Connect with us

Komentar

Mijo Jelić: Ne bježim od bilo kakvih optužnica. Osjećam se nevin, jer su sve laži i krivotvorenje

Objavljeno

-

Foto Glas koncila

“Predsjednik Milanović će odlikovati Specijalnu policiju MUP-a Hrvatske republike Herceg Bosne u kojoj sam ja bio zapovjednik i ja kao zapovjednik u ime svih pripadnika primit ću to odlikovanje i na to sam ponosan”, rekao je za N1 Zlatan Mijo Jelić, nekadašnji general protiv kojeg je u BiH svojevremeno podignuta optužnica.

Mijo Jelić kaže kako su reakcije koje dolaze iz BiH politikantske i da ne bježi od bilo kakve odgovornosti.

“Točno je da je Tužiteljstvo BiH protiv mene podignulo optužnicu. Ja sam se odazvao na poziv koji je Tužiteljstvo BiH putem pravne pomoći uputilo u Zagreb Tužiteljstvu Republike Hrvatske da budem ispitan kao osumnjičenik i to sam učinio početkom 2015. godine. Poziv u Sarajevo nisam dobio, nego u Zagreb. Uredno sam se odazvao, nisam osuđen, niti imam bilo kakvu presudu”, rekao je.

Mijo Jelić kaže kako 2015. godine nije pobjegao u Hrvatsku, jer i nije državljanin BiH, samo Hrvatske. Na pitanje, od kada nije, rekao je od 2000. ili 2001.

“Onog trenutka kada je BiH potvrdila optužnicu protiv mene, istog trenutka sam preko svog odvjetnika tražio da se ta optužnica prebaci u Zagreb, gdje živim, gdje sam prijavljen i gdje sam spreman suočiti se s optužnicom, jer ne bježim od bilo kakvih optužnica. Osjećam se nevin, jer su sve laži i krivotvorenje”, kaže Jelić.

“U BiH se sudi po dva zakona. Hrvatima i Srbima se sudi po Zakonu koji je donesen 2003. godine, a potvrđen 2005. Muslimanima se sudi po tzv. Zakonu iz bivše SFRJ. Osnovni postulat prava što je potvrdio i Međunarodni sud za ljudska prava u Strazburu, da se svakom optuženiku ili osumnjičeniku mora suditi po zakonu onom koji je vrijedio kada je navodno djelo počinjeno. To u BiH. Jednim se sudi po jednom zakonu, a drugim po nekom retroaktivnom zakonu”, smatra Jelić

On kaže kako se zato zapovjednici postrojbi u BiH kojima se stavljaju na teret djela u ratu u BiH, sklanjaju iz BiH jer nemaju ravnopravan status s ostalim. On kaže kako je od početka vođenja procesa protiv njega bilo nešto sumnjivo.

“U sedam radnih dana, optužnica od 6.720 stranica je zaprimjena, proučena, pročitana i potvrđena, što je presedan koji su to mozgovi i umovi da u sedam radnih dana toliko opširnu optužnicu mogu zaprimiti, proučiti i potvrditi”, dodaje Mijo Jelić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari