Connect with us

Iz Svijeta

Migrantska kriza: Von der Leyen danas na Lampedusi

Objavljeno

-

Hina/Epa

Stanovnici talijanskog otoka Lampeduse prosvjedovali su zbog povećanog priljeva ilegalnih migranata. U samo dva dana iskrcalo ih se više nego što otok ima stanovnika. Danas se na Lampedusi očekuje dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i talijanske premijerke Giorge Meloni.

Prepuni brodovi svakodnevno stižu na Lampedusu čiji prihvatni centar može pružiti smještaj za samo 400 osoba. Zbog povećanog pritiska u planu je gradnja šatorskih naselja, protiv čega lokalno stanovništvo prosvjeduje. Danas se na Lampedusi očekuje dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i talijanske premijerke Giorge Meloni.

– Godinama proživljavamo ovu ekstremnu situaciju i nije pošteno da to i dalje trpimo. Nije pošteno prema nama. Ljuti smo jer živimo ovdje, plaćamo poreze, ispunjavamo sve obveze, a u isto vrijeme proživljavamo ovu nepravdu. Nadam se da današnji politički posjet neće biti još samo jedna parada, izjavio je stanovnik Na Lampedusi.

– Otok od 20 četvornih kilometara odlučio je da više ne može biti mjesto za prihvat tolike mase ljudi. Ne možemo to više trpjeti, to utječe naš život, na dinamiku otoka, a traje već 30 godina. Osobno smatram da su za ovakvo stanje na Lampedusi odgovorne talijanska vlast i europske oligarhije, smatra drugi.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen danas će posjetiti Lampedusu, talijanski otočić kamo pristižu tisuće migranata, što je opet pokrenulo raspravu o podjeli odgovornosti za migrante unutar EU-a. Stiže na poziv talijanske premijerke Giorge Meloni.

Talijanska premijerka Giorgia Meloni u petak je izjavila da je migracijski pritisak koji trpi njezina zemlja nepodnošljiv i zatražila da se pitanje migracija stavi na dnevni red summita EU-a u listopadu.

Migrantska kriza predmet je intenzivnih diplomatskih aktivnosti već 48 sati. O njoj su telefonom u subotu razgovarali minstri unutarnjih poslova Francuske, Njemačke i Italije i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Francuski ministar Gérald Darmanin također namjerava na Lampedusu u idućim danima, a predsjednik Emmanuel Macron obećao je jačanje suradnje na europskoj razini kako bi se za ovu kriza pronašla učinkovita rješenja, trenutna i dugoročna.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser naglasila je da je Njemačka uvijek pokazivala solidarnost i da će tako i nastaviti.

Smještena manje od 150 km od tuniske obale, Lampedusa je jedna od prvih usputnih točaka za migrante koji prelaze Sredozemlje u nadi da će doći do Europe.

Između ponedjeljka i srijede oko 8500 ljudi, više od cjelokupnog stanovništva Lampeduse, stiglo je na otok na 199 brodova, prema brojkama agencije Ujedinjenih naroda za migracije.

Centar za prihvat migranata na otoku predviđen je za manje od 400 ljudi.

Iako je dobar dio njih u međuvremenu razmješten drugdje, u prenatrpanom prihvatnom centru u subotu je još bilo 2500 migranata.

– Migracijski pritisak na Italiju od početka godine neodrživ je, rekla je u petak premijerka Meloni, na čelu najdesnije talijanske vlade od Drugoga svjetskog rata.

Procijenila je da bi deseci milijuna ljudi u Africi mogli napustiti svoje zemlje zbog ratova ili gladi, ocijenivši da Italija i Europa ne mogu primiti golemu masu migranata.

Više od 127.000 migranata iskrcalo se na talijanske obale od početka godine, što je gotovo dvostruko više nego u istom razdoblju 2022.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari