Connect with us

Reagiranja

Milanović: ‘HDZ pokušava naciji utjerati svoje blagdane’

Published

on

Predsjednički kandidat Zoran Milanović poručio je u utorak da je Dan neovisnosti najvažniji državni blagdan te ustvrdio kako HDZ “najavljenim zakonskim izmjenama pokušava naciji utjerati svoje blagdane” uputivši im zamolbu da ne dijele naciju takvim pitanjima.

Milanović je na internetskoj stranici svoje predsjedničke kampanje čestitao građanima Dan neovisnosti i poručio da taj datum predstavlja punu afirmaciju milenijske državnosti Hrvatske.

“Na taj dan je Hrvatski sabor, dan nakon bombardiranja Banskih dvora, donio je Odluku o raskidu svih državnopravnih veza s ostatkom SFRJ. Hrvatska, država već vjekovima, postaje potpuno neovisna. Odluka Sabora draguljna je kruna toga dugog puta”, stoji u Milanovićevoj objavi.

Osvrnuvši se na Vladinu najavu donošenja prijedloga izmjena Zakona o državnim blagdanima, spomendanima i neradnim danima, Milanović je naveo kako je postojeći raspored državnih blagdana uveden Odlukom Sabora o državnim blagdanima iz 2001. koja je velikom većinom tadašnjih saborskih zastupnika bila prihvaćena “na valu tadašnjih ustavnih promjena”.

“Bio je to duh vremena. Tada i upravo tako usvojeni raspored državnih blagdana ostao je, nesavršen, ali naš, na snazi do danas”, napisao je Milanović.

Optužio je HDZ, da u svojoj bezidejnosti i praznini bivanja, sada naciji pokušava utjerati svoje blagdane.

“Spomendan Sabora, 30. svibnja, namjeravaju opet uvaliti kao ‘dan državnosti’. To nikada i nije trebao biti dan državnosti, to je dan na koji je 1990. ustrojen demokratski višestranački hrvatski Sabor – s HDZ-ovom većinom. U tome je, ujedno, i sva ‘državnost’ toga datuma”, smatra Milanović.

Poručio je HDZ-u da ne dijele naciju takvim pitanjima.

“Molim ih da to ne čine i da ne provode nasilje, donoseći tako simbolički i emotivno nabijene odluke običnom, petparačkom ‘žetončić’ većinom. Što ako prva sljedeća saborska većina sruši tu odluku i tako u nedogled?”, upitao je Milanović.

Istaknuo je da je Dan državnosti, koji se sada obilježava 25. lipnja, nespretno i pogrešno nazvan i u zakonskim izmjenama iz 2001., s obzirom da hrvatska državnost nije započela u lipnju 1991., nego u ranom srednjem vijeku.

“Tako piše u hrvatskom Ustavu i to s razlogom ističemo svaki puta kada se pozivamo na povijesno hrvatsko pravo na punu državnu suverenost. Ako ćemo biti dosljedni i tjerati mak na konac, Dan državnosti trebao bi biti 7. lipnja, na dan kada je 879. godine papa Ivan VIII. napisao sudbinsko pismo ‘Svom ljubljenom sinu Branimiru’. To tisućljetno pravo samo je još jednom potvrđeno referendumom 1991.”, kazao je Milanović, prenosi Hina.

Pa podsjetimo Milanovića da bi 30. svibnja trebao biti jedini pravi i istinski Dan državnosti. Isto tako, 5. kolovoz treba biti Dan domovinske zahvalnosti a sve što su komunisti naknadno pridodali treba biti izbačeno iz tog naziva. 25. lipnja se može obilježavati kao dan veleizdaje SKH-SDP-a u saboru kad su pobjegli iz sabora kako ne bi glasali za odluku koju je hrvatski narod s preko 94% donio 19. svibnja 1991. godine. A 8. listopada može biti samo blagdan Svetog Šime, a što se tiče odluke iz podruma INA-e to može biti crtica u TV-kalendaru i to je sve.

Pobjeći iz sabora kako se ne bi glasalo za ono za što je glasalo preko 94% hrvatskog naroda uz izlaznost koja je bila preko 83%, i onda doći na vlast nakon 10 godina i proglasiti taj svoj čin ultimativne veleizdaje državnim praznikom, to je SKH-SDP, partija za koju niti jedan normalan Hrvat ne može glasati jer to uopće nije hrvatska nego jugo-boljševička partija.  (P.N. / kamenjar.com)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari