Connect with us

Pregled

Mike Pompeo se zahvalio BiH zbog prihvata njenih državljana iz Sirije

Objavljeno

-

Američki državni tajnik Mike Pompeo zahvalio se u subotu u ime SAD-a vlastima Bosne i Hercegovine zbog prihvata državljana te zemlje iz zarobljeničkih kampova u Siriji, pozvavši istodobno druge države da slijede taj primjer.

“Zahvaljujemo BiH na prihvatu 25 osoba pripadnika terorističkih organizacija te članova njihovih obitelji iz Sirije”, napisao je Pompeo u poruci objavljenoj na Twitteru.

Dodao je kako SAD očekuju i od drugih da postupe na isti način te prihvate i procesuiraju, ali i rehabilitaraju te integriraju svoje državljane koji se sada nalaze u Siriji.

Amrička vlada je početkom godine predložila plan po kojemu bi svi stranci koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a zarobljeni su nakon pada tzv. Islamske države, trebali biti vraćeni u matične države.

BiH je pristala surađivati u tome pa je u četvrtak iz Sirije u tu zemlju deportirana prva skupina njenih državljana u kojoj je bilo sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

Bosanskohercegovački stručnjak za problem terorizma Vlado Azinović kazao je ranije Hini kako američko inzistiranje na repatrijaciji zatočenih stranaca nije nikakvo iznenađenje jer SAD izdvajaju ogromne novce za financiranje kampova u kojima su oni trenutno zatočeni.

“Minimalni troškovi održavanja najvećeg logora u Siriji – al Hola, u kojem je smješteno oko 70 tisuća ljudi, mahom žena i djece, premašuju 700 tisuća dolara dnevno. Na godišnjoj razini, samo za održavanje najnužnijih uvjeta u tom logoru troši se više od 260 milijuna dolara. Logorom upravlja američki upravitelj i novac za održavanje u najvećoj mjeri dolazi iz SAD-a”, pojasnio je Azinović.

Kosovo je također pristalo na ovakvu suradnju pa je u tu državu ranije vraćena skupina od 34 žene i 72 djece koji su također boravili u Siriji. (Hina)

 

ISIL-ovci pokušavaju dokazati nevinost: ‘U Siriji uopće nisam bio vojnik ISIL-a, već građevinac’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas