Pratite nas

Milanović i Đukanović: Prevlaka nije smetnja istraživanju Jadrana

Objavljeno

na

Premijeri Hrvatske i Crne Gore Zoran Milanović i Milo Đukanović su se usuglasili da će učiniti sve da u južnom Jadranu što prije počnu istraživanja vezana uz naftu i plin, ne prejudicirajući pritom buduću granicu na moru.

djukanovic_milanovic02062014Učinit ćemo sve da istraživanja ugljikovodika krenu što prije, rekao je Zoran Milanović nakon sastanka s crnogorskim kolegom u Banskim dvorima i dodao da se pitanje Prevlake neće riješiti ni sutra niti sljedeće godine, ali da ne vidi kako bi to stajalo na putu tome da dvije zemlje imaju materijalne koristi od nafte i plina  u podmorju Jadrana.

Milanović pretpostavlja da će se pitanje Prevlake rješavati arbitražom, ali je i naglasio da ono nije toliko da bi stajalo na putu ulaska Crne Gore u EU.

U razgovoru smo potvrdili stajalište otprije nekoliko godina da to ne smatramo otvorenim pitanjem koje opterećuje naše odnose, rekao je Đukanović te istaknuo kako i dalje postoji mogućnost bilateralnog rješavanja spora, dodavši da se uvijek može predati na arbitražu.

Premijeri su na konferenciji ocijenili da su odnosi dviju zemalja primjereni i da gotovo nema područja u kojem ne surađuju. Milanović je ponovno iskazao punu potporu Crnoj Gori na njezinu putu u euroatlantske integracije.

Dvojica premijera daljnju suradnju vide i na prometnom povezivanju, tj. dovršetku Jadransko-jonske autoceste, i suradnji u zračnom prometu.

Premijer Đukanović se tijekom službenog posjeta Hrvatskoj također sastao i s predsjedniom Hrvatskoga saboraJosipom Lekom. Istaknuli su da dvije zemlje žele ojačati gospodarsku suradnju. Ocijenili su da granični spor ne utječe na suradnju Hrvatske i Crne Gore u prenošenju iskustava u europskim integracijama.
Đukanovića je primio i predsjednik Ivo Josipović. Tijekom razgovora, sugovornici su potvrdili vrlo dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Crne Gore te visoku razinu suradnje dvije zemlje u brojnim područjima od obostranog interesa.

Obostrano je istaknuta važnost zajedničke suradnje u infrastrukturnim projektima, posebno završetak izgradnje Jadransko-jonskog autoputa koji je ključni strateški projekt za obje zemlje, a čija će realizacija imati višestruki utjecaj na razvoj cijele regije.

Nakon susreta s predstavnicima Zajednice Crnogoraca u Hrvatskoj, Đukanović će otputovati u službeni posjet Sarajevu. hrt.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća

Objavljeno

na

Objavio

S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju, stoji u dokumentu SPD-a.

Njemački Socijalni demokrati još uvijek nisu na raspolaganju da se priključe Kršćanskim demokratima kancelarke Angele Merkel u stvaranju vlade “velike koalicije” nakon što su pregovori s drugim strankama propali, pokazao je stranački dokument u ponedjeljak.

“S obzirom na izborne rezultate od 24. rujna, nismo na raspolaganju za ulazak u veliku koaliciju”, stoji u dokumentu o kojemu će stranački čelnici raspravljati, a koji je na uvid dobio Reuters. “Ne bojimo se novih izbora.”

Ocjene su iznesene nakon što su napori Angele Merkel da sastavi vladu od koalicije triju stranaka propali. Njemačka je zbog toga potonula u najtežu političku krizu zadnjih desetljeća, zbog čega su povećani izgledi za nove izbore.

SPD je osvojio 20,5 posto glasova u rujanskim izborima, što je njihov najgori poratni rezultat nakon što je izgubio važnost zbog položaja ‘mlađeg’ partnera u često čudnoj koaliciji kojom je dominirala Merkel. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Reagiranja

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi traži suspendiranje Aleksandra Stankovića

Objavljeno

na

Objavio

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi (ZUV HGP) optužio je Aleksandra Stankovića za ‘povredu novinarskog kodeksa i Deklaracije o Domovinskom ratu’.

Smatraju da se Stanković u emisiji ‘Nedjeljom u 2‘ ‘ogriješio i ponizio ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor’.

Također traže i da se Stankovića makne s mjesta voditelja Nedjeljom u 2 te da ga se suspendira.

Potaknuti emisijom „ Nedjeljom u dva“ emitiranoj u nedjelju  19.  studenog na HRT 1,  kao jednoj od krovnih braniteljskih udruga u RH , smatramo da je naša dužnost reagirati po tom pitanju.

Voditelj  Aleksandar Stanković ogriješio se i ponizio, ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu  oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor. Gost emisije bio je Predrag Mišić Peđa.

Srbin koji je branio Vukovar prisjetio se ratnih dana, komentirao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu, te u nekoliko navrata negirao Stankovićevu upornu i skandaloznu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat.

Članak 2. Deklaracije o Domovinskom ratu posve je jasan.

“Republika Hrvatska vodila je pravedan i legitiman, obrambeni i osloboditeljski, a ne agresivni i osvajački rat prema bilo kome u kojem je branila svoj teritorij od velikosrpske agresije unutar međunarodno priznatih granica”.

Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu  i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani , među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja.

Također, zbog javnog pokušaja da se lažnom manipulacijom gledateljstvo dovede u zabludu , zbog širenja  neistina o Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, kojeg dotični voditelj  javno naziva građanskim,  smatramo kako bi bilo primjereno smijeniti ga s mjesta TV voditelja emisije „Nedjeljom u 2“, te ga suspendirati s Nacionalne televiziji’, stoji u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik ZUV HGP-a Miljenko Kolobarić.

Vrijeme je da se kaže DOSTA!!

Marko Ljubić: Zahtjevam stegovni postupak protiv Aleksandra Stankovića!

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari