Connect with us

Politika

Milanović: Grub sam u nekim situacijama. I bit ću i dalje prema ljudima koji to zaslužuju

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Zoran Milanović u petak je ustvrdio da se nespretnost saborskih zastupnika u korištenju naknada za odvojeni život ne može usporediti sa slučajem prijavljivanja prebivališta Zvonimira Frke Petešića što je nazvao “sistemskom grabeži”.

“Ne treba ukinuti naknade ako za to ima osnove. Ako netko zaista živi u Splitu pa putuje svaki tjedan u Zagreb, onda to ima smisla”, rekao je predsjednik o pravu saborskih zastupnika na naknadu za odvojeni život koja mjesečno iznosi tisuću kuna.

Ponovio je da se u slučaju lažne prijave prebivališta i korištenja državnog stana Zvonimira Frke Petešića, predstojnika Ureda premijera Andreja Plenkovića, radi “o sistemskom grabežu i pohlepi”.

“Razlikujte sistemski namješten grabež gdje se pogoduje jednom čovjeku uz suglasnost predsjednika Vlade od traljavosti i sitnih ljudskih slabosti koji će ih politički koštati. To se nije trebalo dogoditi, ali nije isto”, ocijenio je predsjednik Republike na svečanosti polaganja prisege ročnih vojnika u požeškoj vojarni.

Na Grbinovom mjestu on bi, kaže, vratio novac dobiven kao naknadu za odvojeni život.

Komentirajući produljenje roka koji je omogućila Europska komisija za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti, da bi se sanirale štete i posljedice potresa, predsjednik je rekao da sad treba vidjeti što će se dogoditi za godinu dana.

“Ovim je izbjegnuta potpuna blamaža. Ti rokovi su biti kratki i nije bilo realno očekivati da će se iskoristiti svih pet milijardi, ali mi praktički nismo iskoristili ništa”, rekao je Milanović.

Za premijera Plenkovića kazao je da je otišao u Bruxelles “pokazati koliko je važan”, ali je to, smatra, samo pokazalo koliko je sustav arbitraran ako su takve intervencije moguće.

“To može svaki premijer”, rekao je Milanović i dodao kako ostaje činjenica da je (Plenković) tamo “morao nekoga povlačiti za rukav i žicati u ime Hrvatske”. “Mene je sram toga”, naglasio je.

Za paket antiinflacijskih Vladinih mjera, vezanih uz PDV i vaučere, rekao je da se poduzima ono što su najavile i druge europske države. “S PDV-om se stvar bitno ne smanjuje, s vaučerima bi mogla”, dodao je Milanović.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjelovao je na svečanosti polaganja prisege 33. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.

Osvrnuo se i na epidemiološke mjere ustvrdivši kako je glupost što obitelji ročnih vojnika danas nisu mogle ući u vojarnu, već su stajale iza ograde.

“Da sam znao da su ovdje, ja bi ih uveo unutra. Kakva birokratska glupost i bešćutnost”, ocijenio je.

Rekao je i da ga zanima “što će biti s referendumom o tretiranju pandemije kao izvanredne situacije u kojoj Sabor treba odlučivati o ograničavanju pa i gaženju ljudskih sloboda dvotrećinskom većinom, a ne na prijevaru kao sada”. To je važna stvar, poručio je.

Milanović je u Požegi komentirao i dvije godine svoga mandata na dužnosti predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga.

“Radim i živim kako sam govorio, razmišljam i vjerujem kao i prije 20 godina”, kazao je Milanović dodavši da je “grub u nekim situacijama i bit će i dalje takav prema nasilnicima”. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari