Pratite nas

Pregled

Mike Pompeo se zahvalio BiH zbog prihvata njenih državljana iz Sirije

Objavljeno

na

Američki državni tajnik Mike Pompeo zahvalio se u subotu u ime SAD-a vlastima Bosne i Hercegovine zbog prihvata državljana te zemlje iz zarobljeničkih kampova u Siriji, pozvavši istodobno druge države da slijede taj primjer.

“Zahvaljujemo BiH na prihvatu 25 osoba pripadnika terorističkih organizacija te članova njihovih obitelji iz Sirije”, napisao je Pompeo u poruci objavljenoj na Twitteru.

Dodao je kako SAD očekuju i od drugih da postupe na isti način te prihvate i procesuiraju, ali i rehabilitaraju te integriraju svoje državljane koji se sada nalaze u Siriji.

Amrička vlada je početkom godine predložila plan po kojemu bi svi stranci koji su se borili u redovima islamističkih terorističkih organizacija u Siriji i Iraku, a zarobljeni su nakon pada tzv. Islamske države, trebali biti vraćeni u matične države.

BiH je pristala surađivati u tome pa je u četvrtak iz Sirije u tu zemlju deportirana prva skupina njenih državljana u kojoj je bilo sedam muškaraca, šest žena i dvanaestoro djece.

Bosanskohercegovački stručnjak za problem terorizma Vlado Azinović kazao je ranije Hini kako američko inzistiranje na repatrijaciji zatočenih stranaca nije nikakvo iznenađenje jer SAD izdvajaju ogromne novce za financiranje kampova u kojima su oni trenutno zatočeni.

“Minimalni troškovi održavanja najvećeg logora u Siriji – al Hola, u kojem je smješteno oko 70 tisuća ljudi, mahom žena i djece, premašuju 700 tisuća dolara dnevno. Na godišnjoj razini, samo za održavanje najnužnijih uvjeta u tom logoru troši se više od 260 milijuna dolara. Logorom upravlja američki upravitelj i novac za održavanje u najvećoj mjeri dolazi iz SAD-a”, pojasnio je Azinović.

Kosovo je također pristalo na ovakvu suradnju pa je u tu državu ranije vraćena skupina od 34 žene i 72 djece koji su također boravili u Siriji. (Hina)

 

ISIL-ovci pokušavaju dokazati nevinost: ‘U Siriji uopće nisam bio vojnik ISIL-a, već građevinac’

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Obilježena 29. obljetnica 9. bojne HOS-a

Objavljeno

na

Objavio

Kod spomenika XI bojni HOS-a na Splitu 3 obilježena je 29. obljetnica ustroja te postrojbe.

Danas nakon 29 godina ovdje stojimo pred ovim spomenikom 9. bojne HOS-a kojoj je danas rođendan i koja je začela bitku za hrvatsku državu i hrvatski narod. Danas se samo izaslanstvo došlo pokloniti našim žrtvama, našim poginulima Okolnosti su izvanredne u Hrvatskoj, po ovome se vidi da poštujemo ustroj i naputke od državnih institucija.

Moramo se čuvati po pitanju novonastalog neprijatelja koji je nevidljiv i, poznavajući mentalitet hrvatskog naroda, poručujem – pobijedili smo u ratu pobijedit ćemo i ovog nevidljivog neprijatelja! Preporučujem hrvatskom narodu da se čuva i da se suzdrže od izlaska vani i neka se ponašaju po napucima institucijama – kazao je Marko Skejo, ratni zapovjednik bojne, prenosi Dalmatinski portal

Istaknuo je kako je 9. bojna HOS-a dragovoljačka postrojba.

Svi koji su pristupili u postrojbu pristupili su dragovoljno to su oni ljudi iz obitelji koji su na branik domovine stale 1941. godine. Ne možemo zaboraviti da nema i u drugim postrojbama dragovoljaca koji su pristupili i na tome im čestitam. Moram reći da sam ponosan što sam pripadnik 9. bojne HOS-a. Skrbimo o obiteljima poginulih i nećemo ih zaboraviti dok smo živi jer to je moralna obaveza koja pripada jednom ratniku – rekao je Skejo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Ministar Beroš: U mojoj glavi mjesta za popuštanje mjera nema i neće biti

Objavljeno

na

Objavio

Ministar je rekao kako smo u kritičnom razdoblju, ali da to nije onaj crni scenarij o kojem se govori

O eventualnom popuštanju mjera, ali i najnovijim informacijama oko domova za starije u Splitu, Koprivnici, Dubrovniku i Pločama u RTL-u Danas je govorio ministar zdravstva Vili Beroš.

“Kolega Capak me zvao i obavijesito o zbivanjima u Dubrovniku, odnosno u Pločama, sumnjama na potencijalne pozitivne bolesnike. Najvažnije je da epidemiolozi brzo naprave posao, naprave izvid, kontaktiraju kontakte i brzo odrede epidemiloške mjere. To se dosad pokazalo pozitivnim. Da, virus je ranije već ušao u naš zdravstveni sustav, sada i u domove, no to je bilo očekivano. Nismo bez razloga prije nekoliko dana govorili da ulazimo u najkritičnije razdoblje. Bilo je za očekivati da će ući u sustav, no radima i dalje sve da na neki način spriječimo širenje virusa. Stvari ne smijemo prepustiti slučaju. Promptno postupanje i razmišljanje o mogućoj prisutnosti pozitivnih bolesnika sad je važno”, rekao je Beroš.

Epidemiološki nalaz doktora Bernarda Kaića o događanjima u Splitu je završen, potvrdio je Beroš.

“Gotov je, no on je samo jedan od elemenata na temelju kojih ćemo prosuđivati. Ima tu otvorenih pitanja na koja moramo dobiti odgovor. Ovaj nalaz se nije referirao na nečiju krivnju, njegov smisao su epidemiološki elementi, stvari vezane uz širenje infekcije u domu i prema djelatnicima, što je važno zadjelovanje i sprečavanje širenja virusa. Kada dobijemo sve odgovore bit ćemo u stanju donositi odluke”, rekao je ministar.

Dogodilo se ono čega smo se svi bojali, virus je stigao u domove. Je li ovo taj crni scenarij?

“Daleko smo od toga da je ovo crni scenarij, ali nalazimo se u kritičnom razdoblju. Imamo postojeće, ali i neke nove mjere. Kao što stalno govorimo ovih dana, naša osnovna intencija je da usporimo broj novooboljelih na dnevnoj bazi jer ćemo omogućiti sustavu da se adekvatno brine o bolesti. No upitno je koliko ćemo svim mjerama uspjeti utjecati na konačan doseg virusa u popualciji”, kazao je Beroš.

Na pitanje možemo li uskoro, nakon što su se otvorile tržnice, očekivati još neko popuštanje mjera, Beroš je odgovorio da on o tome ne razmišlja.

“Moram razmišljati o onom što je aktualni trenutak, o ulazu virusa u zdravstveni sustav, u staračke domove. U mojoj glavi mjesta za popuštanje nema i neće biti. Stožer o tome razmišlja i sigurno će se popuštati prvenstveno kada epidemiološka situacija to bude dopuštala”, rekao je.

U nedjelju je Uskrs, a Beroš ima apela sa zve građane: “Ja sam inače na svom Hvaru, tamo imamo poznatu procesiju ‘Za Križen’, ali ove godine ne idem zbog situacije. Poručujem svima da poštuju mjere, neka proslave Uskrs, ali na dostojanstven način, u uskom obiteljskom krugu poštujući sve mjere jer je to najbolji način prevencije”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari