Connect with us

Hrvatska

Mijat Stanić: Ako se isplati privatnim investitorima, zašto se ne bi isplatilo i Hrvatskoj

Objavljeno

-

U subotu započinje prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu “Ne damo naše autoceste”protiv davanja autocesta pod koncesije, kazao je predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata (NCS) Mijat Stanić danas na konferenciji za novinare u Sindikatu zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Na prikupljanje potpisa za referendum su se odlučili nakon što su iscrpili sve mogućnosti za uvjeravanje Vlade da odustanu od davanja autoceste ne daju pod koncesiju, a referendumskim pitanjem žele zabranu davanja izgrađenih cesta pod koncesiju za javne usluge, rekao je Stanić, predstavljajući projekt koji je okupio dva cestarska sindikata, sedam organizacija civilnog društva te pet sindikalnih središnjica.

Autoceste su građene kao razvojni projekt Hrvatske kako bi povezale sva područja i razvijale poljoprivredu i turizam,a koncesijom one postaju komercijalni projekt, istaknuo je Stanić.

Dva su razloga zašto autoceste nikako ne smiju doći pod koncesiju, a to su dostupnost autocesta i cijena cestarine, kazao je Stanić, pojasnivši kako mora postojati mogućnost države da u slučaju potrebe sagradi novo čvorište, izlaz ili zbog razvoja odluči na nekom području ne naplaćivati cestarinu.

Stanić je upozorio na iskustvo s koncesijama kazavši kako se podizanjem cijena cestarina, promet preselio na državne ceste. Koncesionari zarađuju više novaca na manje prometa, a mi moramo dodatno ulagati u lokalne ceste te je veći broj nesreća, ekološke posljedice i sve ono što smo htjeli izbjeći gradnjom autocesta, upozorio je Stanić.

Ako se isplati privatnim investitorima, zašto se ne bi isplatio i Hrvatskoj, pita Stanić te ukazuje na veliki financijski potencijal autocesta, kojim bi RH mogla obogatiti proračun, a sve sve što bi koncesionar zaradio, morat ćemo namiriti u proračunu.

Postoje dva rješenja: reprogram duga s dugoročnim povoljnijim kreditima ili prodaja obeveznica građanima RH, zainteresiranim investitorima te mirovinskim fondovima, kazao je Stanić.

“Sve je zaduživanje, samo je pitanje kod koga ćemo se zadužiti i po kojoj cijeni”, naglasio je Stanić dodavši kako su autoceste pod koncesijom najskuplji kredit, uz to dajemo i upravljanje njima.

Putem obveznica građani bi svoj novac posudili državi, dok se dug ne podmiri, a građani bi zarađviati više nego danas od banaka, rekao je Stanić.

Referendumsko pitanje glasi:Jeste li da se referendumom donese slijedeći zakon o izmjenama zakona o cestama prema kojem su izgrađene autoceste strateški interes Republike Hrvatske i zabranjeno ih je davati pod koncesiju za javne usluge”, kazao je Stanić.

Građani će svoj potpis moći dati od subote-11. listopada do 25. listopada, kazao je predsjendink Pravo na grad Teo Celakoski, istaknuvši kako je ovo najširi savez sindikata i udruga okupljenih oko referendumske inicijative.

Očekujemo da je privatizacija autocesta jedan početak onog što zovemo ‘druga privatizacijska pljačka’, a u narednom valu su na udaru šume i vode, kazao je Celakoski dodavši kako će politika krpajući svoju nesposobnost za upravljanjem resursima krenuti u njihovu rasprodaju.

Celakoski je kazao da vlast koja ne zna upravljati, kao argument daje korupcijske afere nudeći nam odgovor da je privatizacija ta koja rješava njihovu nesposbnost za upravljanje resursima.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) Ozren Matijašević istaknuo je kako ne želimo gledati kako se kocka s nacionalnim interesima, podsjetivši na iskustvo INA-e.

Sve što je strateški važno se privatiziralo i iznajmljivalo, u ime naroda, bez da je narod i građane itko pitao, rekao je predsjednik Nezavisnog sindiakta Hrvatske Krešimir Sever dodavši da je jasno da ovaj novac koji bi mogli dobiti za koncesiju, neće potrošiti za autoceste već i za očuvanje vlasti do redovitih izbora.

“Ne prihvaćamo da nekom novom MOL-u daju razvojni projekt RH”, kazala je Đurđica Kahlina iz Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Stanić je kazao da bi Vlada trebala, ukoliko se prikupi dovoljno potpisa, zaustaviti sve aktivnosti davanja autocesta pod koncesiju, dok se ne provjere potpisi i raspiše referendum.

Koncesija se ne planira potpisati za vrijeme prikupljanja potpisa, a ako se nastavi ili dodijeli koncesija nakon prikupljenih potpisa, ići ćemo u prosvjede te ćemo tražiti od Ustavnog suda da obustavi proces koncesije dok se ne provede referendum, kazao je Celakoski.

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš rekao je da bi mudra i dobra vlast sama organizirala ovaj referendum, ali bi prije toga dala argumente za i protiv. “Žalosno je da ponovno moramo skupljati potpise”, rekao je Jakuš.

“Nudimo drugu, novu ekonomsku politiku u svrsi običnog čovjeka”, kazao je predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Vilim Ribić dodavši kako ovdje interesni krugovi i međunarodni interesi štite interese kreditora, a problem proračuna je posljedica ekonomske neoliberalne politike, naglasio je Ribić.

Ovo se događa u jeku javne rasprave, kada politika pokušava onemogućit građanima pravo na referendumi iskazivanje njihove volje, a žele građane i njihove inicijative maknut s ulica i trgova i preseliti ih u državne urede te zabiti čavao u neposrednu demokraciju, zaključio je Matijašević pozvavši sve građane i članove sindikata da daju svoj potpis i “ne daju naše autoceste”.

Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas