Pratite nas

Hrvatska

Milan Bandić: Proglašenje Gotovine počasnim građaninom Zagreba je najmanji znak pažnje

Objavljeno

na

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je u četvrtak da će proglašenje general-pukovnika u mirovini Ante Gotovine počasnim građaninom Grada Zagreba, o čemu će gradski zastupnici raspravljati na skupštinskoj sjednici, biti najmanji znak pažnje kojim Grad Zagreb može uzvratiti svojem heroju – Anti Gotovini.

[ad id=”68099″]

“Mi smo prijatelji u najteža vremena i sada kada su manje teška vremena. I to je najmanji znak pažnje koji grad Zagreb može uzvratiti svojem heroju – Anti Gotovini, kao što smo to napravili i Mladenu Markaču i kao što ćemo to napraviti ili smo napravili ostalim uznicimai”, odgovorio je je Bandić novinarima u pauzi sjednice zamoljen da komentira prijedlog o proglašenju Gotovine počasnim građaninom Zagreba.

“Zaslužio je titulu počasnog građanina Zagreba. Hvala mu za sve ono što je napravio u obrani suverene i demokratske Hrvatske”, poručio je Bandić.

Upitan ima li to veze s predstojećim parlamentarnim izborima, Bandić je rekao da to nema veze s izborima.

“To ima veze s normalnim, moralnim dugom grada Zagreba prema čovjeku koji je osam godina proveo, a nije trebao provesti, kao uznik u Haagu. To je jedan mali način, hvala, za generala koji je napravio sve za ovu zemlju. Generalu-heroju i mom prijatelju”, istaknuo je Bandić.

Potpredsjednik zagrebačke gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) je na pitanje je li proglašenje Ante Gotovine počasnim građaninom Zagreba predizborni trik odgovorio da treba biti ponosan na sve hrvatske branitelje koji su obranili Domovinu.

“Ponosan sam na sve njih, kao i na svog pokojnog oca. Naravno da ćemo to podržati. Želim čestitati Anti Gotovini što će biti proglašen počanim građaninom Zagreba. Hrvatska ne smije zaboraviti svoju prošlost i svoju povijest, ali kao što je i on sam rekao – moramo se okrenuti budućnosti”, kazao je Bernardić.

Predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) najavio je da će svi klubovi zastupnika podržati da Gotovina dobije titulu počasnog građanina Zagreba, ali je izrazio žaljenje što taj prijedlog dolazi u predizborno vrijeme.

“Prije svega, za Antu Gotovinu nije dobro da je to sada. Klub HSLS-HSS će to podržati, no mislim da je taj prijedlog trebao ići drugi dan nakon što je Ante Gotovina bio pravomoćno oslobođen na sudu u Hagu. Ali – nikad nije kasno, kažu u narodu”, zaključio je Kosor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Hrvatska

Tomo Medved: Nova Vlada imati će od 15 do 18 ministarstava

Objavljeno

na

Objavio

Ovoga tjedna trebale bi biti poznate sve, za sada još nepoznanice u vezi sa sastavom nove vlade Andreja Plenkovića. Ključno je pitanje koja će se dosadašnja ministarstva spojiti kako bi naposljetku nova vlada imala manje ministarstava nego dosadašnja.

Tomo Medved nastavit će biti ministar branitelja, a Gordan Grlić Radman ministar vanjskih i europskih poslova. Ostala imena trebala bi biti poznata u četvrtak.

Medved, koji će biti i potpredsjednik Vlade, u večerašnjem je HRT-ovom Dnevniku na pitanje koliko se ministarstava može očekivati u novoj vladi odgovorio – od 15 do 18.

– Očekujemo da ćemo do kraja ovog tjedna imati cjelokupnu strukturu ove Vlade, rekao je Medved, dodajući da neće biti umanjenja u funkcionalnom segmentu te da organizacija oslikava prioritete i ono što je u programu HDZ-a Sigurna Hrvatska prepoznato za novo razdoblje.

Objasnio je zašto se odustalo od pripajanja Ministarstva branitelja.

– HDZ i predsjednik Andrej Plenković u ovoj prigodi odašilju snažnu poruku braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata koliko je važna ta populacija, koliko je važan njihov doprinos u stvaranju i obrani domovine, poručio je Medved.

Dodao je su izazovi poput pronalaska nestalih osoba, rješavanja pitanja civilnih žrtava te skrbi o zdravlju branitelja takve naravi da je nužno zadržati resor.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Ministar Božinović: Uvest ćemo i sankcije ako se neće poštovati mjere i nositi maske

Objavljeno

na

Objavio

Kako će se kontrolirati nose li građani zaštitne maske u zatvorenim prostorima, koje je od danas obavezno u trgovinama, pojasnio je šef Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Poručio je da smo na globalnoj razini suočeni s novom dinamikom širenja virusa. Kod nas će se, govori, primjenjivati lokalne mjere i gasiti lokalna žarišta, ali bit će i mjera koje će se primjenjivati na nacionalnoj razini, kao što su već uvedeno nošenje maski u ugostiteljskim objektima, trgovinama i javnom prijevozu.

“Na jesen bismo se mogli suočiti s većim širenjem i težim simptomima, stoga sad moramo steći navike koje će nam biti neophodne kada dođe jesen”, kazao je, istaknuvši kako su upravo zbog toga opet krenuli s press konferencijama, koje služe i za, kako je potom rekao – edukaciju.

“Naš temeljni pristup je obavještavati javnost. Nije toliko poanta u kaznama, ali imat ćemo i određenih sankcija ako neka mjera ne bude prihvaćena. Nadamo se da neće doći do toga. Veliki centri imaju zaštitare gdje nije problem ne pustiti osobu bez maske, u malim trgovinama ne smije se poslužiti nekoga bez maske. Nema toliko policije ni inspekcija da mogu baš sve kontrolirati… Apeliramo na sve da zovu 112 ili policiju ako treba intervenirati”, poručio je.

Poručio je i da je svima cilj prihvatiti ‘novo normalno’ i da, nošenje maski u zatvorenim prostorima, postane praksa. “Pokazalo se da su učinkovite”, dodao je. Iz dana u dan će, kaže, ponavljati sve što smatraju važnim za sprječavanje širenja virusa. Dodaje kako vode brigu da turistička sezona bude maksimalno dobra i sigurna.

U zadnja 24 sata možemo reći da što se tiče stranih turista, u Hrvatsku je ušlo više od 7500 njemačkih, 7100 slovenskih, 3800 čeških, više od 3400 austrijskih državljana… Krenuo je i zračni promet”, rekao je Božinović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari