Connect with us

Komentar

Zoran Milanović: Da ima nekoga u SDP-u takvog profila kao Predsjednica ja bi ga predložio

Objavljeno

on

Hrvatski premijer Zoran Milanović u petak je u Ludbregu izostanak potpore oporbe kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a ocijenio tužnim.

Milanović je rekao da u ovom trenutku nema nikoga u Hrvatskoj tko bi bio bolji za to mjesto i naglašava da se ne radi o stranačkom uhljebljivanju.

“Ovi koji kritiziraju jako dobro znaju što je stranačko uhljebljivanje. To što smo mi odlučili je na jako dugom štapu”, rekao je Milanović, dodavši da sekandidati za novog glavnog tajnika UN-a po novoj proceduri izbora trebaju znati godinu unaprijed.

[ad id=”68099″]

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u petak da je Pusić loša kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, zamjerivši joj da je samu sebe proglasila kandidatkinjom za tu dužnost. “Ne, ni slučajno, ona je loš kandidat i je ne znam zbog čega je ona samu sebe proglasila kandidatom”, rekao je Karamarko u Drnišu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je ranije kako je trebalo čekati novu vladu da bi se izabrao kandidat za mjesto glavnog tajnika UN-a.

Milanović je kazao da kandidat “mora ići u otvorenu arenu s drugim kandidatima iz istočne Europe.. i nema da te preporuči tvoj šef ili predsjednik stranke, Sanader ili kako se već zvao”.

Uvjeren je da u Hrvatskoj sada nema nikoga boljeg od Pusić za tu funkciju. “Neka mi netko predloži tko je to iz Hrvatske, tko to ima životno iskustvo, koji je to visoki dužnosnik koji ima dobar životopis u poštivanju ljudskih prava, a to je važno, jer seoski bukači ne prolaze”, rekao je novinarima Milanović, naglasivši da su to razlozi zbog kojih je vlada donijela “političku, a ne politikantsku odluku” da kandidira Vesnu Pusić.

Premijer kaže da ima samo još jedna osoba u državi s kojom ima smisla razgovarati o kandidaturi, a to je Kolinda Grabar-Kitarović, “ali je ona možda koju godinu premlada”.

Milanović tvrdi da se Hrvatska oko kandidature neće podijeliti. “Upotrijebljena je riječ raskol – oko čega?”, zapitao se Milanović.

“Tko u Ludbregu, Koprivnici ili Imotskom razmišlja tko će biti kandidat za glavnog tajnika UN-a. To ljudima ne znači ništa ali je bitno da se ne osramotimo” u postupku, rekao je Milanović.

Iako u Vesni Pusić vidi ozbiljnog kandidata, Milanović kaže kako je svjestan da su joj šanse male. Naglasio je i da je imao dilemu hoće li s podrškom izaći prije izbora, ali ionako “ništa neće biti drukčije u prosincu”.

“Da ima nekoga u SDP-u takvog profila ja bi ga predložio. Nema. To je Vesna Pusić, hrvatska ministrica vanjskih poslova u posljednjih 25 godina s najozbiljnijom reputacijom, a sjetite se tko su bili prethodnici”, zaključio je Milanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR