Connect with us

Komentar

Milanović: ‘Kad je Culej uzeo ravnotežu, jasno je svima koliko je sati’

Objavljeno

-

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je u četvrtak kako će na obilježavanju Bljeska u njegovom izaslanstvu biti vojni zapovjednici, poručivši da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga uvijek te da im je to usmeno zapovjedio.

“To su načelnik glavnog stožera, zapovjednici rodova, neki visoki generali, koji su bili sudionici te akcije, tu će biti zapovjednik Kruljac, Luka Džanko, to će biti moje izaslanstvo u ovom podijeljenom izaslanstvu. A tko će biti s Plenkovićem, to ne znam, ali oni neće”, poručio je Milanović u Borovu gdje je položio vijenac kod Spomen-obilježja poginulim redarstvenicima.

Istaknuo je da je to odredio kao Vrhovni zapovjednik oružanih snaga u formi usmene zapovijedi, kao što se to uvijek radilo u povijesti hrvatske države te dodao da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, “uvijek, u miru i ratu”, te da će vojska biti uz njega.

Reagirao je tako na izjavu ministra obrane Marija Banožića, koji je ranije ustvrdio da se u mirnodopskom razdoblju, kako je to definirano člankom 47. Zakona o obrani, Hrvatska vojska koristi temeljem odluke ministra.

“Uvijek, ne u ratu jer Hrvatska nikada nije bila u ratu”, kazao je Milanović te razložio da je on kao predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, a da, kako to sada tumači ministar obrane, predsjednik Tuđman ne bi mogao zapovijedati vojskom jer nije proglasio ratno stanje.

Dodao je i da može biti samo jedan vrhovni zapovjednik, a da on, primjerice, ne može odlučivati o vojnim avionima, ali da je u njegovoj ingerenciji odlučivati gdje će biti generali.

“Nema ratnog vremena, ne postoji ratno vrijeme, nije bilo ni ’95., takvo tumačenje je minus inteligentno”, poručio je.

“Sve drugo je nespretan i traljav pokušaj kako to ministri znaju raditi”, kazao je Milanović dodavši da će se Banožić morati ponašati kao “običan ministar”.

“Sada su lokalni izbori, sada su svi hrabri, ali ministar će se morati ponašati kao običan ministar. Meni je i ugodno u njegovom društvu, planirali smo ići na streljanu isprobavati hrvatsko oružje, ali on se jednostavno ne može iskobeljati tom pritisku. Predsjednik je zapovjednik vojske i vojska će biti uz predsjednika. Ovako, bez oružja, na ulici”, kazao je.

Milanović: Neka Banožić odlučuje o raspolaganju tenkovima kada se koriste u političke svrhe

Banožiću je poručio neka “zajedno s HDZ-ovcima raspolaže i donosi odluke o Oružanim snagama, kada recimo treba, u nekim lokalnim izborima, vojne bagere koristiti da se nešto, neki vrtić gradi ili tako nešto i onda to koristiti u političke svrhe”.

Dometnuo je da bi ministar trebao razmisli o tome što mu radi premijer Plenković, “kako ga u stvari maltretira i devalvira iz dana u dan” jer već mjesecima ne donosi odluku o avionima.

“Očito ministar na to nema nikakav utjecaj”, poručio je.

Milanović je komentirao i otvoreno pismo tri braniteljske udruge koje je među ostalima potpisao i Stevo Culej, a u kojemu se poziva državni vrh na zajedničko polaganje vijenaca u Okučanima.

“Kad je Culej uzeo ravnotežu u tome, jasno je svima koliko je sati. To je otvoreno pismo Plenkoviću”, poručio je.

Predsjednik Republike je objasnio i zašto je premijera Andreja Plenkovića nazvao Milanom Stojadinovićem, koji je bio predsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije.

“To je isti stil, pogledajte malo govore Stojadinovića. To su mustre svoje vrste”, pojašnjavao je Milanović.

Upitan kako to djeluje na javni diskurs u Hrvatskoj, Milanović je kazao da to budi interes javnosti, a da su Jandroković i Plenković ogadili javni diskurs psovkama, kletvama, ispravljanjem novinara.

“To budi interes ljudi, to je dobro za opću kulturu, to su ljudi koji su u Hrvatskoj radili svinjarije, i na kraju su se u Argentini zbratimili s Pavelićem (Stojadinović). Nisam rekao da je Plenković Hitler, nego Milan Stojadinović, Mička, vojvoda od Čačka. Što je tu loše”, zapitao se Milanović.

Upitan je li itko odgovoran za to što cijepljenje ne ide kako je zamišljeno, Milanović je kazao da je premijer uvijek taj koji je odgovoran.

“Jer on odgovara za sve, to je razina centralizacije moći, vlasti, utjecaja, klijentelizma kakvu Hrvatska nije imala nikad. Kad tako centraliziraš vlast, odgovaraš za sve, i za Gabrijelu Žalac, za svakoga odgovaraš. To je odgovornost od koje ne možeš pobjeći, kao ni od vlastitih riječi”, poručio je.

Novinarima je pak poručio da pitaju premijera Plenkovića, što je mislio kad je rekao da su njega (Milanovića) u Bruxellesu zapamtili po kolonama rabljenih automobila.

“Premijer laže i priča o nekim rabljenim autima u Bruxellesu, a ja govorim o činjenicama, o stvarima koje su provjerljive, a onda ih možeš tumačiti na način na koji ih ja tumačim. Ja ih tumačim na način da smo za premijera dobili čovjeka koji je direktno s motokultivatora Tome Vinkovića sjeo za upravljač Ferrarija i fali mu u razvojnom i formativnom ciklusu nekoliko krugova”, zaključio je Milanović. (Hina)

Milorad Pupovac: Ono što može biti dobro za Milanovića ne mora biti dobro za presjednika

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas