Connect with us

Politika

Milanović će razmotriti pomilovanje Perkovića i Mustača

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik RH Zoran Milanović razgovarat će sa šestoricom generala koji su potpisali zahtjev za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, piše u subotu Večernji list, navodeći da je Milanović dosadašnjih 274 zahtjeva za pomilovanjima potpuno ignorirao.

Odvjetnik Anto Nobilo kao pravni zastupnik Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, osuđenih 2016. godine u Münchenu na doživotni zatvor za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, priprema zahtjev kojim će od predsjednika države Zorana Milanovića tražiti njihovo pomilovanje.

Službeni zahtjev koji Nobilo prvo mora uputiti Ministarstvu pravosuđa i uprave koje ga potom, nakon obrade, šalje predsjedniku na odluku, čuje se, bit će pojačan i pismom koje su već potpisali šestorica hrvatskih generala – Ante Gotovina, Ivan Čermak, Davor Domazet Lošo, Pavao Miljavac, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, inače i zamjenik predsjednika Hrvatskog generalskog zbora, i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Marinko Krešić.

“Kod izricanja sankcija sud u Njemačkoj nije uzeo u obzir prijašnji život. Doprinos Perkovića i Mustača u uspostavi RH, njihov doprinos u Domovinskom ratu u obrani nezavisnosti i cjelovitosti RH, te odlikovanju koje su dobili od predsjednika Tuđmana. Da im se sudilo u Hrvatskoj, to su okolnosti koje bi svaki sud u Hrvatskoj, na zakonom predviđeni način, cijenio”, stoji u pismu upućenom predsjedniku države koje potpisuje šestero generala kojeg mole da on sanira, kako kažu, nepravedne posljedice za njihove suborce.

Zanimljivo je da predsjednik Milanović otkako je izrabran na tu dužnost nije pomilovao ni jednu osobu. Štoviše, poznat je njegov stav koji je izrekao nebrojeno puta u predsjedničkoj kampanji, da neće nikoga pomilovati i da to treba ukinuti. Zbog čega je i ignorirao 274 zahtjeva za pomilovanje koliko ih je došlo u Ured predsjednika u njegovu mandatu.

Međutim, pitanje je čeka li istu sudbinu i zahtjev za pomilovanje Perkovića i Mustača ili bi predsjednik ipak mogao promijeniti svoju praksu da nikoga ne pomiluje s obzirom na to da naš izvor iz Ureda predsjednika kaže kako je najavom o zahtjevu za pomilovanje Mustača i Perkovića predsjednik iznenađen i da želi razgovarati s generalima, prije konačne odluke. A iz čega je jasno da će predsjednik zahtjev za pomilovanje očito gledati kao političko, a ne pravosudno pitanje, piše novinarka Večernjeg lista Petra Maretić Žonja. (Hina)

 

Đapić: ‘Najavljena inicijativa za traženje pomilovanja Perkovića i Mustača nije pretjerano iznenađenje!’

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari