Pratite nas

BiH

Milanović Hrvatsku vodi putem Janukovičeve Ukrajine?

Objavljeno

na

Kao što Janukovič jedva zna ukrajinski, tako ni Milanovićev hrvatski nije onaj kojim govore hrvatski građani.

[dropcap]O[/dropcap]vog ponedjeljka za obilježavanja Dana sjećanja na holokaust premijer Milanović jedva je dočekao priliku da napadne vodstvo Katoličke crkve. Napad je bio tipično milanovićevski, gard bahatog štemera koji uživa mlatiti slabijeg. Doduše, Kaptol je više nego zabrljao u ovom slučaju.

Na ovakvim događajima mora prisustvovati obvezno netko ranga biskupa. Ako zbog ničega drugoga, onda zbog svih hrvatskih katolika koje su pali pod rasne zakone u NDH i skončali život zbog njih, ali i zbog jedne svetice i mučenice imena Edith Stein, karmelićanke koju su ubili 1942. u Auschwitzu, samo zato jer  je bila sunarodnjakinja Isusa Krista.

Iskreno, više fascinira kako premijer Milanović istinski ne shvaća svijet oko sebe. Kao što je neki biskup u ponedjeljak trebao sjediti u Saboru, tako je i Milanović, zbog pijeteta spram žrtava, trebao izbjegavati dnevnopolitičke teme. Jer, mirno je mogao pričekati jedan dan. Ali nije. Iz perspektive našega premijera, sve je borba na život i smrt u ideološkom sukobu s političkim protivnicima. A njih Milanović ima na pretek. Tu je glavna oporbena stranka odlučila zanemariti ekonomski program i ekonomske teme, te sekundira premijeru u otvaranju ideološkog pakla. Zatim, tu su sindikati koji bi štitili radnike, a to nije cool. Jer, premijerovim prijateljima tajkunima treba jeftinija radna snaga, pa da mogu mirno čagati u Pepermintu.

Katolička crkva pak mrsi na svakom koraku zacrtane ideološke reforme društva koje uglavnom bezuspješno provodi Strelnikov iz MZOS-a, dr. Jovanović. Topovskog mesa, u ovom ideološkom boju, također ne nedostaje. Koriste se manjine (nacionalne i seksualne), koristi se izbezumljeno stanovništvo Vukovara i dok hrvatska ekonomija klizi u bezdan, Milanović hoda po Hrvatskoj kao piroman s kanistrom benzina i kao određeni zlokobni lik iz Goetheovog Fausta, dijeli sve i svakoga, praveći razdor kamo god da dođe.

Trenutno se u Ukrajini događa nešto strašno. Dignuo se dio Ukrajinaca protiv vlasti predsjednika Janukoviča. Čovjeka koji veći dio svoga života nije znao prozboriti riječ ukrajinskoga. Slično kao naš premijer. Milanovićev glavni problem je da on ne govori jezikom koji govori većina stanovništva. Možda on i govori hrvatskim, možda i većina građana govori hrvatski, ali Milanović istinski ne shvaća prosječnog Hrvata. Jer, nikada se nije družio s prosječnim Hrvatom, nikad nije bio u kontaktu s ekipom koja cuga pivo u kvartu, nikada nije bio po kvartovskim kafićima, nikada nije plesao u nekom zagrebačkom klubu kada je tamo bio puk, on ne zna što narod misli, on u životu nije proveo dan s prosječnim Hrvatom, bilo u Zagrebu, bilo izvan njega.

Jednako kao što Janukovič nema pojma što muči prosječnog Ukrajinca u siromašnijem zapadnom dijelu Ukrajine ili kakvog klinca iz Kijeva koji baca molotoljeve koktele po režimskim specijalcima. Za Janukoviča i njegove, glavni grad nije Kijev, nego Moskva. Janukovičeva kabala se sastoji od bivših kgbovaca, partijaca, trenutnih ukrajinskih oligarha (ruska verzija tajkuna) i aparatčika, koji vladaju zemljom, a prosječni mladi Ukrajinac ne vidi za sebe nikakvu perspektivu. I zato se dignuo protiv vlasti.

A riječ je o masi koju ne dijeli ništa zajedničkog, osim ideološke borbe spram bivših preobučenih komunista koji su preuzeli ukrajinsku politiku i gospodarstvo. Prosvjednici su različiti, među starijima su žrtve komunizma i veterani Afganistanskog rata, mlađi su baštinici tradicije Ukrajinske ustaničke armije (UUA), formacije koja se u Drugome svjetskom ratu borila protiv nacista, komunista i Poljaka, zatim tu su ekstremni neonacisti, nacionalno osviješteni anarhisti, liberali i različite fele zaintersiranih ukrajinskih nacionalista.

Ti svi ljudi nemaju apsolutno ništa izgubiti, ideološki su različiti, što različitiji mogu biti. UUA je pucala po Nijemcima i njihovim ukrajinskim suradnicima, a njihovi baštinici sad su skupa protiv Janukoviča. Nije za odmet spomenuti, da među ustaničkom masom su grkokatolički svećenici, a policiju ohrabruju pravoslavni svećenici. Neki dan, Janukovič je obećao Ukrajinskoj (grko)katoličkoj crkvi da će je ukinuti ako ne makne svećenike s ulica. Da podsjetimo, Staljin je 1946. ukrajinske grkokatolike nasilno pripojio Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

Nije teško preslikati stanje stvari iz Ukrajine u Hrvatsku. Već dugo vremena postavljam sebi pitanje, priželjkuje li Zoran Milanović, iz njemu samo znane potrebe i razloga, da Hrvatska uđe u građanski rat? Želi li premijer krv na ulicama? S obzirom na jučerašnje obrušavanje na hijerarhiju Katoličke crkve i dvije godine u kojima je otvarao najveće emocionalne rane hrvatskog društva, postavljam si također pitanje, hoće li središte Zagreba u dogledno vrijeme izgledati kao središte Kijeva? Nedao dobri Bog da se tako nešto dogodi, ali Milanović sigurno i odlučno vodi Hrvatsku putem Ukrajine.

Kamo sreće da je tako odlučan u gospodarskim pitanjima. Već bismo odavno izašli iz gospodarske krize. Ali eto, kao naivni kršćanin, ufam se da će premijer Milanović uvidjeti greške na svom putu i da će iz nositelja razdora, postati istinski promicatelj dijaloga, razumijevanja i ljubavi u Hrvatskoj. Događala su se i veća čuda.

Mislav Miholek/p+

* Mislav Miholek je teolog iz Zagreba, piše za vjerski portal Križ života

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Za čak 11.800 pripadnika Oružanih snaga BiH uskoro se vraća stari iznos mirovine

Objavljeno

na

Objavio

Tri zakona o braniteljima i njihovim obiteljima uskoro bi trebala stupiti na snagu, piše Večernji list BiH. Naime, predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara potpisao je početkom ovoga tjedna ukaz o proglašenju zakona o izmjeni Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima branitelja i članova njihovih obitelji, ukaz o proglašenju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju branitelja Domovinskog rata.

Povoljnije umirovljenje

Iako su sva tri zakona za branitelje i njihove obitelji jednako važna, bitno je naglasiti kako zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevremenom povoljnijem umirovljenju rješava pitanje diskriminacije prema određenom broju branitelja. Dakle, riječ je o 11.800 pripadnika Oružanih snaga koji su otišli u mirovinu po jednoj odluci. Nakon toga im je, pa čak i do 50 posto, bila smanjena mirovina.

– Ovim zakonom u iduće tri godine im u potpunosti vraćamo njihovo stečeno pravo na isplatni koeficijent 1,485. Ovim usvojenim zakonom u Parlamentu je ispravljena diskriminacija prema tim ljudima – kazao je nedavno ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević.

Registar branitelja

Najviše bure izazvao je Zakon o pravima branitelja i njihovih obitelji s obzirom na to da on predviđa izradu registra branitelja koji je trebao biti javno objavljen. Međutim, zahvaljujući amandmanima zastupnika HDZ-a BiH, odredba koja se odnosila na objavu registra brisana je iz zakona. Tako sada u zakonu stoji kako će se registar branitelja izraditi, ali ne i da će biti objavljen. Do eventualne objave tog registra može doći ako Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donese poseban zakon koji treba uskladiti sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka u BiH jer je Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na te odredbe dala negativno mišljenje s detaljnim obrazloženjem. Stupanjem na snagu Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odličja i članova njihovih obitelji bit će provedena presuda Ustavnog suda FBiH od 7. studenoga 2012. godine kojom je utvrđeno kako članak ovog zakona, kojim je propisan cenzus za korisnike prava na mjesečni novčani dodatak po osnovi ratnog priznanja ili odličja, nije u suglasnosti s Ustavom FBiH. (večernji.ba)

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Vijeće ministara jednoglasno usvojilo proračun. On iznosi 950 milijuna KM

Objavljeno

na

Objavio

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojilo dokument Okvirnog proračuna Bosne i Hercegovine za razdoblje 2018.-2020. godine.

”Poslije toga smo jednoglasno usvojili ažurirani Program javnih investicija BiH za razdoblje 2018.-2020. godina”, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić na press-konferenciji nakon sjednice.

Po njegovim riječima, i jedan i drugi dokument su bili ključna baza, ključna smjernica, ključna podloga za usvajanje ”današnjeg najvažnijeg dokumenta“ koji je Vijeće ministara BiH usvojilo jednoglasno, a to je proračun institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

”Proračun je usvojen jednoglasno. On iznosi 950 milijuna KM”, kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je danas utvrdilo i Prijedlog zakona o Državnoj agenciji za istrage i zaštitu i on ide u dalju parlamentarnu proceduru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari