Pratite nas

Hrvatska

Milanović koristi zaštićene podatke u predizbornoj kampanji, a DIP ne reagira

Objavljeno

na

Ovaj tjedan je kolumnist portala Narod, Marko Ljubić napisao otvoreno pismo Zoranu Milanoviću kao odgovor na njegovo pismo u kojem se Milanović obraća svim građanima.

Ljubić je u svojem tekstu istaknuo, između ostalog, kako je Milanović slanjem pisma/poruke njemu kao predstavniku medija, prekršio nekoliko važećih zakona u Republici Hrvatskoj.

“Da ne zaboravim, privatna adresa i njeno korištenje zaštićeno je Zakonom o zaštiti osobnih podataka i jedno je od temeljnih načela slobode i sigurnosti ljudi u demokratskoim društvima i u demokratskim državama.

Dakle, Vi ste Zorane Milanoviću prekršili taj Zakon.

Po Članku 36. Zakona o zaštiti osobnih podataka eksplicitno ste pokazali da ste nedostojan čovjek za javno djelovanje a kamo li za upravljanje državom. Jer se iz jedne zloupotrebe i nezakonitosti u pravilu razvija čitav sustav nezakonitoga postupanja. Pogotovo ako se to radi urbi et orbi, pred očima cijelog hrvatskog naroda.

Dakle, uz strukovne novinarske organizacije, zatim gomilu udruga koje godinama primaju golema sredstva od Republike Hrvatske, te srodnih europskih institucija za „osvješćivanje“ hrvatskoga naroda stečevinama napredne civilizacije kojoj pripadamo, pozivam i, evo ovim prijavljujem, državne institucije, prije svih DIP, jer je Vaše pismo teško kršenje izbornih pravila, zatim MUP i DORH da Vas institucionalno procesuiraju.”

Društvenim mrežama ubrzo nakon toga proširila se i fotografija pisma kojega Zoran Milanović šalje glasačima diljem Hrvatske, a kakvo je primio i Ljubić.

Zbog šutnje DIP-a kao i svih nevladinih organizacija, naš kolumnist je nazvao DIP, razgovarao s njima, a oni su mu eksplicitno rekli da ne mogu reagirati na informacije iz novinskih tekstova i medija, nego samo na prijavu odnosno službeni zahtjev, nakon čega je Ljubić poslao DIP-u pismo koje možete pročitati u nastavku.

Poštovani, jučer sam na Narod.hr komentirao u formi otvorenoga pisma Zoranu Milanoviću praksu zloupotrebe osobnih podataka u predizbornoj kampanji, pri čemu sam u javnoj formi pozvao i DIP te ostale državne i nevladine institucije i organizacije da se javno očituju o tome. Vidim da ste i vi na stranicama Povjerenstva istaknuli pravila korištenja zaštićenih podataka i jako lijepo i detaljno objasnili sudionicima kampanje kako i na koji način se mogu ponašati da istodobno ne krše hrvatske zakone.

Ali, očito to nije ni dovoljno ni efikasno.

Ja Vas službeno pitam, namjerava li DIP poduzeti nešto u svezi s otvorenom zloupotrebom u ovome slučaju mojih osobnih podataka, a reakcije u javnosti pokazuju da se radi o kampanji kršenja zakona, a  ne slučajnom incidentu?!

Jasno je također da je pismo na mene osobno i na moju adresu iz organizacije koja nikako ne smije raspolagati mojim osobnim podacima višestruko kršenje zakona, pa se nikako ne bi smjelo o tome šutjeti. Jer, članak 36 Zakona o zaštiti osobnih podataka to izrijekom navodi, ali, da bi netko uopće imao mogućnost kršiti taj Zakon, mora prethodno prekrišiti ili zloupotrijebiti čitav niz zakona i pravila.

Zbog toga bih molio da se o tome očutujete javno, pri čemu uz svoj javni poziv u jučerašnjem komentaru, evo, i na ovaj način to molim.

Srdačan pozdrav
Marko Ljubić
komentator Narod.hr/hkv. hr

Iako se radi o dokazanom kršenju Izbornoga zakona, te Zakona o zaštiti osobnih podatak, zatim jasnoga znaka da su osobni podatci koji su korišteni dobiveni opet kršenjem zakona i zlouporabama državnih institucija, reakcija iz DIP-a nije stigla.

Na telefonski poziv našeg kolumnista, DIP je rekao kako će dobiti odgovor na pismo početkom ili polovicom tjedna.

Hoće li DIP reagirati ili nastaviti namjerno odugovlačiti i izbjegavati raspravu o ovakvom obliku kršenja zakona, tek ćemo vidjeti.

Narod.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Krstičević: Ugovor o kupnji zrakoplova je gotov čeka se odobrenje SAD-a Izraelu

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je u utorak u Bruxellesu da je Hrvatska pripremila ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova, da se sada samo čeka odobrenje američke vlade izraelskoj vladi te da je to isključivo obveza Izraela.

“Mi smo čekali 15-ak godina, to nisu lake odluke. Ono što je ključno jest da je Hrvatska donijela odluka o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet, šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade Sjedinjenih Država vladi države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza države Izrael”, rekao je Krstičević koji je sudjelovao na sastanku ministara obrane zemalja članica Europske unije.

Ministar Krstičević nije htio spekulirati kada će Izrael dobiti odobrenje, do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Hrvatska vlada je krajem ožujka jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela.

Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik. Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a.

(Hina)

 

Kupnja izraelskih zrakoplova: strateška prilika za modernizaciju i raskid s jugoostavštinom

 

 

Višnja Starešina: Borbeni zrakoplovi – odluka o svrstavanju za budućnost

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

VUKOVAR – Odana počast žrtvama Veleprometa

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Misom zadušnicom koju je služio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno spomen ploče obilježena je 27. obljetnica stradanja Vukovaraca u Veleprometu, gdje su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe još u rujnu 1991. osnovale prihvatni centar u kojem su zatvarani, mučeni i ubijani zarobljeni hrvatski branitelji i civili.

Po podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, kroz Velepromet je prošlo oko 10.000 osoba, a ubijeno je više od 700 zatočenika.

Vukovarka Ružica Barbarić je tijekom zatočeništva u Veleprometu bila silovana, tučena i maltretirana.

“Bilo je strašno. Nakon zarobljavanja vodili su me po kućama i silovali. Ni sama ne znam kako sam to uspjela preživjeti. Bilo je strašno. Dvadeset godina nakon toga stravičnog iskustva nisam mogla spavati. Radili su nam što su htjeli. Za ovaj zločin, a nisam bila jedina žena koja je silovana, nitko nije odgovarao”, kazala je novinarima.

Vukovarci će se u utorak prisjetiti i žrtava Ovčare.

Na tamošnjem poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. godine pobijeno je 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice, zajedno s još pedesetak osoba za čijom sudbinom se još uvijek traga.

Podno spomen obilježja na Ovčari vijence će položiti i svijeće zapaliti brojna izaslanstva.

(Hina)

 

Velepromet (Vukovar) – Pakao na zemlji i mjesto smrti za 800 ljudi

 

 

I dan danas se čudim tom kukavičluku bivše JNA

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari