Connect with us

Politika

Milanović: EU nije vojni savez

Objavljeno

-

Foto: Hina

Europska unija nije obrambeni savez, poručio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u utorak u Dubrovniku i dodao da je europska misija vojne pomoći Ukrajini, koju zagovara hrvatska vlada, sporna i po Ugovoru o funkcioniranju EU jer se takve misije mogu održavati samo izvan njezina teritorija.

“Ta misija je pravno upitna sa stajališta prava Europske unije. Za mene je Europska unija definitivno nakon svih ovih godina prije svega jedna trgovinska asocijacija”, kazao je Milanović.

“Ona je i zajednica vrijednosti, ali nije obrambeni savez i nikada neće biti. Bez obzira na ludu želju nekih da to postane. Naprosto ne ide”, dodao je.

Milanović je konkretno kazao kako po članku 42., stavak 1. Ugovora o Europskoj uniji takve misije mogu postojati samo izvan teritorija članica EU-a.

“Ne može biti na teritoriju zemalja članica. To naprosto nije predviđeno. Oni koji su donijeli odluku to znaju, ali se prave mrtvi”, ustvrdio je Milanović.

Spomenuti članak glasi: “Zajednička sigurnosna i obrambena politika sastavni je dio zajedničke vanjske i sigurnosne politike. Ona Uniji osigurava operativnu sposobnost koja se oslanja na civilna i vojna sredstva. Unija ih može koristiti u misijama izvan Unije za očuvanje mira, sprečavanje sukoba i jačanje međunarodne sigurnosti u skladu s načelima Povelje UN-a“.

Prema Milanoviću, takvim se odlukama „korak po korak ulazi u anarhiju“ jer Europska unija nije zamišljena kao vojni savez.

„Svi ti pokušaji su se pokazali protuprirodnima u odnosu na ono što EU jest. Ona neće biti ono što bi neki agresivni birokrati htjeli, nego jedan prostor mira, sigurnosti, slobodne razmjene ljudi, ideja…“, kazao je Milanović.

„Netko je očito osjetio da je prava prilika da se sada napravi još korak dalje. Sljedeće će valjda biti uniforme Europske unije. Ja je neću nositi“, dodao je.

Građani ne navijaju za Rusiju nego žele mir

Vijeće EU-a usvojilo je 15. studenog odluku o pokretanju Misije EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM – European Union Military Assistance Mission in support of Ukraine) u sklopu koje se planira obučiti 15 tisuća ukrajinskih vojnika u zemljama EU-a.

Vlada želi da Hrvatska sudjeluje u tom programu, čemu se protivi hrvatskih predsjednik Zoran Milanović koji je ranije argumentirao da po hrvatskom Ustavu unutar granica Hrvatske mogu djelovati samo pripadnici oružanih snaga država saveznica, što Ukrajina nije.

Pantovčak i Banski spore se i oko načina na koji je trebalo razmotriti hrvatsko sudjelovanje u toj misiji.

Milanović je u utorak poručio i kako “samo nekome tko je završio A kategoriju u autoškoli u Čajniču (gradić u istočnoj Bosni) nije jasno da se u takvim situacijama kao što je ova mora konzultirati i tražiti prethodna privola (predsjednika). U protivnom cijela stvar je ništavna”.

„Upravo to su gospoda sad napravili. Otišli su u Bruxelles, preuzeli obvezu i sad ucjenjuju Hrvatski sabor. To je iznuda, nije ucjena. To je loše, pogrešno i protuustavno“, zaključio je.

Smatra i da je postupanje vlade oko misije EUMAM „jedna drska agresija“ i „nasrtaj na hrvatski ustav“ te da je o spomenutom pitanju trebalo sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Pritom je kazao kako bi on „uvijek poslušao gdje je narod, a onda donio odluku“, referirajući se na rezultate ankete po kojoj se oko 58 posto hrvatskih građana protivi obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

Istaknuo je kako hrvatski građani tako razmišljaju ne zato što „navijaju za Rusiju, jer nitko normalan ne može navijati za Rusiju, nego zato što žele da ih se ostavi na miru i gledamo svoj posao“. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari