Connect with us

Hrvatska

Počasno-zaštitna bojna proslavila 27. obljetnicu osnutka i djelovanja

Objavljeno

on

Dodjelom odlikovanja, pohvala i nagrada pripadnicima Počasno-zaštitne bojne, u petak je, uz sudjelovanje predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Zorana Milanovića, obilježena 27. obljetnica osnutka te bojne i Dan vojne kapelanije “Sveti Valentin”.

Čestitajući pripadnicama i pripadnicima Počasno-zaštitne bojne njihov dan, Milanović je na svečanosti održanoj u Uredu predsjednika Republike izrazio nadu da život sada polako ide u normalu, godinu dana nakon vijesti o prvom slučaju covida-19 u Hrvatskoj.

“Iza nas je mukotrpna godina. Mukotrpna i financijski, jer naša zemlja svaki puta kada malo uhvati daha, energije i krene naprijed, nešto nas povuče natrag. Novi početak je lijepa stvar, ali mi smo ih imali previše ovih trideset godina“, istaknuo je Milanović izrazivši uvjerenje da je ono što je pred nama samo dobro, napredno, izazovno i rad na poboljšanju već dostignutih visokih vrijednosti i kvaliteta.

Milanović: Živimo ovdje i borimo se da nam bude bolje

Kao država, dajemo sve što možemo da Hrvatska vojska bude moderno opremljena, ali i da ljudi vide smisao i dubinu u poslu koji rade jer ovo nije posao, ovo je poziv i način života koji živite, rekao je Milanović i pripadnicima Počasno-zaštitne bojne želio sve najbolje i poručio da čuvaju Hrvatsku.

“Držite se, čuvajte Hrvatsku, čuvajte stabilnost, mir i balans, ravnotežu koju Hrvatska, zemlja sličnosti i različitosti među svojim ljudima živi i ide naprijed. Niti smo svi isti, niti svi isto izgledamo ili mislimo, niti smo u istim političkim strankama”, istaknuo je predsjednik.

Živimo ovdje i borimo se da nam u društvu najjačih i najuređenijih država na svijetu, u Europskoj uniji, bude što bolje i da ovakvi udari, kakva je bila zadnja godina, kad se već dogode, na nas kao narod, naciju, obitelj i zajednicu utječu što je moguće manje i da nas malo ili nimalo ne izbace iz ravnoteže, poručio je Milanović, uz želju da bojna uvijek ostane elitna postrojba Hrvatske vojske u službi i vjerna domovini.

Banožić: Vi ste čuvari hrvatske povijesti

Ministar obrane Mario Banožić svim pripadnicima bojne čestitao je njihov dan, istaknuvši da su kroz povijest hrvatski branitelji uvijek imali elitne postrojbe.

“Vi ste jedni od onih koji predstavljaju elitu Hrvatske vojske. U mirnodopska doba otišli ste u dva različita pravca, kada govorimo o Zapovjedništvu specijalnih snaga i Počasno-zaštitne bojne, ali ono što vaše ime govori, prije svega, vi ste čuvari hrvatske povijesti kroz sve one počasti koje predstavljate tijekom cijele godine”, rekao je.

Dodatak “zaštitna” govori o tome zašto su elitni – zbog sposobnosti, znanja, vještina i opreme kojom raspolažu, dodao je. Ministarstvo obrane, rekao je. nastojat će osigurati sve potrebne uvjete za rad i sve ono što bi trebalo biti dio projekata za modernizaciju i opremanje vojske.

“Bez obzira na političke opcije, svi smo tu zajedno okupljeni da radimo na razvoju vojske. Ova godina nas je obilježila situacijama koje ste možda najviše osjetili kroz vježbe, pripremu i održavanje spremnosti”, istaknuo je Banožić, poručivši da Vlada nastoji držati stvari i dalje pod kontrolom.

Redom hrvatskog pletera odlikovane satnica Lažeta i časnička namjesnica Kotarski

Uz sudjelovanje načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja i zapovjednika Počasno zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula, na svečanosti su dodijeljena odlikovanja, pohvale i nagrade pripadnicima Počasno-zaštitne bojne.

Redom hrvatskog pletera odlikovane su satnica Sanela Lažeta i časnička namjesnica Darinka Kotarski.

Pohvala Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga uručena je naredniku Nenadu Trglačniku. Dalekozorom je nagrađen časnički namjesnik Zdravko Grošinić, pohvala ministra obrane uručena je časničkom namjesniku Krešimiru Nagliću, knjigom je nagrađen skupnik Kristijan Bezić, a pohvala načelnika Glavnog stožera uručena je nadnaredniku Draženu Hlaju.

Također su nagrađeni i pohvaljeni satnik Dražen Oškera, poručnik Vjekoslav Bilinovac, narednici Ante Biošić, Tomislav Schirato, Danijel Đulabić i Nedeljko Rudež, desetnici Tomislav Džinić, Alen Klarić i Stjepan Novak, skupnica Katarina Švegović, skupnici Franjo Briševac i Dario Božić te razvodnik Zlatko Kuća.

U sklopu svečanosti obilježavanja 27. obljetnice PZB-a izvršen je i pregled Taktičko-tehničkog zbora i predstavljanje sposobnosti postrojbi.

Tako je prikazan postupak detekcije eksplozivnih tvari. Vodič psa priprema za detekciju eksploziva u sumnjivom paketu. Frekvencije su blokirane da slučajno netko ne bi daljinski aktivirao eksplozivnu napravu, a nakon potvrde psa da se u paketu nalazi eksplozivna naprava te analize, slijedi neutralizacija naprave.

Između ostalog, prikazana je i vježba gdje pas brani vodiča od fizičkog napada i pucnja iz vatrenog oružja, a prikazano je i oružje, oprema te djelovanje anti-dron puške QR 07S koja signalom prekida komunikaciju između operatera drona i drona.

Počasno-zaštitna bojna pristožerna je postrojba Glavnog stožera OS, zadužena za izvršavanje počasno-ceremonijalnih zadaća za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja vrhovnog zapovjednika. U javnosti je poznata i po svojoj Počasnoj satniji odnosno ceremoniji velike smjene straže na Trgu sv. Marka.

Današnju svečanost je svojim nastupom uveličao Orkestar Oružanih snaga Republike Hrvatske. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari