Pratite nas

Vijesti

Milanović će pokopati sporazum Izetbegović -Tuđman?

Objavljeno

na

Prošlog ljeta je dominirala tema ratifikacije graničnog sporazuma između BiH i Hrvatske, što su ga 1999. godine potpisali predsjednici Alija Izetbegović i Franjo Tuđman.

Više je mjeseci trajala burna rasprava o najavi premijera Zorana Milanovića da će hrvatski parlament napokon potvrditi taj kontroverzan Sporazum, ali to se nije dogodilo. Godinu dana kasnije čini se da je Vlada odustala od ratifikacije. Konačna odluka nije još donijeta, međutim, u Banskim dvorima ističu da ovo pitanje nije na dnevnom redu.

– Sve smo manje zainteresirani za ratifikaciju jer o tome u BiH zapravo nemamo s kime razgovarati. U susjednoj, vrlo složenoj državi zapravo ne postoji politička volja za ratifikaciju tog Sporazuma, pa je onda upitno trebamo li mi to učiniti, rekao nam je visoki izvor iz Vlade, piše riječki Novi list.

Početkom rujna 2012., premijer Milanović ustvrdio je da će Vlada, »u brzom, razumnom vremenu«, uputiti Sporazum u saborsku proceduru, no prvo je to prebačeno za ovu godinu, zatim za razdoblje nakon europskih i lokalnih izbora, a sada je sve izvjesnije da će brižljivo pripreman dokument, kojim se definira tisuću kilometara dugačka granica između BiH i Hrvatske, ostati mrtvo slovo na papiru. U BiH glavni je protivnik Sporazuma  premijer Republike Srpske Milorad Dodik koji je otvoreno prijetio da će njegovi zastupnici u državnom parlamentu zaustaviti ratifikaciju, zbog nezadovoljstva graničnim rješenjima oko rijeke Une. Bez glasova barem dijela zastupnika Dodikove stranke, ratifikacija nije moguća. Ali, ni političke snage u BiH nisu dosad, osim načelne potpore Sporazumu, napravile konkretne korake u pravcu ratifikacije. Tek je ministar prometa Damir Hadžić povremeno upozoravao Hrvatsku da ratificira sporazum Izetbegović-Tuđman, jer će se inače granica određivati međunarodnom arbitražom, no dalje od toga u BiH se nije išlo.

U Hrvatskoj je oporba Sporazumu raznovrsna i snažna. Razlog su dvije hridi u Malostonskom zaljevu, Veliki i Mali Škoj, te vrh poluotoka Kleka koji bi pripali BiH. Zato je kampanju protiv ratifikacije vodio vrh Crkve, tvrdeći da bi se Hrvatska time odrekla dijela suverenog teritorija. S jednakom je argumentacijom nastupao HHO, više kartografskih stručnjaka kao i desne opozicija na čelu s HDZ-om.

Iako je njihov utemeljitelj Tuđman potpisao Sporazum, HDZ-ovci ga godinama odbijaju potvrditi. Jedan od njih, Vladimir Šeks, čak je doveo u pitanje Tuđmanovu ubrojivost u trenutku kad je stavljao svoj potpis, objašnjavajući da je pokojni predsjednik tada već bio teško bolestan, pa je doveden u zabludu. U HDZ-u je samo Jadranka Kosor, čija je vlada 2010. također razmatrala mogućnost ratificiranja Sporazuma, naglašavala prije godinu dana da ta stranka ne može ignorirati nešto što je potpisao Tuđman. I takav tvrdi stav parlamentarne oporbe sigurno je utjecao na odlučnost Milanovićeve vlade da Sporazum pošalje u Sabor.

Iako je premijer izražavao spremnost i da, u skladu s tumačenjem da u ovom slučaju nije riječ o promjeni nego tek o utvrđivanju granice, isključivo glasovima zastupnika Kukuriku koalicije, običnom većinom, provede ratifikaciju.  Zadnji je put taj postupak propao 2005., kad je Vlada Ive Sanadera, nakon završetka višegodišnjeg posla detaljnog iscrtavanja granice na čemu je radila zajednička komisija Hrvatske i BiH, predložila zakon kojim bi se Sporazum potvrdio. Taj prijedlog, međutim, nije ni došao u Sabor jer su se pobunili HDZ-ovci s juga Hrvatske, primarno iz Dubrovačko-neretvanske županije, pa se Sanader povukao. Po svemu sudeći to će sada napraviti i Milanović.

Dnevnik.ba

facebook komentari

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari