Connect with us

Iz Svijeta

Mike Pompeo o krizi sa Turskom: Trump je spreman upotrijebiti vojnu silu ako bude potrebno

Published

on

Predsjednik SAD-a Donald Trump je spreman upotrijebiti vojnu silu ako bude potrebno, rekao je državni tajnik Mike Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom povodom njenog napada na sjeveru Sirije na Kurde, tamošnje američke saveznike.

“Mi više volimo mir od rata”, rekao je Pompeo za TV CNBC u intervjuu snimljenom u ponedjeljak. “Ali u slučaju ako je potrebna ‘kinetička akcija’ ili vojna akcija, treba znati kako je predsjednik Trump u potpunosti spreman da poduzme takvu akciju”, rekao je Pompeo, prenosi Beta.

Trump je, tvrdi CNBC, pod žestokom kritikom zbog svoje odluke da povuče američke snage sa sjevera Sirije, napuštajući Kurde koji su ratovali protiv terorista ISIL-a. Povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom listopada, pri čemu je poginulo više od 120 civila, navodi sirijski “Opservatorija za ljudska prava”.

Pompeo je odbio reći šta je “crvena linija” koja bi potakla američki vojni odgovor, kazavši da ne želi  “istrčavati pred odluku predsjednika o tome da li će poduzeti strahoviti poduhvat korištenja američke vojne sile”.

“Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Upotrijebiti ćemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference”, rekao je Pompeo.

State Department je odbio komentirati Pompeovu izjavu, navodi CNBC.

‘Neka se sami bore’

Trump je novinarima na sastanku kabineta u ponedjeljak rekao da SAD “nikada nije pristao da doživotno štite Kurde”.

“Nećemo zauzimati stranu. Neka se sami bore”, rekao je Trump.

SAD je prošlog tjedna uveo sankcije Turskoj poslije njenog upada u sjeverno pogranično područje Sirije, koje su zauzeli kurdski saveznici Amerike u borbi protiv ISIL-a. Turska na Kurde gleda kao na teroriste.

U četvrtak, potpredsjednik Mike Pence je objavio da je Turska pristala na petodnevnu obustavu vatre jer je SAD omogućio povlačenje kurdskih boraca iz pograničnog regiona. Poslije povlačenja, SAD će ukinuti sankcije protiv Turske, rekao je Pence.

Pompeo je u intervjuu za CNBC pokušao da pokaže razliku Trumpove akcije na Bliskom Istoku i postupaka njegovog prethodnika.

Pompeo je svojevremeno, kao kongresnik SAD-a, oštro kritizirao predsjednika Baracka Obamu da je prekršio svoju “crvenu liniju” postavljenu 2012. godine u Siriji, tako što nije odobrio vojnu akciju protiv te države unatoč dokazima da su njene snage koristile kemijsko oružje.

Pošto je Trump vršio pritisak na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ne izvrši invaziju na sjever Sirije, između ostalog oštrim pismom koje je Erdogan javno bacio u smeće i krenuo u tu akciju, Pompeo je rekao da je Trumpovo djelovanje “iz temelja različito” od Obaminog.

Dodao je: “Zemlja koju je Turska napala, u koju je izvršila invaziju, Sirija, jeste suverena država”, ali “surađivali smo (SAD) s kurdskim prijateljima.., zajednički smo uklonili prijetnju Kalifata Islamske države, što je u korist ‘Demokratskih snaga Sirije’ (Kurda), u korist Sjedinjenih Američkih Država, i zaista, u korist svijeta. U potpunosti smo ispunili obavezu suradnje sa njima”, rekao je Pompeo za TV CNBC.

 

Trump izdao sve one koji su željni novih ratova

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari