Connect with us

BiH

Migrantska kriza: Stotine migranata iz svih krajeva svijeta masovno pristižu u BiH

Published

on

Posljednjih dana eskalirala je migrantska kriza u Tuzli, u koju iz pravca Zvornika i Bratunca dnevno dolaze stotine migranata iz svih krajeva svijeta. Jučer je u podnevnim satima, grupa od pedesetak ljudi, izmorenih od višekilometarskog pješačenja, stigla je do svog tuzlanskog odredišta, piše Avaz.

– Upravo smo podijelili pedesetak obroka, a dali smo im i obuću i deke. Prije desetak dana osigurali smo oko tisuću obroka, a akciju ćemo nastaviti i narednih dana – kaže Edis Bešić, koji predvodi grupu volontera iz Živinica koji su se zajedno s tuzlanskim volonterima uključili u pomoć migrantima koji dolaze.

Među migrantima je i veliki broj maloljetnika bez nadzora, a i bolesnih ljudi kojima se pomoć ukazuje u tuzlanskim bolnicama. Jedan migrant iz Pakistana primljen je u bolnicu u Slavinovićima, dok je jedna Somalka bila hospitalizirana u UKC-u Tuzla.

– Još nema sustavnog rješenja tko će platiti liječenje ili gdje će boraviti migranti. Dolazi zima, a migranata je sve više i više – kaže jedan od tuzlanskih volontera. Higijenski uvjeti za boravak migranata u Tuzli su ispod svakog ljudskog dostojanstva.

Dok se nadležnost prebacuje s adrese na adresu, volonteri, koji se jedini kontinuirano brinu o nesretnim ljudima, na izmaku su snaga. – Znamo što nas čeka. Još jedna zima, a i prošlu smo ovim ljudima samo mi pomagali, pronalazili im smještaj, odjeću, hranu…

Ne bih nikome poželio da prođe kroz taj pakao, ali, očito, naši vlastodršci ništa o tome nisu naučili – kazuju volonteri s tuzlanske autobusne stanice.

 

Arapi masovno naseljavaju Vlašić ali nitko o tome ne želi javno govoriti

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari