Pratite nas

Pregled

Migrantski pritisak raste, a dogovora oko azilanata nema

Objavljeno

na

Među zemljama članicama Europske unije i dalje nema konsenzusa oko reforme zajedničkog sustava azila, o čemu se raspravlja već tri godine, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

“Nakon tri godine pregovora možemo konstatirati da ona ideja o paketu zakona o migracijama, uključujući i sustav azila, nije uspjela barem u ovom mandatu Komisije”, rekao je ministar Božinović nakon završetka sastanka ministara unutarnjih poslova zemalja članica EU-a.

Predsjedateljica Vijeća, rumunjska ministrica unutarnjih poslova Carmen Dan također je istaknula da nema napretka po pitanje raspodjele tereta u prihvatu tražitelja azila, kojim bi se zamijenila postojeća Dublinska uredba.

Komisija i još nekoliko zemalja traže da se prihvate oni dijelovi paketa oko kojih postoji suglasnost, poput uspostave europske agencije za azil ili jačanja baze podataka s otiscima prstiju migranata.

“Nisam siguran da je i oko toga postignuto zajedničko stajalište. Tri godine govorimo o tome da je to paket čiji su dijelovi međusobo povezani, da su to dokumenti koji se međusobno nadopunjuju tako da je sada teško braniti tezu da s polovičnim rješenjima možemo imati efikasan sustav azila”, rekao je Božinović.

Reforma zapinje jer dio zemalja članica ne želi primati tražitelje azila ni u slučaju naglog priljeva migranata kako bi se olakšao teret zemljama na vanjskim granicama EU-a.

Broj dolazaka migranata u Europu drastično je pao u odnosu na vrhunac krize 2015., ali se u zadnje vrijeme uočava jačanje pritiska na dvije rute.

“Migrantski pritisak pada na srednjomeditaranskoj ruti, ali raste na zapadnomediteranskoj ruti i to više od 130 posto i na istočnomediteranskoj oko 20 posto. To govori o tome da ovoga proljeća možemo očekivati veći pritisak migranata”, rekao je Božinović, dodajući da na svakom sastanku Vijeća EU-a za unutarnje poslove skreće pozornost na važnost istočnomediteranske ili balkanske rute, koja “iskustveno dokazano može biti najveći izazov i za nas je to najvažnije pitanje”.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Darko Milinović teško ozlijeđen u padu s motocikla

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ličko-senjski župan Darko Milinović teže je ozlijeđen u padu s motocikla na Automotodromu na Grobniku.

Kako piše Novi list, nesreća se dogodila u nedjelju, a prema prvim informacijama, Milinović je slomio ključnu kost i zadobio kontuzije.

Nesreća se desila u zavoju poznatom kao jedinica, a prema informacijama s Automotodroma Grobnik, Milinović je u njega uletio brzinom većom od 200 kilometara na sat.

Liječnička pomoć pružena mu je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, gdje se trenutačno nalazi.

Ličkom županu ovu nije prvi pad s motocikla na Grobniku – prije dvije godine u lipnju je u padu sa Suzukija GSXR 1000 na Grobniku ozlijedio zapešće, piše Novi list.

Inače, ovo je nakon stanke uzrokovane koronavirusom bio prvi takav susret motociklista na Grobniku.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Mike Pompeo čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Objavljeno

na

Objavio

Državni tajnik Sjedinjenih Američkih Država Michael Pompeo čestitao je Hrvatskoj Dan državnosti u ime Vlade SAD-a i američkog naroda.

“Sjedinjene Države više no ikada cijene hrvatsko vodstvo i naše snažno bilateralno partnerstvo. Kao NATO saveznica i članica EU, Hrvatska je kamen temeljac stabilnosti, sigurnosti i gospodarskog prosperiteta u regiji , ali i unutar cijele Europe.

Sjedinjene Države čestitaju Hrvatskoj na uspješnom predsjedanju EU-om koje se odvijalo usred globalne pandemije bez presedana. I dok obilježavate ovaj praznik, hrvatskom narodu želim sreću i dobro zdravlje u ovim neobičnim i izazovnim vremenima za sve nas. Radujemo se budućoj suradnji na ostvarenju naših zajedničkih ciljeva”, stoji u čestitki američkog državnog tajnika.

Američke zastave zasvijetlile na Kosači – simbol protiv korupcije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari