Connect with us

BiH

Milanović: BiH je država nastala na hrvatskoj krvi

Objavljeno

-

Bosna i Hercegovina može biti građanska država tek kada postane članica Europske unije, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u petak u Mostaru, poručivši da Hrvati u toj zemlji nikada neće postati manjina.

“Mi želimo čitavu i cijelu Bosnu i Hercegovinu u Europskoj uniji. Tek tada ona može postati građanska država. Do tada ona je uređena Daytonom i nastala je na krvi hrvatskih vojnika”, rekao je hrvatski predsjednik na svečanoj akademiji u povodu 30. godišnjice osnutka Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Međutim, dodao je kako se u BiH takvi njegovi zagovori na doživljavaju prijateljskim činom.

“Ja nemam predrasude ni prema Srbima koji su bili agresori, ni prema Bošnjacima”, rekao je.

Pojasnio je kako su HVO, Hrvatska vojska i Armija BiH bili saveznici u oslobađanju Bosne i Hercegovine te se upitao što se dogodilo da se danas hrvatska strana smatra neprijateljem. Pozvao je pritom današnje bošnjačke političke čelnika da vrate odličje koje je predsjedniku Aliji Izetbegoviću dao predsjednik Franjo Tuđman ako HVO i Hrvatsku smatraju zločinačkim.

Milanović je izjavio kako je uloga Hrvatskoga vijeća obrane bila ‘sudbinski značajna’ za opstanak BiH, te da će Hrvati očuvati ulogu i položaj koje imaju prema Daytonu.

“Hrvati kao najmalobrojniji narod u BiH danas ne želi biti manjina. Hrvatstvo je neiskorjenjivo iz BiH “, istaknuo je.

“U Hrvatskoj postoji red. Za pripadnike etničkih manjina glasuju isključivo pripadnici tih nacija. Da bi se glasalo za srpske predstavnike, morate se izjasniti kako Srbin. Na račun Hrvata u BiH ostvaruje se neke sitne interese a ugrožava se država BiH. Želimo čitavu i cijelu BiH u EU. To nije podjela, upravo suprotno. Ulaskom u EU, ona može postati i građanska država. Do tad, to je država uređena Daytonom, nastala i na krvi hrvatskih vojnika a ne na razornoj moći NATO-a. HVO i HV su oslobodili ogromne dijelove BiH. Pa kako to da nas danas doživljavate neprijateljima. EU je jedna od najvećih stvari koje je Hrvatska ostvarila u svome hodu ka boljoj budućnosti”, rekao je hrvatski predsjednik.

Kritizirao je preglasavanje Hrvata u Bosni i Hercegovini na izborima navodeći kako se to ne čini s predstavnicima manjinskih naroda u Hrvatskoj.

Rekao je kako EU, kao veliki hrvatski institucionalni cilj i sredstvo kroz koje ostvaruje nacionalnuu korist, pokazala se kao nikakav administrator u BiH, pretvara se u kolonijalnu upravu. Taj posao ne valja, ddoao je, jer ga vode blazirani birokrati koji ne znaju i ne razumiju.

“Ne kažem da su zlonamjerni, nego oni jednostavno troše naše vrijeme”.

Hrvatski predsjednik je rekao i kako se Srbi moraju odlučiti hoće li na Zapad ili biti fusnota za Moskvu.

“Ja ih vidim na Zapadu. Ovo što sad gledamo u Ukrajini je krvava brakorazvodna parnica. U Ukrajini vidimo sudar svjetova. U Ukrajini ne smijemo reći da to nije i naš rat, kako su nekad govorili bh državnici. Izetbegović je dobio puno viši orden od Tuđmana. Zašto ga ne vrate ako je Hrvatska zločinačka država a HVO zločinačka vojska. BiH može opstati i napredovati samo ako budemo poštivali različitosti kao i EU. Živi i daj drugima da žive”, rekaoo je Milanović te Hrvatima u bIH poručio kako ih Hrvatska neće zaboraviti.

Ministar branitelja Tomo Medved, koji je sudjelovao na svečanosti kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, izjavio je kako su hrvatski dragovoljci iz BiH te HVO odigrali važnu ulogu u oslobađanju Hrvatske te presudnu u opstanku BiH.

“Slobodne i neovisne BiH ne bi bilo da nije na samom početku rata uspostavljen i ustrojen HVO koji je odigrao prevažnu ulogu u obrani BiH i hrvatskoga naroda”, rekao je ministar. Istaknuo je kako će hrvatska vlada nastaviti snažno podupirati Hrvate u BiH u ostvarenju političkih prava s izmjenom Izbornog zakona, te smanjenju napetosti i obnovi savezništva Hrvata i Bošnjaka.

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izjavio je kako se danas borba za Hrvate u BiH nastavlja inzistiranjem za ostvarenje jednakopravnosti. Pozvao je na potporu svih institucija Republike Hrvatske

Milanović je posmrtno odlikovao redom kneza Domagoja s ogrlicom za pokazanu osvjedočenu hrabrost u ratu generala Ivu Lozančića, zapovjednika 111 XP brigade iz Žepča. Odličje je preuzela njegova kći Ivana Lozančić.

Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama HVO-a te za sveukupne zasluge u njihovom ustroju odlikovana su Zborna područja HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje. Odličja su primili zapovjednik Zbornog područja Mostar Petar Zelenika, zapovjednik Zbornog područja Tomislavgrad, brigadir HVO-a Ivan Tanjić, zapovjednik Zbornog područja Vitez, general HVO-a Filip Filipović i zapovjednik Zbornog područja Orašje, general HVO-a Đuro Matuzović.

Prije svečane akademije hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeće braniteljima HVO-a koji su poginuli u Domovinskome ratu u BiH kod središnjeg spomenika ispred Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Vijence su položili i ministar Medved, general Krešimir Ćosić koji je bio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, te general bojnik Slaven Zdilar, izaslanik načelnika Glavnog stožera RH viceadmirala Roberta Hranja. Vijenac je položio i izaslanstvo Hrvatskog generalskog zbora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari