Pratite nas

Vijesti

Milanović: ‘EK je čuvar ugovora, ali nije gazda kuće’

Objavljeno

na

Nakon što je Europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding za RTL jučer komentirala “lex Perković” i problem koji zbog toga ima s hrvatskom Vladom, na njenu se izjavu kako ‘Hrvatska vlada radi jako loše za Hrvatsku’, danas u emisiji RTL Danas osvrnuo i premijer Zoran Milanović.

– To nikako nije najvažnije pitanje za mene u unutarnjoj politici, već je to pitanje Vukovara. Neću komentirati njenu izjavu, ali reći ću da se mi ničim ne kockamo i svoj posao radimo pošteno kao punopravna članica EU, rekao je Milanović i dodao kako je jasno rekao da će zakon u proceduru uputiti prvih dana jesenskog zasjedanja Sabora.

Rok do 15.srpnja 2014.

Komentirao je i datum, odnosno rok od 15.7. sljedeće godine koji je Vlada postavila za stupanje zakona na snagu te naglasio kako će se njega držati.

– Taj rok je puno kraći nego što su imale neke druge članice EU, rekao je Milanović i dodao kako je taj datum određen da bi se u tom razdoblju mogla ukinuti zastara i kako bi Hrvatska imala 10 mjeseci za postupke u Hrvatskoj.

– Europska komisija je čuvar ugovora, ali nije “gazda kuće”, već je to sud rekao je Milanović i dodao kako nikoga u Europi ne zanima “lex Perković”

Ja sam čuvar hrvatskog ugleda, nije to Europska komisija. Nisu nas ljudi izabrali da stalno govorimo “da” i reagiramo na svaku prijetnju i pokušaj blefa, ja nisam takav čovjek. Ovo je pretjerano. Komisija komunicira isključivo s hrvatskim medijima. Točnije, ne Komisija nego jedna osoba u Komisiji.

‘Ustavni zakon ne može se kršiti’

Premijer se osvrnuo i na pitanje dvojezičnosti u Vukovaru te rekao kako se, što se njega tiče, statut grada Vukovara može mijenjati, ali se ustavni zakon ne može kršiti.

 – Ćirilica je želja srpske manjine, to su oni htjeli, da se njihova djeca školuju na srpskom jeziku na ćirilici. To je pravo manjina. Cijela stvar se odgađala 15 godina jer je tamo bio rat. Ali ne može se ići ispod minumuma prava koje Zakon propisuje. Da, bilo je nereda prilikom postavljanja dvojezičnih natpisa, ali srećom nitko nije poginuo. U Vukovaru nema segregacije. Gotovo je, ploče su postavljene. Pustimo sada inicijative, zakoni su inicijative, rekao je Milanović ogorčen što se u razgovoru nisu spominjale ekonomske teme.

vecernji.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

SIP potvrdio: Birački popis u BiH regularan, nema sumnji u izborni proces

Objavljeno

na

Objavio

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Bosne i Hercegovine odbacilo je u petak tvrdnje da je popis birača za predstojeće izbore u BiH neregularan što bi, po tvrdnjama dijela medija i političara, moglo dovesti do upitnosti izbornih rezultata.

Kako je priopćeno iz SIP-a članovi ove institucije susreli su se u petak s direktorom Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Arifom Nanićem kako bi utvrdili otkuda postoji razlika između broja upisanih birača u središnji birački popis te baze izdanih osobnih iskaznica.

Prema službenim podacima u birački popis upisano je oko 3,3 milijuna birača što je čak 250.000 osoba manje nego službena baza izdanih osobnih iskaznica u toj zemlji što je kod oporbe i dijela medija izazivalo sumnju u mogućnost prijevara na izborima.

Iz SIP-a su pojasnili da se zapravo radi o osobama čije su iskaznice prestale vrijediti ili su odselili iz BiH.

“Jednoglasno je konstatirano da nema nikakve sumnje u točnost središnjeg biračkog popisa”, navodi se u priopćenju iz SIP-a. Pojasnili su da se broj birača upisanih u birački popis ne temelji samo na broju izdanih osobnih iskaznica u BiH. Rekli su kako, u skladu s izbornim zakonom BiH, osobna iskaznica kojoj je istekao rok važenja istodobno ne znači i gubitak biračkog prava.

SIP je naveo i kako se u javnosti informacije sa stanjem biračkog popisa i broja izdanih osobnih iskaznica tumače na posve krivi način.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Menadžment Marka Perkovića Thompsona odgovorio ministrici Žalac

Objavljeno

na

Objavio

Jedna od najmlađih ministrica u Plenkovićevoj vladi, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, komentirajući prosvjed u Vukovaru, kojega najavljuje gradonačelnik Ivan Penava, prozvala je Marka Perkovića Thompsona da iskorištava žrtvu Vukovara.

Vrlo brzo od Thompsonova menadžmenta stigao je odgovor:

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac rekla je prilikom gostovanja u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” da joj je najgore u toj priči to što se PREDVIĐA da će na najavljenom prosvjedu u Vukovaru pjevati Marko Perković Thompson i tako iskoristiti žrtvu Vukovara u to ime.

U zadnje vrijeme je ostalo popularno da hrvatski političari za svoje neuspjehe, pad popularnosti ili sakrivajući svoj kriminal (poput Jakovčića) pokušavaju skrenuti pozornost s problema optužujući Marka Perkovića Thompsona koji s njima ili njihovim djelima nema nikakve veze.

Ovom objavom želimo poručiti gospođi Žalac kako ona nije srpska baba vračara koja je nedavno PREDVIĐALA propast Hrvatske već ministrica u Hrvatskoj vladi i molimo je da se tako i ponaša. Iako ničim izazvana, optuživati hrvatske građane na ovaj način, ne bi se postidjeli ni radikalni istočni susjedi. Smatramo da je prije svog PREDVIĐANJA trebala imati minimum kulture i uputiti menadžmentu bar pitanje je li istina da Thompson nastupa na prosvjedu u Vukovaru.

Budući da se radi o Ministarstvu PREDVIĐANJA, odlučili smo joj pomoći.
Ne, Thompson ne nastupa na najavljenom prosvjedu u Vukovaru niti je njega u vezi toga itko kontaktirao kao niti njegov menadžment.

Menadžment Marka Perkovića Thompsona

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari