Connect with us

Politika

Milanović: Hrvati u BiH ‘ne mogu biti u situaciji da traže običnu pljesnjivu milostinju’

Objavljeno

-

Hrvatska se izblamirala jer nije iskoristila ništa od novca za obnovu nakon potresa pa joj je Bruxelles milostivo produljio rok, ali milostinju uskraćuje Hrvatima u BiH, rekao je predsjednik Zoran Milanović koji za to krivi nesposobnost šefa diplomacije i premijera.

Nije “totalna blamaža”, samo je “blamaža”, rekao je u petak Milanović komentirajući dan ranije objavljenu odluku Europske komisije o produljenju roka za korištenje novca za obnovu Zagreba od potresa iz Europskog fonda solidarnosti do lipnja 2023.

Po njegovim riječima treba vremena za obnovu i on prihvaća da nije mogao biti iskorišten sav novac jer “to je nemoguće”.

Podsjetio je da je i sam branio vladu od napada za sporo korištenje tog novca, ali vlada nije “iskoristila ništa. Praktički ništa”, rekao je pa dodao: “Ja bih bio ponosan da smo iskoristili 50 posto”.

Smatra da je premijer Andrej Plenković u Bruxellesu tamo “morao nekog potezati za rukav, žicati”, gdje su se možda podsmjehivali Hrvatskoj i rekli “dajte im tu milostinju”.

Međutim, Hrvati u Bosni i Hercegovini “ne mogu biti u situaciji da traže običnu pljesnjivu milostinju”, ustvrdio je Milanović.

Ne smije ih se optuživati da su remetilački faktor jer bez njih BiH ne postoji, poručio je.

Hrvatski predsjednik mjesecima optužuje hrvatsku vladu da u Bruxellesu nije uspješna u obrani zahtjeva Hrvata u BiH da se izmjenom izbornog zakona spriječi ponavljanje scenarija u kojem bošnjačka većina bira Hrvatima vlastitog predsjednika te izaslanike u Domu Federacije BiH.

Hrvatska kao članica EU-a ima svoj glas i može se usprotiviti odlukama u Bruxellesu, rekao je Milanović.

Zagreb to pravo u slučaju obrane Hrvata u BiH nije iskoristio, rekao je predsjednik i posebno apostrofirao šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana.

Hrvatski predstavnici imat će “moju punu podršku”, rekao je Milanović koji smatra da hrvatska vlada “može” i “mora” blokirati izbore u BiH ako se ne provedu promjene izbornog zakona koje traže Hrvati u BiH.

Pregovori vođeni u siječnju u Neumu uz posrednike iz Sjedinjenih Država i Europske unije nisu uspjeli približiti stajališta HDZ-a BiH i vodeće bošnjačke stranke SDA i u takvoj pat poziciji strani diplomati odaslali su poruke da će se izbori unatoč tome održati, što Milanović smatra neprihvatljivim.

Kritike ministru vanjskih poslova

Komentirao je i neimenovanje vojnog izaslanika Hrvatske u NATO-u kazavši da se od njega traži samo potpis bez da izravnog sudjelovanja u tom procesu.

Predložena osoba “može biti osoba koja je u redu, a može biti i izabrana u Spačvi na terevenki lokalnog HDZ-a. Banožićevog? I ja bih to trebao potpisati? Jel’ se tako vodi država”, zapitao je predsjednik.

Uputio je novinare da pitaju premijera Plenkovića zašto ni nakon pola godine ne donesu zajedno odluku da svima kojima je isteklo četiri godine veleposlaničkog mandata ne napišu razrješenje.

Zatim je sam odgovorio na postavljena pitanja.

“Zato što je ministar vanjskih poslova (Gordan Grlić Radman) koji nije ni sanjao o tome da će biti išta više od kotlovničara u ministarstvu”.

Ocijenio je da će taj čovjek, koji je postao ambasador i ministar pred penziju “napraviti sve da se dopadne svom šefu. Nema tog poniženja, te skrušenosti, tog jada koji neće napraviti sebi da ostane tamo”.

Odbacio je navode da Hrvatska nema veleposlanike zato što on, kao predsjednik, gura kandidate SDP-a. (Hina)

Plenković o dvije Milanovićeve godine: Štetno, porazno, toksično

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari