Connect with us

Milanović: Država je skupa, a takva će i ostati!

Published

on

Tradicionalno okupljanje gospodarstvenika Dan poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održava se u hotelu Westin pod nazivom “Vrijeme promjena”. Tamo će biti i premijer te predsjednik.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca tom će prigodom prezentirati najnovije rezultate istraživanja o percepciji poduzetnika u javnosti kao i stanju u reformama na 13 strateških, ključnih područja nužnih za revitalizaciju hrvatskog gospodarstva.

Dan poduzetnika u zagrebačkom hotelu Westin okupio jekremu gospodarstva i vodeće ljude u politici. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić pozvao je na dogovor oporbe i vlasti u kreiranju promjena.

U sklopu programa Dana poduzetnika održat će se i dvije panel rasprave. Na prvom panelu govorit će se o nužnosti promjena i tražiti odgovor na pitanje kako poboljšati poduzetničku klimu u zemlji. Na drugom panelu govorit će se o poduzetništvu te prilikama i preprekama na koje nailaze poduzetnici. “Stanje u hrvatskom gospodarstvu ne dopušta više ni minute oklijevanja u prihvaćanju nužnosti i provedbi promjena. Svijet se ubrzano mijenja, druge zemlje se prilagođavaju promjenama uvodeći ih i same, ostavljajući nas sve dalje iza sebe u našim neproduktivnim raspravama oko toga trebamo li se i koliko i mi mijenjati. Odgovor je već odavno jasan – trebamo široke i duboke, brze i odlučne reforme”, poručuje Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

danpoduzetnika_hup_hr

Budućnost je točno onakva kakvu je odaberemo. Budimo hrabri, poruka je Mudrinića koju je uputio i premijeru Zoranu Milanoviću i šefu oporbeTomislavu Karamarku. A ta hrabrost znači na poduzetničkom jeziku reformu ustroja.
Nema nikakvog razloga da ne smanjimo broj općina jer ih danas imamo kao Francuska koja ima 32 puta veći BDP, poručio je Mudrinić. Traži i reformu zdravstva koje se dati standardnu uslugu kao i u Europi te efikasniju javnu upravu koja malo košta. Za reforme je i predsjednik države Ivo Josipović koji poziva na promjenu načina razmišljanja i zaokret prema poduzetničkom duhu. 

– U okviru promjena stabilizirajmo se. Ne možemo se dopustiti da se ponavlja promjena poput stope PDVa za koju je razdoblje prilagodbe 12 dana, kaže Josipović. Također treba hitno smanjiti administraciju, kaže predsjednik koji je publiku nasmijao činjenicom da iznajmljivači u turizmu svake godine moraju vaditi potvrdu da nemaju neku psihičku bolest. Premijer Zoran Milanović poručio je da treba posložiti gospodarstvo i da mu država neće stati na putu.

– Za deset godina dovest ćemo Hrvatsku u red srednje razvijenih zemalja EU a to je vrh – kaže Milanović. Iako zagovara promjene i obećava reforme, Milanović je istaknuo da je država skupa, a da će takva i ostati. A skupost države dovodi do neučinkovitosti sto pokazuje HUP-ov ”skor”. Imamo 33 od 100 bodova, a povijesno je nizak odnos između BDPa investicija. Nekonkurentni smo u većini područja, a sudeći percepciji u javnost i dalje anketa pokazuje da 46,6% građana ima negativan stav o poduzetnicima. VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari