Connect with us

Politika

Milanović: Banke su kao vatra, ne smije im se dopustiti da se osile

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u srijedu da su epidemiološke mjere kao „muhe bez glave”, a u vezi problema s prešutnim minusima na računima građana poručio je kako se bankama ne smije dopustiti da se osile.

“Najbitnije je reći što je naš cilj jer ovo pomalo poprima sve elemente velikog ljudskog ludila”, komentirao je Milanović epidemiološke mjere upitavši je li cilj da se mjerama potpuno iskorijeniti virus ili nešto drugo.

Zašto cijepljeni u Vladi nose maske?

Ako je cilj potpuno iskorijeniti virus, to je nemoguće, ako je cilj natjerati ljude koji se nisu cijepili da se cijepe, to je moguće, rekao je Milanović u Sisku, gdje je sudjelovao na obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 120. brigade Hrvatske vojske “Ban Toma Bakač”.

“Ne možemo stalno – maska, ne maska, vidim svaki dan da u Vladi svi cijepljeni nose maske. Zašto? Pa ako sam se cijepio poruka je: ‘Cijepi se i ti pa nećeš morati nositi masku’. Ovo je kao muhe bez glave”, kaže Milanović.

Komentirao je i problem s prešutnim minusima ustvrdivši da je riječ o dogovoru između banaka i klijenata, a banke uvijek traže način da nešto zaračunaju.

„Banke su kao vatra, one su dobar sluga, ali grozan gospodar i ne smije im se dopustiti da se osile”, ustvrdio je predsjednik i dodao da regulatori moraju voditi računa o tome da se banke ne otmu kontroli, ali neka zarađuju.

„Kada sam ja uzeo stambeni kredit 2008. moja kamata je bila šest posto, a neki iz HDZ-a su dobivali tri posto, oni koji sada dižu kredite imaju kamatu od 2,5 posto”, kazao je Milanović i poručio da s bankama treba biti partner ali se mora znati tko je glavni, a to je vlast.

Osvrnuo se na obnovu nakon potresa ponovivši kako bi trebala biti brža i kako je vrijeme da počnemo „grabiti te novce”. „Neću prozivati Vladu, rekao sam što mislim, ima vremena i još uvijek se to može riješiti, ali treba malo siline i bageraškog pristupa”, kazao je.

Dobro je što se Dobronić ne razmeće po medijima

Uoči sutrašnje sjednice Vrhovnog suda na kojoj će se razmatrati kandidati za novog predsjednika tog suda Milanović je konstatirao da ćemo čuti njihovo mišljenje, a nakon toga odlučuje većina u Saboru i ona će morati objasniti svoju odluku.

„Dobronića još nisu oblatili u javnosti”, kazao je Milanović o Radovanu Dobroniću, kandidatu kojeg podržava.

“On ima svoju biografiju koja mislim da govori sve, ne razmeće se po medijima, što je dobro jer se ne natječe za izborno političko mjesto”, ocijenio je dodavši da u u mehanizmu izbora ima “malo politike”, ali to je zato da Vrhovni sud i suci ne bi sami upravljali time.

O novoj osobi na čelu Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Valentinu Franjiću rekao je kako se radi o čovjeku koji dolazi iz sustava i da se oko toga složio s premijerom Andrejom Plenkovićem.

Kada je riječ o sadašnjem odnosu s Plenkovićem kazao je kako “nije on najavio tvrdu kohabitaciju” i poručio da je s vremenom postao suzdržaniji i naučio neke lekcije. (Hina)

HNB: Nema masovnog otkazivanja prešutnih prekoračenja

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR