Connect with us

Iz Svijeta

Mike Pompeo kritizirao investicijski sporazum između EU i Kine

Objavljeno

-

Američki šef diplomacije Mike Pompeo kritizirao je dogovor EU-a i Kine o investicijskom sporazumu za koji je u intervjuu za Bloomberg rekao da je slab i da ne štiti od prijetnji iz Pekinga.

„Kad ga se prouči, vidi se da je to slab sporazum. Ne štiti europske radnike od predatora Kineske komunističke partije”, ustvrdio je Pompeo u razgovoru u utorak za televizijski kanal Bloomberg.

Pompeove kritike prve su kritike američke administracije predsjednika Donalda Trumpa u odlasku upućene na ime tog sporazuma.

Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu sigurnost demokrata Joea Bidena, prošli je mjesec pozvao europske saveznike na „preliminarne konzultacije” u vezi „zajedničkih razloga za zabrinutost zbog gospodarskih praksi Kine”.

Pompeo, velik kritičar Kine, nije pozvao EU da raskine dogovor, ali je jasno dao do znanja da SAD nema ni najmanju želju sklopiti sličan sporazum.

„Previše vodimo brigu za naše radnike, naše stanovništvo, našu industriju, naše intelektualno vlasništvo, da bismo potpisali slab sporazum koji bi omogućio Kini da nastavi s aktivnostima koje nisu poštene, uravnotežene i recipročne”, rekao je.

Europska unija i Kina postigle su 30. prosinca načelni dogovor o investicijskom sporazumu nakon sedam godina pregovora.

Bruxelles se nada da će sporazum širom otvoriti kinesko tržište europskim poduzećima kojima je to prijeko potrebno u kontekstu gospodarske krize uzrokovane pandemijom koronavirusa.

Dogovor je postignut na video-konferenciji na kojoj su sudjelovali kineski predsjednik Xi Jinping, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Prema postignutom dogovoru, europska poduzeća više ne bi bila obavezna prenositi tehnologiju svojim kineskim partnerima, a sporazum skicira i kaznene mjere za kineske državne tvrtke u slučaju kršenja ravnopravnog natjecanja na kineskom tržištu, te pravila o transparentnosti državnih subvencija.

Kina bi se obvezala i na poštivanje smjernica Međunarodne organizacije rada (ILO) o prisilnom radu.

Kina je željela pristup energetskom tržištu EU-a, ali Bruxelles je zbog osjetljivih pitanja nacionalne sigurnosti ponudio pristup tek malom dijelu sektora obnovljive energije, i to samo na uzajamnoj osnovi.

Investicijski sporazum velika je pobjeda za Kinu nakon što je Trumpova administracija uložila velike napore u njezinu izolaciju. (Hina/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari