Connect with us

Politika

Milanović: Uhićena tri suca, to je sistemski poremećaj

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u srijedu uhićenje triju sudaca iz Osijeka, kazavši kako smatra da je to sistemski poremećaj te da to pravosuđe štiti Andrej Plenković te njegova bratija i Vladimir Šeks.

“Ne znam detalje. Vidjet ćemo što će biti. Tri suca, to je sistemski poremećaj, djeluje kao lupus, teža imunološka situacija”, rekao je Milanović na Krku.

Na pitanje kako komentira šutnju tijela pravosuđa o tim uhićenjima, Milanović kaže kako pravosuđa “nema”.

“Postoji polufikcija da je na čelu Vrhovnog suda osoba koja bi nekim određenim postupicma, stavom, gardom, pokretanjem nekih pitanja mogla učiniti razliku, to do sada nije bio slučaj. Ja sam predložio Zlatu Đurđević, nju će HDZ očajnički po svaku cijenu pokušati minirati. To je HDZ-ovo pravosuđe, tu razgovora nema, to Plenković štiti, i njegova bratija i Šeks”, ustvrdio je Milanović.

Smatra da ako su uhićena tri suca, da je to mreža te sustav koji je nazvao “HDZ-ovim”.

“Naravno da nije prepoznato ranije, dok stvari nisu postale toliko javne da ih se više nije moglo skrivati, onda je po ustaljenom obrascu reagirao dobri, simpatični medo USKOK”, smatra Milanović.

Milanoviću ishod glasanja o Zlati Đurđević – očekivan

Na pitanje je li pratio izlaganje Zlate Đurđević na saborskom Odboru za pravosuđe, Milanović kaže kako je ishod bio očekivan.

“To je očekivano kao i plandovanje i krkanje predsjednika Vrhovnog suda sa svim HDZ-ovcima iz njegova rodnog sela i okolice. Očekivano je to u Hrvatskoj, očekivani su i ovi glasovi u saborskom odboru”, kazao je Milanović.

Dodao je da je Đurđević naprosto previše samostalna, uspravna i kompetentna osoba. Politička orijentacija Đurđević ne postoji, ona je ‘straight’, prohrvatska, takvu osobu će oni minirati pošto-poto, to je pitanje opstanka HDZ-a”, kazao je Milanović, ustvrdivši da je HDZ protiv Đurđević jer nije iz njihove stranke.

Po pitanju proslave Dana pobjede u Kninu te stava Hrvatskog generalskog zbora da se proslava održi ondje, Milanović kaže da poštuje njihovo mišljenje.

Skrenuo je pozornost i na to da se Knina prvi sjetio premijer SDP-ove Vlade Ivica Račan te smatra bizarnim da se u Kninu počelo slaviti i okupljati tek 2000. i 2001. godine.

Milanović nije protiv proslave Dana pobjede u Kninu

“Nisam rekao da sam protiv toga, ali mislim da je to naš dug pravde, dug prema tim lokacijama gdje se zaista završavao Domovinski rat”, naglasio je Milanović.

Dodao je i kako se do 2010., odnosno 2011. godine u Kninu nisu održavale “govorancije”.

“Čemu služe moji govori u Kninu svake godine ispočetka. Ako je pokojni Tuđman držao jedan jedini govor, i to na tvrđavi 1995. i 1996. godine, i ne više”, rekao je.

Znam da je to prilika da Plenković svaki puta ponovi da su vratili dostojanstvo hrvatskim braniteljima, što je jedna bezobrazna laž i uvreda hrvatskih branitelja, jer ispada da ga ranije nisu ni imali, dakle to je laž”, istaknuo je Milanović.

Upitao je da zašto bi tamo govorili politički čelnici, jer se to nije radilo.

“Da bi se onda 2010. to pretvorilo u govor na kolodvoru, koji je smisao toga. Znam da se Plenkoviću piše prigodni govor, koji će pročitati kao hipnotizirani zec, ali ja ako trebam mogu opet govoriti, međutim razmislit ću o tome, zanima me što o tome misle ratni zapovjednici koji tamo ne govore”, naglasio je Milanović.

Na pitanje da komentira najnovije navode Plenkovića, Goradana Jandrokovića i drugih članova HDZ-a da više neće odgovarati predsjedniku na njegove uvrede, Milanović se upitao koje je to uvrede on kazao.

Milanović: Plenković Puhovskog očajnički brani

“Jesam li ja nekome rekao da je smeće ili panj, nisam, ni neću, ali da ću reći neke stvari o nekim ljudima koje su činjenice, reći ću, jer me nećeš držati pod ucjenom da šutim o takvim stvarima, zato jer sam, kakav god da jesam, čistiji od tebe. Ako želiš ulaziti u sukob sa mnom onda je to cijena koju češ morat platiti, ja sam ju spreman sa svoje strane platiti”, kazao je Milanović.

Osvrnuo se i na političkog analitičara Žarka Puhovskog, za kojeg kaže da ga premijer Plenković “očajnički brani”.

Ponovno je za njega rekao da je “udbaški druker” koji je radio karijeru nakon što su neki bezazleni, malo glasniji dečki završili na robiji, i da od tada prodaje moral.

Takđer ga je optužio da je 2009. išao na Haaški sud svjedočiti protiv hrvatske države. “Čovjek koji je išao rušiti Hrvatsku 2009. bez da ga je itko tjerao, bez da mu je prijetila kazna zatvora, kao što laže da mu je prijetila 1972., želi da ga tretiram kao uglednog građanina. Ne, ti si druker”, zaključio je Milanović. (Hina)

Zdravko Mamić: ‘Reforma pravosuđa je krenula! Uhićeni su krivosuci!‘

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari