Connect with us

Politika

Milanović: Banožić je zlostavljač vojske

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović izjavio je u petak, u novoj rundi sukoba s ministrom obrane Mariom Banožićem, da je Banožić “zlostavljač vojske” i “osoba koja je zalutala u sustav”.

Nakon svečanosti prisege nove generacije dobrovoljnih ročnika u Požegi, Milanović je novinarima rekao kako je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera Robertu Hranju da ne dopusti Banožiću obraćanje na svečanosti u vojarni.

Banožić je nakon incidenta u vojarni izjavio novinarima da je zatražio smjenu admirala Hranja, na što je Milanović poručio da je Hranj samo proveo naredbu koju mu je on dao kao vrhovni zapovjednik.

“Okupio je ovdje generale prije mog dolaska i prijetio im. Rekao je da traži ostavku načelnika Glavnog stožera, tko je on da traži ostavku? Hoćete da ja tražim njegovu, sa svim razlozima, tko je on? On je stranačka instalacija”, kazao je Milanović o ministru obrane.

On i Banožić su u otvorenom sukobu nakon što je Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčul, a Milanović je danas komentirajući Banožićev rad rekao da je “pao s kruške”.

“Dok ne vrati Burčula u službu, ovo će biti tako i dalje”, poručio je Milanović rekavši da je ministar “kvarno umirovio” Brčula.

Za Banožića je rekao i da je “zlostavljač vojske, čovjek koji je doslovno zalutao u ovaj sustav” jer kažnjava i arbitrarno šalje u mirovnu zaslužne vojne časnike.

Zaštit ću vojsku od strančarenja

“O tome ćete ovih dana čuti još – polako da ne bude previše od jednom – što se sve radi i kakvi kriteriji postoje kod tog ministra”, najavio je predsjednik.

Govoreći o umirovljenjima u vojsci ustvrdio je da se tu “uplelo najgore strančarenje”. “Ministar je pod pritiskom niza svojih stranačkih kolega koji imaju niz prijatelja u vojsci, koji su u zrelim godinama i koji bi uskoro trebali ići u mirovinu”, rekao je.

Dodao je kako je Banožić potpuno nepripremljen, pun frustracije i želje da se osveti. “Ali moj položaj je puno viši od njegovog i ja ću u cilju zaštite vojske od strančarenja poduzimati mjere za koje smatram da su u interesu Oružanih snaga”, poručio je Milanović.

Da će sitni stranački žicari provoditi ovakav zulum nad zaslužnim visokim časnicima – to neće, ustvrdio je.

Prozvao je ministra obrane i da je “svojim šparanjem” doveo vojsku na rub siromaštva i egzistencije. “Vojska nema za osnovne potrebe, on se bavi HDZ-om, a Plenković to dopušta”, kaže Milanović.

“Vojska se neće voditi kao HDZ. Generalima se neće prijetiti, neće se lagati da mu je general zabranio da govori”, rekao je Milanović i poručio Banožiću neka se “iskaljuje na svojim lokalnim HDZ-ovcima”.

Rekao je i da s Banožićem više nema o čemu razgovarati, odnosno da je jedina osoba s kojom može razgovarati premijer Andrej Plenković. (Hina)

Ministar Banožić traži smjenu Hranja

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari