Connect with us

Iz Svijeta

Migranti ponovo pokušali probiti poljsku granicu, Poljska šalje dodatna pojačanja

Objavljeno

-

Foto: EPA

Migranti, prepušteni sami sebi unutar Bjelorusije, ponovo su na silu pokušali prijeći granicu i ući u Poljsku, no na granicu su poslana dodatna pojačanja u ljudstvu, javlja u srijedu Reuters.

Stotine migranata su podigle logor uzduž granice ojačane bodljikavom žicom i koju čuvaju poljski vojnici kako bi spriječili njihov ulazak u Europsku uniju. Broj vojnika koji čuvaju granicu je povećan s 12.000 na 15.000.

Poljska i druge države EU-a optužuju Bjelorusiju da ohrabruje migrante s Bliskog istoka, Afganistana i Afrike na ilegalni prelazak granice kao protuudarac za sankcija uvedenih Minsku zbog pitanja ljudskih prava.

“Nije to bila mirna noć, bilo je puno pokušaja da se probije poljska granica”, rekao je poljski ministar obrane Mariusz Blaszczak za javni radio PR1.

Kako javlja privatna radio postaja RMF, granicu je na silu u utorak pokušalo prijeći oko 200 migranata, a 60 ih je to ponovo pokušalo nakon ponoći.

EU je u utorak optužio bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se mjesecima koristi “gangsterskim” taktikama i “beskrupulozno se koristi migrantima kao taocima svoje cinične igre moći” te sredstvom pritiska.

Bruxelles je zaprijetio sankcijama kojima bi bilo obuhvaćeno oko 30 pojedinaca i subjekata, uključujući bjeloruskog ministra vanjskih poslova.

Lukašenko odbacuje optužbe za izazivanje migrantske krize i krivi i EU i SAD za sudbinu ljudi koji su zaglavili na granici. (Hina)

Migranti se probili kroz ogradu na granici iz Bjelorusije u Poljsku

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari