Connect with us

Intervju

Milan Kujundžić: Neću raditi radikalne poteze, nisam čovjek koji će obećavati velike reforme i radikalizam

Objavljeno

on

Novi ministar zdravstva Milan Kujundžić u prvom intervjuu za Hinu govori o tome kako će pokušati riješiti financijske probleme zdravstvenog sustava te koji su mu prioriteti i prvi potezi.

Neću raditi radikalne poteze, nisam čovjek koji će obećavati velike reforme i radikalizam. Mislim da se ne treba dogoditi ništa velikoga u sustavu zdravstva jer ako Hrvatska po nečemu ne zaostaje za razvijenim zemljama, to je zdravstvo koje je na visokoj razini. Nastavit ću na tragu okupljanja, bez predrasuda, stranačkih, ideoloških i bilo kojih drugih. Okupljat ću ljude koji znaju u formalna i neformalna tijela i s njima ću razgovarati, kaže.

Po informacijama koje je prikupio, ukupni dug u sustavu iznosi 3,5 milijarde kuna. Svaki nam mjesec u prosjeku manjka oko 120 milijuna kuna, a to je godišnje oko milijardu i pol kuna. Bolnice mjesečno stvaraju manjak od 55 milijuna kuna, a kod lijekova u HZZO-u je to 65 milijuna.

Ove godine smo dobili 2,2 milijarde kuna, a plan je da to bude 2,8 milijarde. Novca očito manjka pa se prebacuje i krpaju rupe.

Moj je plan, ako sustav hoćemo držati na pozitivnoj nuli, da pokušamo ostvariti godišnje uštedu od 500 milijuna kuna unutar sustava, počevši od ušteda na posebno skupim lijekovima, a da nam država uplati 500-700 milijuna kuna koji nam pripadaju. Na tom ću tragu pokušati graditi financije za 2017. godinu, kaže.

Prioritet mu je sačuvati ljudske resurse jer su oni naša najveća vrijednost, ali i najbolnija točka sustava. Ako se nastavi trend odlaska mladih, i to najboljih liječnika, sestara i tehničara, hrvatski zdravstveni sustav neće moći dalje, i toga se iskreno boji.

Dogovorio je da HZZO žurno raspiše natječaj za zapošljavanje 300 mladih liječnika koji čekaju na staž. Ti su natječaji prebačeni na bolnice, što je u osnovi bila dobra nakana jer one najbolje znaju svoje potrebe, ali je to usporilo cijeli proces.

Također sam zamolio bolnice koje su provele natječaj da tim mladim ljudima omoguće da što prije počnu raditi, jer će u suprotnom barem njih dvadesetak potražiti posao negdje drugdje.

Drugi prioritet mu je, kaže, analiza zapošljavanja medicinskog i nemedicinskog osoblja u bolnicama. Jer, kako tvrdi, primljen je značajan broj nemedicinskog osoblja, pa treba vidjeti koliko je to bilo opravdano.

I treće, želi napraviti žurnu analizu izvršenosti usluga u bolnicama, po opsegu i kvaliteti. Sustav kontrole mora postojati, nitko nema pravo spavati, a dobivati plaću. Mislim da će sam čin kontrole mnoge probuditi i potaknuti da rade bolje i više., poručuje.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR