv ilegalne migracije i pojačavanja suradnje sa zemljama iz kojih migranti potječu kao i sa zemljama njihova tranzita.

Summit se odvija uoči roka kojega je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel dao za postizanje dogovora o migrantima u EU njezin koalicijski partner ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer koji je najavio da će početkom srpnja zatvoriti njemačke granice za migrante ukoliko ne bude europskog rješenja otvarajući time put i za pad njemačke vlade.

I nova vlada u Italiji pojačala je politički pritisak u Europi nakon što je počela odbijati prihvatiti brodove s migrantima koji uglavnom dolaze preko Libije do talijanskih obala pozivajući na radikalnu promjenu europske migrantske politike.

Na summitu će se razgovarati i o trgovinskim pitanjima nakon američkog uvođenja carina na europski čelik i aluminij i europskog odgovora na to uvođenjem carina na niz američkih proizvoda.

Čelnici će imati prigodu po prvi put razgovarati o prijedlogu dugogodišnjeg proračuna Europske unije za razdoblje od 2021. do 2027.

Raspravljat će se i o obrambenoj suradnji, pitanjima sigurnosti i suradnji s NATO-om, Brexitu, a očekuje se i odluka o produljenju sankcija Rusiji.

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU-a kao i na sastanku na vrhu Europske pučke stranke koji mu prethodi u četvrtak.

(Hina)

 

Zemlje Višegradske skupine ne žele sudjelovati na europskom mini summitu o migrantima

 

 

Borislav Ristić: Nije vic da ovo s migrantima prelazi sve granice

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari