Pratite nas

Milanović kapitulirao: Hrvatska odustaje od ‘lex Perkovića’

Objavljeno

na

‘Nažalost, od Vas kao predsjednika EK moram tražiti zaštitu, ali i obrazloženje, kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti ‘komunističke ubojice i kriminalce.’, napisao je Milanović.

Zoran Milanović je popustio pred pritiskom Europske komisije. Zakon o europskom uhidbenom nalogu, kontroverzni ‘lex Perković’, uskoro će se mijenjati.  Hrvatska će poduzeti potrebne mjere kako bi svoj Zakon o pravosudnoj suradnji uskladila s pravnom stečevinom prihvaćenom u vrijeme pristupnih pregovora, navodi se u pismu premijera Zorana Milanovića kojeg je uputio predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu u vezi oko prijepora o tzv. lex Perkovića.

Milanović u pismu, objavljenom na internetskim stranicama Vlade RH, navodi kako osjeća da je neophodno da Barrosa izvijesti o zadnjim događajima u vezi ‘s razlikama u tumačenju provedbe Europskog uhidbenog naloga između nadležne Opće uprave EK-a i Hrvatske vezano uz suverenu jednakost država članica EU’. ‘Ističem kako se ne radi o nespremnosti Hrvatske da provede EUN, već o različitom tumačenju prava svake države članice EU na punu ravnopravnost u odnosu na ostale. Kad je riječ o EUN i načinu njegove primjene, to nažalost nije slučaj’, piše Milanović.

Potpredsjednica Reding zatražila je 29. srpnja 2013. od Hrvatske pojašnjenje našeg stava, što je ministar pravosuđa i učinio svojim pismom od 26. kolovoza, navodi hrvatski premijer. U tom pismu ministar Orsat Miljenić je izvijestio potpredsjednicu EK o trenutnom stanju provedbe EUN-a u Hrvatskoj, koja je ‘već izvršila 19 od 119 zaprimljenih naloga’.
U pismu se i navodi kako su neke države članice svojevremeno stavile trajna vremenska ograničenja na provedbu EUN te da je ‘Hrvatska stoga osobito zabrinuta zbog činjenice da se EUN ne provodi jednako na čitavom teritoriju Europske unije, te se građani država članica u istim pravnim situacijama tretiraju na različit način što u konačnici dovodi do pravne nesigurnosti’.

Ministar Miljenić je zaključno, piše premijer predsjedniku EK-a, izvijestio Viviane Reading ‘kako će Hrvatska poduzeti potrebne mjere da bi Zakon o pravosudnoj suradnji uskladila s pravnom stečevinom prihvaćenom u vrijeme pristupnih pregovora’. Premijer naglašava da se u ovom stadiju ne bi niti obraćao predsjedniku EK-a ‘da nas jučer nije šokirala izjava glasnogovornice potpredsjednice Reding’, koja je službeno agenciji Hini rekla kako se ‘kriminalci, osumnjičeni za ubojstvo hrvatskih disidenata u drugim zemljama EU za vrijeme komunističkog režima, mogu nastaviti skrivati iza granica Hrvatske’.

Isto tako, nastavlja Milanović, ona je zaprijetila sankcijama i primjenom čl. 39 Pristupnog ugovora zaključujući da ‘hrvatski postupci predstavljaju ozbiljno kršenje EU prava’. Kad bi tome bilo tako, jedan značajan broj država članica bio u istom prekršaju, smatra hrvatski premijer. ‘Nažalost, od Vas kao predsjednika EK moram tražiti zaštitu, ali i obrazloženje, kako je moguće da se jedna država članica EU izravno optužuje da štiti ‘komunističke ubojice i kriminalce?”, napisao je Milanović.

Milanović dodaje kako njegova vlada već mjesecima nastoji okupiti parlamentarnu većinu kako bi se u Ustavu Republike Hrvatske ukinula zastara upravo za kaznena djela političkih ubojstava, kako bi se preživjelim počiniteljima moglo suditi. ‘S obzirom da i Vi i ja dobro znamo da glasnogovornici ne govore u osobno ime, dodatno me zabrinjava rječnik predstavnice potpredsjednice Reding koji je istovjetan rječniku hrvatske političke oporbe. Želim vjerovati da se radilo o neovlaštenom istupu učinjenom bez znanja gđe. potpredsjednice’, napisao je Milanović.

‘Hrvatska ima dugu povijest dobrog, sadržajnog i partnerskog dijaloga s Komisijom – te nema nikakvog razloga da tako ne bude i u ovom pitanju. Uvjeren sam da se taj dijalog mora odvijati u izravnim kontaktima između nadležnih dužnosnika i stručnih službi dviju strana, a što je moguće manje u javnoj domeni’, kaže Milanović.

Premijer na kraju pisma naglašava da je Hrvatska svoje obveze uvijek ispunjavala i ispunjavat će ih i dalje. ‘Istovremeno očekujemo i razumijevanje za hrvatsku zainteresiranost da se ista pravila primjenjuju na isti način na sve države članice’, napisao je Milanović, dodavši da ‘jednako tako Hrvatska očekuje takav odnos s članovima Komisije koji dolikuje uvriježenom dijalogu Komisije i Vijeća, odnosno države članice.’

[box_dark]O ozbiljnosti situacije u kojoj se Hrvatska našla, govori i službeni odgovor iz Europske komisije koji je ekskluzivno u posjedu Dnevno.hr-a. U odgovoru na upit osobe koja je željela ostati anonimna, rečeno je kako potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding dijeli zabrinutost u pogledu postupaka hrvatskih vlasti te će razmotriti daljnje postupke protiv Hrvatske u skladu sa zakonima Europske unije. Nadalje, kaže se da je Reding uputila hrvatskim vlastima zahtjev da naprave izmjene zakona (misli se na ‘Lex Perković’) i to ‘bez odgađanja’. Poziva se na primjenu Europskog uhidbenog naloga, a da će se to i poštovati, nagovijestio je ministar Miljenić, koji Redingovoj piše da prihvaća njezin stav kako je pitanje Europskog uhidbenog naloga trebalo pokrenuti za vrijeme pristupnih pregovora. Nadalje, kaže kako će hrvatska Vlada uskladiti svoje zakone s pravnom stečevinom Europske unije. Sljedeći na potezu je Hrvatski Sabor, ali saborski će zastupnici samo učiniti ono što od njih premijer Milanović zatraži, kao i prvi put kad je ‘Lex  Perković’ izglasan. [/box_dark]

Kopija Pisma:

europska_komisija_odgovor_dokument_1_20130828_1495428387

dnevno.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

26 godina od stradanja Vukovara – Položeni vijenci na Memorijalnom groblju

Objavljeno

na

Objavio

U Vukovaru se obilježava 26. godišnjica stradanja toga grada u Domovinskom ratu i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

U grad su stigli brojni hrvatski građani kako bi odali počast poginulima i ubijenima u agresiji bivše Jugoslavenske vojske i srpskih paravojnih postrojbi na taj grad. Među onima koji će s pokloniti žrtvi Vukovara, hrvatskih branitelja i civila tijekom Domovinskog rata cijeli je državni vrh predvođen predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Sudionici Kolone sjećanja stigli su na Memorijalno groblje. Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja. U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednički vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

Molitvu za poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok misu zadušnicu na groblju predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

isječak HRT

Do Memorijalnog groblja državni vrh i ostali sudionici obilježavanja Dana sjećanja došli su u koloni sjećanja od vukovarske bolnice, u kojoj je bio održan prigodan komemorativni program pod nazivom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”. Kolonu su predvodili branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nestalih branitelja, a slijedili su ih nositelji 186 zastava hrvatskih ratnih postrojbi te državni vrh. Brojni hodočasnici koji su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske i okolnih država bili su zaogrnuti hrvatskim zastavama i nosili su transparente s domoljubnim porukama.

Nakon polaganja vijenaca na groblju, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović vijenac će položiti i na mjestu masovne grobnice na Ovčari, a nakon mise, to će učiniti predsjednik Sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

PENAVA ISPUNIO OBEĆANJE: HOS prvi put zajedno uz zastave brigada Domovinskog rata na čelu kolone

Objavljeno

na

Objavio

Slika koju vidite izuzetno je rijedak trenutak u HRT-ovom prijenosu kolone sjećanja u Vukovaru, kada se vidi zastava HOS.

Vukovar se nikada neće odreći branitelja i postrojbi koje su ga branile, tako ni HOS-a! U Koloni sjećanja vijorit će se njihova zastava, a sliku Jean-Michel Nicoliera s grbom HOS-a na njegovu ramenu čuvam ispred svog ureda – izjavio je u Bujici vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i tako jasno stao uz postrojbu koja je pod pozdravom ‘Za dom spremni’ branila i Grad heroj.

Penava se u program Z1 i partnerskih televizija javio uživo iz Hrvatskog doma u Vukovaru tijekom ‘Večeri pijeteta’ koji svake godine organizira Nacionalni sindikat policije.

“Niti je ikada itko pomislio – niti će se dogoditi da se Vukovar odriče branitelja i svojih postrojbi. HOS-ova zastava uvijek u sklopu svih ratnih postrojbi, predvodi Kolonu sjećanja, tako će biti i u subotu, most u središtu Vukovara nosi ponosno ime HOS-ovca Jean-Michel Nicoliera, a ispred mog ureda stoji njegova slika s grbom HOS-a na njegovu ramenu. Ne možemo ih se odreći, to bi značilo da se odričemo Domovinskog rata! Ne pričam o konotacijama pozdrava ZDS u Drugom svjetskom ratu, što se tiče Domovinskog rata – tu je stvar čista. Sviđa mi se izjava u kojoj se reklo da ako je i bilo prljavštine na tom pozdravu, branitelji HOS-a isprali su je svojom krvlju,“ rekao je Penava izvjestitelju Bujice iz Vukovara Igoru Petroviću, dodavši da pri obilježavanju Dana sjećanja uvijek daje svoj maksimum i nema razloga da i ove godine ne bude tako.

“Pozivamo sve da nam se pridruže, a oni koji ne mogu, neka upale  lampion u svom domu. Želim svima sretan put prema Vukovaru i odlasku iz njega i da u miru i sa pijetetom mislimo na žrtve, da prođemo u koloni dostojanstveno i odamo im dužno poštovanje. Koliko god se neki trudili prikazati drugačije, mi smo jedinstveni, a sve će i ove subote biti korektno i ispravno. Krenule su razne inicijative – poput one da se odjednom ne pale lampioni diljem Hrvatske i da se umjesto toga donese hrana za gladne Vukovarce… Poručujem im: gladnih Vukovaraca nema, za to smo se pobrinuli, a lampione za heroje Domovinskog rata trebamo paliti dok je svijeta i vijeka,“ zaključio je Penava, bez dlake na jeziku u Bujici., piše Priznajem.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari