Connect with us

BiH

MIJO KREŠIĆ: Politikantski pristup pojedinaca oko radikalizma i terorizma u BiH poprimio zabrinjavajuće razmjere

Objavljeno

on

Aktualni populistički, i tobože braniteljski spram BiH, istupi onih najodgovornijih za sigurnost u BiH, nisu na tragu iskrenog sagledavanja prijetnje, navodi Krešić

Doministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Mijo Krešić smatra “da aktualni dvolični i politikantski pristup pojedinih nositelja društvene, političke i izvršne odgovornosti u BiH u označavanju i rješavanju sigurnosnog pitanja radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma u BiH poprimio je zabrinjavajuće razmjere i nimalo ne doprinosi iskrenoj borbi protiv te prijetnje”.

Nedavna izjava predsjedatelja Vojnog odbora NATO-a generala zbora Petra Pavela kako je situacija na Balkanu daleko od stabilne, da je zapadni Balkan još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba te da Balkanu prijeti islamski terorizam, ali i ruski utjecaj, u javnom je diskursu u BiH skoro pa doslovno prešućena – navodi Krešić u prioćenju za javnost, prenosi Fena.

Istodobno, podsjeća da se nije spomenula ni generalova tvrdnja nakon NATO-ve konferencije u Splitu “da bi Bosna i Hercegovina mogla postati utočište za terorizam te kako je NATO-ov interes to izbjeći i da će, bude li potrebno, NATO poduzeti mjere u tome smislu”.

S druge strane, izjava predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ispred Republike Hrvatske koja je članica NATO-a, po istom pitanju i u biti jednakim stajalištima kao NATO-vog generala, izazvala je u BiH burne političke i društvene reakcije, nerijetko osuđujuće i uvredljive – navodi Krešić, dodajući “da se u oba slučaja izbjeglo reagirati na bit poruke, dobro poznate i kod nas i u Europi i, evidentno, u Atlantskom savezu: u BiH radikalizam i nasilni ekstremizam brzo rastu, a time i opasnost od terorizma te da treba brzo, cjelovito i odlučno poraditi na njihovu suzbijanju”.

Kako dalje navodi, “život u paralelnom svijetu i guranje glave u pijesak unazad 20-tak godina nas je i dovelo do lanskog priznanja da je ‘devijantna ideologija tekfira našla plodno tlo u BiH… a samozvani tumači islama prouzročili širenje ekstremizma’ te da ‘u BiH nisu pravodobno prepoznate opasnosti koje nosi takva ideologija i radikalizam’ “.

Aktualni populistički, i tobože braniteljski spram BiH, istupi onih najodgovornijih za sigurnost u BiH, nisu na tragu iskrenog sagledavanja prijetnje.

Osobito nisu na tragu iskrenog međunarodnog i regionalnog partnerskog odnosa u borbi protiv globalne ugroze. U konačnici, nisu na tragu odgovorne brige za sigurnost BiH i svih njezinih stanovnika.

Od toga da BiH sa svojim partnerima neće podijeliti ili razmijeniti svoje spoznaje o velikim sigurnosnim ugrozama, jedino je gore ako ih nema pripremljene i obrađene – navodi doministar sigurnosti BiH Mijo Krešić, priopćeno je iz njegovog Ureda.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari