Pratite nas

Milanović: Država je skupa, a takva će i ostati!

Objavljeno

na

Tradicionalno okupljanje gospodarstvenika Dan poduzetnika u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca održava se u hotelu Westin pod nazivom “Vrijeme promjena”. Tamo će biti i premijer te predsjednik.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca tom će prigodom prezentirati najnovije rezultate istraživanja o percepciji poduzetnika u javnosti kao i stanju u reformama na 13 strateških, ključnih područja nužnih za revitalizaciju hrvatskog gospodarstva.

Dan poduzetnika u zagrebačkom hotelu Westin okupio jekremu gospodarstva i vodeće ljude u politici. Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Ivica Mudrinić pozvao je na dogovor oporbe i vlasti u kreiranju promjena.

U sklopu programa Dana poduzetnika održat će se i dvije panel rasprave. Na prvom panelu govorit će se o nužnosti promjena i tražiti odgovor na pitanje kako poboljšati poduzetničku klimu u zemlji. Na drugom panelu govorit će se o poduzetništvu te prilikama i preprekama na koje nailaze poduzetnici. “Stanje u hrvatskom gospodarstvu ne dopušta više ni minute oklijevanja u prihvaćanju nužnosti i provedbi promjena. Svijet se ubrzano mijenja, druge zemlje se prilagođavaju promjenama uvodeći ih i same, ostavljajući nas sve dalje iza sebe u našim neproduktivnim raspravama oko toga trebamo li se i koliko i mi mijenjati. Odgovor je već odavno jasan – trebamo široke i duboke, brze i odlučne reforme”, poručuje Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

danpoduzetnika_hup_hr

Budućnost je točno onakva kakvu je odaberemo. Budimo hrabri, poruka je Mudrinića koju je uputio i premijeru Zoranu Milanoviću i šefu oporbeTomislavu Karamarku. A ta hrabrost znači na poduzetničkom jeziku reformu ustroja.
Nema nikakvog razloga da ne smanjimo broj općina jer ih danas imamo kao Francuska koja ima 32 puta veći BDP, poručio je Mudrinić. Traži i reformu zdravstva koje se dati standardnu uslugu kao i u Europi te efikasniju javnu upravu koja malo košta. Za reforme je i predsjednik države Ivo Josipović koji poziva na promjenu načina razmišljanja i zaokret prema poduzetničkom duhu. 

– U okviru promjena stabilizirajmo se. Ne možemo se dopustiti da se ponavlja promjena poput stope PDVa za koju je razdoblje prilagodbe 12 dana, kaže Josipović. Također treba hitno smanjiti administraciju, kaže predsjednik koji je publiku nasmijao činjenicom da iznajmljivači u turizmu svake godine moraju vaditi potvrdu da nemaju neku psihičku bolest. Premijer Zoran Milanović poručio je da treba posložiti gospodarstvo i da mu država neće stati na putu.

– Za deset godina dovest ćemo Hrvatsku u red srednje razvijenih zemalja EU a to je vrh – kaže Milanović. Iako zagovara promjene i obećava reforme, Milanović je istaknuo da je država skupa, a da će takva i ostati. A skupost države dovodi do neučinkovitosti sto pokazuje HUP-ov ”skor”. Imamo 33 od 100 bodova, a povijesno je nizak odnos između BDPa investicija. Nekonkurentni smo u većini područja, a sudeći percepciji u javnost i dalje anketa pokazuje da 46,6% građana ima negativan stav o poduzetnicima. VL

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Gospodarstvo

Željko Glasnović: Mi smo u polusocijalizmu – ‘Croslaviji’

Objavljeno

na

Objavio

Vrijeme je za odmak od gudura Balkana, vrijeme je za stvaranje funkcionalne države.

Umjesto Singapura jugoistočne Europe, pretvorena je u državu nalik propalog društvenog eksperimenta zvanu SFRJ.
Državu vode isti ljudi s istim mentalnim sklopom.

Tranzicija društva od socijalizma ka modernom društvu zaustavljena je zbog rata, a nakon rata je provedena djelomična tranzicija dijela državne uprave.
Mirovinski, zdravstveni i školski sustav je ostao u socijalističkim okvirima (“besplatnog”).

Sloboda tržišta rada zbog državnih namještenika u tim segmentima su ostale u socijalističkim okvirima političke uvjetovanosti (poslušnosti).

Demokracije i slobodnog društva ne može biti. Mi smo u polusocijalizmu – Croslaviji, napisao je Željko Glasnović.

Bog i Hrvati/ce

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Došašće – Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Na Danu otvorenih vrata, koji je u Uredu predsjednice održan u prigodi došašća, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović družila se s građanima, učenicima srednje Poljoprivredne škole iz Zagreba i Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita te osnovnoškolcima iz zagrebačkih škola Remete i Horvati, s kojima je prigodno izrađivala božićne kolačiće.

Predsjednica je istaknula kako je došašće vrijeme u kojemu, više nego u drugim dijelovima godine, imamo potrebu otvoriti svoja vrata i svoja srca bližnjima, okupljajući se u zajedništvu iščekivanja Božića te je svima zaželjela sretan Božić i novu 2018. godinu.

“Upravo zbog duha toga blagdana Kristova rođenja, ne smijemo zaboraviti one koji su sami, zaboravljeni i potrebiti, kojima treba naša pomoć i skrb. Vrijeme došašća nadahnjuje nas na donacije i humanitarne akcije. Željela bih da nas taj duh prati i potiče na dobročinstvo i volontiranje tijekom cijele godine”, kazala je Predsjednica.

“Gledajući vas mlade ovdje danas, dopustite mi izraziti želju za godine koje su pred nama, a to je da se svi zajedno, i učenici i profesori, i studenti i roditelji, uključimo u reformu obrazovanja, kako bismo zajedno stvarali društvo znanja i tako pridonijeli intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja. Premda slika našeg društva ponekad izgleda drukčije, vjerujem kako svi zajedno možemo osnažiti vrednovanje uspjeha svakog pojedinca, ojačati promicanje velikih potencijala naših učenika, studenata, njihovih profesora kao i znanstvenika, sportaša, umjetnika i svih ostalih”, naglasila je Predsjednica.

Dodala je i kako se Ured predsjednice ove godine uključio u program zagrebačkog Adventa, a posebno je veseli što su i ostali gradovi pokrenuli vlastite adventske programe.

“Prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ovoga tjedna, osvjedočila sam se koliko su takvi programi građanima važni kao mjesta okupljanja i susreta u zajedništvu, druženju i veselju. U organizaciji takvih manifestacija i gradovi na moru su aktivniji nego prijašnjih godina. To je dobar primjer kako se, kao turistička zemlja, ne smijemo oslanjati samo na dva ljetna mjeseca jer je turizam industrija koja živi cijelu godinu”.

Predsjednica je pozvala sve da posjete Vilu Prekrižje, koja je u blagdansko vrijeme otvorena za građane, i da se podsjete starih hrvatskih običaja ukrašavanja blagdanskoga stola i božićnih jelki te dožive čarobni duh Došašća kao vremena radosnog zajedništva.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari