Connect with us

Herceg Bosna

Mijo Krešić: Obilježavajući 29. obljetnicu, prisjećamo se značaja kojeg je HVO imao u obrani domovine Bosne i Hercegovine

Objavljeno

on

Avaz ba

Obilježavajući 29. obljetnicu Hrvatskog vijeća obrane koja je utemeljena 8. travnja 1992. godine i 16. godina od formiranja 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH povod je da se nanovo prisjetimo značaja kojeg je HVO imalo u obrani domovine Bosne i Hercegovine, a posebice prostora na kojemu je živio hrvatski narod.

Već tada, te 1992. godine Hrvati su pokazali iznimnu vojnu organiziranost koja je za cilj imala obranu svog doma, naroda i jasnu opredjeljenost za stvaranje slobodne domovine. Ratni put kojeg su bojovnici HVO imali satkan je od niza herojskih vojnih akcija kojima se štitio hrvatski narod i sve ono što je stoljećima građeno na rodnoj grudi Bosni i Hercegovini.

Zbog toga danas posebno poštovanje i zahvalu izražavamo onim bojovnicima koji su svoje živote, kao nešto najvrjednije, dali za obranu naše domovine. Zbog njih i njihove žrtve trebamo zastati i naći u toj žrtvi snagu za sve izazove s kojima smo danas suočeni kao društvo. Proteklih dana iskazana je počast poginulim bojovnicima i prilika je to da se svi zajedno podsjetimo koliku zahvalu dugujemo njima i da s ponosom slavimo časni ratni put Hrvatskog vijeća obrane.

I današnja struktura oružanih snaga predstavlja važan segment obrambeno sigurnosne strukture BiH. Svoj izniman doprinos tome daje i 1. pješačka (gardijska) pukovnija kao nasljednica HVO čime je vojno rukovodstvo i tada prilikom nastajanja Oružanih snaga još jednom iskazalo opredjeljenost za gradnju sigurne BiH za sve narode koji u njoj žive. Pred vojnicima, dočasnicima i časnicima danas je puno izazova i samo istinskim zalaganjem i znanjem možemo odgovoriti postavljenim zadaćama i osigurati kredibilitet koji nam jamči da možemo biti partneri u procesu približavanja ka NATO. Oružane snage pokazale su i dokazale koliki značaj imaju kod pomoći civilnim strukturama vlasti i ta suradnja će biti nastavljena u budućnosti.

I ovu obljetnicu dočekujemo i proslavljamo u drugačijim okolnostima nego ranijih godina jer nas je virus COVID-19 onemogućio u masovnijem okupljanju. Zbog toga smo svi pozvani biti još jači oslonac jedni drugima, pokazati odgovornost kako bi što prije izašli iz ovog trenutačnog stanja.

Uz veliku zahvalnost svima koji su bili u vojnim strukturama HVO kao i onima koji danas nose časnu odoru OS BiH izražavam čestitke u povodu 29. obljetnice od osnutka HVO i 16. obljetnicu 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH.

Mijo Krešić, zamjenik ministra obrane BiH

Marinko Čavara: ‘HVO je dao veliki doprinos u obrani hrvatskog naroda i opstanka BiH kao države’

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari