Pratite nas

Pregled

VIDEO: Mijat Stanić kod Stankovića: Voditelj ga napao da je prevario građane

Objavljeno

na

Rasprava se razvila između Aleksandra Stankovića i Mijata Stanića u Nedjeljom u 2. Stanković je Staniću rekao da je njegova inicijativa “Ne damo naše autoceste” prevarila građane te je ustvrdio kako je 80 milijardi kuna brojka kojom manipuliraju građanima. Stanić mu je odgovorio: “Apsolutno ne!”.

Emisija je započela uvodnim prilogom u kojem su Stanićevi prijatelji i poznanici posvjedočili o karakternim kvalitetama gosta, koji slovi kao pošteni radoholičar i neumoljivi zviždač, otvoren za razgovore usprkos ideološkim podjelama. “Prikupljanje potpisa ide odlično, dinamika je dobra, a rezultati koje imamo pokazuju da je odaziv odličan, rekao je na početku Stanić, dodavši da je organizacija nadmašila njegova očekivanja zbog priključivanja sve većeg broja udruga i građana.

Najavio je kako  će nakon završetka prikupljanja potpisa objaviti detaljno izvješće o financijskim troškovima i modalitetima kojima se financirala kampanja u kojoj je zasad potrošeno oko petsto tisuća kuna. “Skup sport,” kaže Stanić i dodaje da se nada kako će broj potpisa protiv privatizacije autocesta biti veći od broja glasova koji daju legitimitet aktualnoj vladi. Stanković je poveo razgovor o sloganu “Ne damo naše autoceste”, ponudivši četiri argumenta ljudi koji tako ne misle.

“Građani RH su vlasnici državne imovine, pa tako i autocesta, zbog čega se građane, kao dioničko društvo od 4,5 milijuna dioničara mora pitati što žele,” obrazložio je slogan Stanić rekavši da je za model javne rasprave i upravljanja javnom imovinom kakav postoji u Austriji, a koji podrazumijeva potpunu transparentnost u rukovođenju i donošenju odluka o tvrtkama od javnog interesa, te je dodao: ”Naša platforma je stvorena za dugoročnu suradnju, za budućnost, ona uključuje čitav niz udruga, koje će na slična način kao sada reagirati na buduće potencijalne privatizacije, bilo da je riječ o šumama ili vodama”.

Stanković se potom uhvatio flomastera i ploče te optužio Stanića da manipulira brojkom od osamdeset milijardi kuna koje gubimo ukoliko autoceste dademo u koncesiju. Stanić je, u na trenutke žestokoj prepirki, rekao da brojka podrazumijeva rast prometa od 1 posto plus inflaciju od 3 posto što kroz razdoblje od četrdeset godina iznosi oko osamdeset milijardi kuna. Stanković je pak tražio da mu gost objasni zašto brojka nije umanjena za iznos kredita kojeg bi potencijalni koncesionar morao podići.

Uslijedile su replike u kojoj su i voditelj i gost svojatali flomaster, a sve skupa je završilo Stankovićevom konstatacijom da su brojevi “u najmanju ruku nejasni”. (tinolovka-news.com)


Mijat Stanić: Premijer prodaje autoceste kao Dudek kravu

Inicijativa koja trenutno skuplja potpise za referendum tvrdi da bi monetizacijom privatnom koncesionaru poklonili 80 milijardi kuna. Upravo je to brojka oko koje je Aleksandar Stanković otvorio raspravu i utvrdio da njome inicijativa ‘Ne damo naše autoceste‘ manipulira građanima.

– Vi sami u svojoj analizi kažete da domaći koncesionar zaradi 50 milijardi kuna, a strani 80 milijardi. To je vaša tvrdnja. (…) To onda nije 2000 tisuće škola, njih ne možemo izgraditi tuđim novcem, rekao je Stanković.

Mijat Stanić kazao je kako brojka od 80 milijardi podrazumijeva rast prometa od 1 posto plus inflaciju od 3 posto kroz razdoblje od četrdeset godina. Stanković je tražio da mu gost objasni zašto brojka nije umanjena za iznos kredita kojeg bi potencijalni koncesionar morao podići.

Na Stankovićev izračun da će svakog građanina autoceste u sljedećih 30 godina bez koncesije stajati 14 tisuća kuna, a u slučaju monetizacije samo četiri tisuće, Stanić je izjavio da je to vrlo površna analiza i da ‘svaki broj koji danas netko iznese biva točan jer nitko ništa ozbiljno ne obrazlaže.’

– Vlada radi ono što se radilo 90-ih godina  kad se svaku tvrtku željelo svesti na najmanju vrijednost. Premijer prodaje autoceste kao što Dudek prodaje kravu. Ne zaboravite da nama nitko ništa neće pokloniti, ne dolazi nam prijatelj po autoceste, zaključio je Stanić te naglasio da se on zalaže za izdavanje obveznica kao rješenje.

Zadovoljan skupljanjem potpisa

Stanić je i više nego zadovoljan prikupljanjem potpisa i kaže kako je potpuno uvjeren da će do 25. listopada prikupiti potrebnih 452.705 potpisa. Istaknuo je da najbolji odaziv imaju u Slavonskom Brodu i Splitu gdje je za referendum potpisalo više od 20% glasačkog tijela.

– Nakon završetka prikupljanja potpisa objavit ćemo financijsko izvješće jer i u tome želimo postaviti novi standard. Financiraju nas udruge civilnog društva i sindikati. U ovom trenutku smo potrošili više od 500.000 kuna, vjerujem da će ukupni iznos biti manji od milijun kuna. Ovo je izuzetno skup sport, objasnio je Stanić.

 

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Pregled

VIDEO! Bujica objavila snimku cijele komemoracije iz Lisinskog!

Objavljeno

na

Objavio

U specijalnom izdanju Bujice, u srijedu navečer na Z1 i partnerskim televizijama u Hrvatskoj i BiH, emitirana je snimka komemoracije za generala Slobodana Praljka.
Komemoracija je održana u ponedjeljak 11. prosinca, a Bujica donosi u cijelosti govore generala Stanka Sopte i Pave Miljavca, prof. dr. Miroslava Tuđmana, kao i upečatljive scenske nastupe Zlatka Viteza i Dragana Despota te ženskih klapa iz Mostara i Čapljine Narente i Drače.
U emisiji je puštena i propovijed vojnog ordinarija, biskupa Jure Bogdana sa mise zadušnice za generala Praljka, iz jarunske Crkve Sv. Mati Slobode.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Ruža Tomašić: Moramo se odreći komunističkog nasljeđa koje se propagira i u ovom domu

Objavljeno

na

Objavio

Na plenarnoj sjednici u Strasbourgu jučer se raspravljalo se o zabrani nacističkih i fašističkih simbola i slogana u cijeloj Europskoj uniji.

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić istaknula je da nacistički i fašistički simboli ne smiju biti dobrodošli u javnom prostoru.

Moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi građani postali u potpunosti svjesni grozota koje ta ideologija predstavlja i odrekli se njezina nasljeđa. Isto moramo učiniti i s komunističkim nasljeđem koje se, nažalost, nerijetko slavi i propagira, pa i u ovom domu. No, da bismo građane mogli uspješno uputiti na sve prednosti demokracije, moramo i sami vjerovati u nju. Europska unija u posljednjih je 20 godina više puta pokazala da priznaje demokratske procese samo onda kad joj se sviđa ishod – rekla je Ruža Tomašić.

Pokušaj da se s europske razine mijenja nešto što nije prošlo kroz nacionalne parlamente također je izigravanje demokracije. Unatoč plemenitim namjerama, opasno je građanima slati poruku kako je u redu zaobilaziti procedure i nametati svoju volju bez demokratskog legitimiteta. To je, vjerovali ili ne, prvi korak prema novom totalitarizmu – dodala je.

Na kraju je istaknula činjenicu da je u ime komunističke ideologije živote izgubilo neusporedivo veći broj osoba nego u ime fašističke i nacističke ideologije te da smatra skandaloznim to da u navedenu raspravu nije uključen i komunizam, piše Večernji list

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari