Connect with us

Politika

Milanović: Hrvoj Šipek nikada nije smjela postati glavna državna odvjetnica

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike Zoran Milanović komentirao je u četvrtak rezultate nadzora nad Uskokom u vezi afere Softver, ustvrdivši da je to “cinizam HDZ-ove razine”, te poručio da glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek nikada nije ni smjela doći na tu funkciju.

“Umjesto da se te ljude makne, oni će otići kao pravednici. Ne, oni moraju otići kao bitange, ne u zatvor jer ne mislim da je bila kriminalna namjera. Ali to su nesposobni ljudi, za koje je to preteško, za njihovo znanje i iskustvo i za njihovo srce je to previše. Jer titraju, boje se, i nitko ih ne nadzire. Dakle, jedini način je da ih naprosto potjerate”, izjavio je Milanović novinarima komentirajući rezultate unutarnjeg nadzora nad radom Uskoka u izvidima oko afere Sofver.

Hrvoj Šipek je glavna državna odvjetnica zbog dogovora s HDZ-om

U četvrtak je DORH objavio rezultate provedenog nadzora o postupanju Uskoka u predmetu vezanom za aferu Sofver, a Milanović je to nazvao “cinizmom HDZ-ove razine”.

Smatra da je Hrvoj Šipek trebala prestati biti glavna državna odvjetnica još prije dva tjedna, odnosno da nikada nije smjela doći na to mjesto na koje je došla zbog “dogovora s HDZ-om”.

“Nikada, zbog neiskustva, a sad se vidi i zbog nekih etičkih zasada. Državnom odvjetniku javnost mora vjerovati. Ovdje se radi da joj javnost ne vjeruje i da je ta osoba, i oni koji su je instalirali, sama tome doprinijela”, rekao je Milanović ustvrdivši da je Hrvoj Šipek uhvaćena u laži.

Ocijenio je kako je to talačka kriza iza koje stoji premijer Andrej Plenković, jednako kao i kriza s ministrom obrane Marijom Banožićem, koji će, smatra Milanović, ostati na toj funkciji sve dok “Plenković bude osjećao ili procijenjivao da je njegov opstrukcijski kapacitet živ”.

Milanović je ustvrdio da je prošlog četvrtka, nakon odlaska francuskog predsjednika Emmanuela Macrona iz Hrvatske, Plenković u Banske dvore pozvao načelnika Glavnog stožera admirala Roberta Hranja, i to potajno, kako bi razgovarao o problemu neisplate dnevnica vojnicima.

Banožić se iskaljuje na vojsci

“Plenković se itekako time pokušao baviti, punih 10 minuta se time bavio”, rekao je Milanović.

Osvrnuo se na neisplatu dnevnica koje nakon posjeta Vukovaru i Škabrnji nisu dobili vojnici u njegovoj pratnji, istaknuvši da  im on kao Predsjednik Republike nije ništa uskratio već ih “terorizira HDZ”.

Optužio je Banožića da se “iskaljuje na vojsci”, a njegovo inzistiranje na tome da Ured Predsjednika traži dopuštenje od Ministarstva obrane o tome hoće li i koliko vojske pratiti predsjednika Republike nazvao je pučem.

“On se iskaljuje na vojsci, on i Plenković, na vojnicima, koji trebaju dobiti 200 kuna potpore. On inzistira da se njega pita hoće li 5,10 ili 30 vojnika uz mene nositi cvijeće. Pa, dobro, jel’ to vama normalno. To se zove puč”, poručio je Milanović dodavši kako je dužnost Vlade da financiraju njegov rad.

“Hrvatska država treba dati potporu predsjedniku. To je dužnost Plenkovića i Banožića da financiraju volju hrvatskih građana”, istaknuo je Milanović.

“Nije zakon nego zulum”

Milanović je ocijenio da izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, kojim Vlada planira uvesti kazne od 30.000 kuna do 50.000 kuna za odgovorne osobe koje ne poštuju obvezu predočenja covid potvrda, “nisu zakon nego zulum”.

Upitan hoće li zbog toga odgovarati i predstojnik njegova ureda Orsat Milanović, jer Ured predsjednika ne provjerava covid potvrde, Milanović je ustvrdio da neće, jer je odgovorna osoba on.

“Ja sam odgovorna osoba, ja upravljam vojskom. Pored vojske ne možete ući u Ured predsjednika”, rekao je Milanović dodavši da to nije slučajno, već upravo zato da predsjednika ne bi “zulumu izlagali sitni lopovi i politikanti”. Poručio je da se u Ured Predsjednika dolazi na poziv ili nikako.

U vezi negativnog mišljenja antikorupcijskog tijela Vijeća Europe GRECO-a o novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, Milanović je upitao zašto bi nešto što misli GRECO bilo ikakav kriterij. Dodao je da samo Povjerenstvo za sukob interesa uopće nije dio ustavnog poretka Hrvatske.

Komentirao je i sve češće spominjanje uvođenja obveznog cijepljenja na razini Europske unije, ocijenivši da je to besmisleno, ničim znanstveno utemeljeno, ničim opravdano i pogrešno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari