Pratite nas

Komentar

Milanović lupeta, izjave daje nepripremljen, a onda se njegov tim mora ubijati od posla dva dana kako bi pojasnili

Objavljeno

na

– Kako komentiram izjavu Zorana Milanovića da su igrači Hajduka igrali s petokrakom na prsima na koju si se mogao nabosti i da je to ružno izgledalo? Pa tako što takva izjava može smetati dijelu njegovih birača i da se on nepotrebno distancira od Jugoslavije više i od Kolinde Grabar-Kitarović. Vrlo često su Milanovićeve prve dvije rečenice odlične, a onda sve to poništi trećom.

Sam sebe zakuca – rekao je za Jutarnji list politički tajnik SDP-a Davorko Vidović komentirajući posljednje izjave predsjedničkog kandidata Milanovića o Hajduku kao omiljenom Titovu klubu i klubu čiji su igrači na dresovima nosili petokrake koje su, kao, bile tako opasne da se netko na njih mogao i nabosti.

– Milanović lupeta, izjave daje nepripremljen, a onda se njegov tim mora ubijati od posla dva dana kako bi pojasnili javnosti što je on stvarno želio reći. Ne možeš tako voditi kampanju – poručuje jedan od dužnosnika SDP-a koji je u dobrim odnosima s bivšim šefom SDP-a i koji je bio među zagovarateljima ideje da SDP na sve načine podrži Milanovićevu predsjedničku utrku.

Iako se većini sugovornika Jutarnjeg– što SDP-ovaca, što stručnjaka za politički marketing – sviđa dosadašnji koncept Milanovićeve kampanje u kojoj, kažu, gađa prave mete – prvenstveno HDZ i Andreja Plenkovića kao uzrok, odnosno simbol svega lošega u Hrvatskoj, boje se da bi ga njegov dugi jezik mogao skupo stajati u utrci za novog šefa države.

Neki jednostavno ne mogu vjerovati da je Milanović uspio upropastiti neviđen “zicer” koji mu je plasirala najopasnija protukandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović kada je ispalila da je Rijeka bila rezervni klub srpskih klubova Zvezde i Partizana.

Pogrešna tumačenja

Govore, naravno, o njegovoj prekjučerašnjoj izjavi o Hajduku koja je, očito, za neke novinare bila toliko komplicirana da su je pogrešno protumačili i zaključili da Milanović odjednom tvrdi da nikada nije navijao za Hajduk jer je bio Titov omiljen klub.

“Ja nisam navijao za Hajduk – kad sam navijao za klubove – zato što je to bio Titov omiljen klub. To mi je možda mogao biti i razlog da ne navijam za Hajduk … Hajduk je hrvatski klub, ali isto tako klub koji je imao petokraku u grbu, koji je igrao s petokrakom na prsima, mogao si se nabosti na nju. To je ružno izgledalo, ali je tako bilo”, rekao je Milanović. Iako je pozornom slušatelju/čitatelju jasno da je Milanović navijao za Hajduk, ali ne zato što je to bio omiljen Titov klub, činjenica je da je Milanović to mogao objasniti puno jednostavnije pa tako ne bi dan poslije morao dodatno pojašnjavati da je “navijao za Hajduk”, ali da mu se nikad nije sviđalo kada je politika bila blizu nogometnih klubova.

– Stvari u kampanji zasad idu dobro za njega. Oba kandidata desnice, i Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro – zapravo su kandidati HDZ-a.

Ulazak u fajt

Oni će se u svom bratoubilačkom ratu za glasove desnih birača zgaditi dobrom dijelu centrističkih. Što će taj rat biti jači, Zoranove šanse rastu. Što se izjave o Hajduku tiče, mislim da je dobro da nekad uđe i u fajt, ali nije to problem. Problem su njegove komplicirane rečenice, to ga može skupo koštati u kampanji. Bit kampanje do prvog kruga predsjedničkih izbora za Milanovića je da ne smije raditi greške. Ne smije vući poteze ili davati izjave koje ostavljaju ljude u nedoumici. Mora biti jasan i davati izjave koje se ne mogu krivo protumačiti. On si ne može priuštuti luksuz koji ima predsjednica koja lupa o jogurtima, željeznim zavjesama, ponaša se kao hrvatski Trump, jer njegovi birači to kažnjavaju, a njezinima to nije bitno. Dobre su strane njegove kampanje to što je stalno na terenu, među ljudima, dostupan svima, i što je opušten. Puno je opušteniji i izgleda puno ozbiljnije nego što je bio kada se kao premijer prije šest, sedam godina nalazio u sličnim situacijama – kaže stručnjak za politički marketing koji je radio mnogo kampanje za stranke i kandidate s različitih dijelova političkog spektra.

Politički tajnik SDP-a Davorko Vidović kaže kako je Milanović u kampanji učinio dobru stvar što se fokusirao na kritiku Vlade, HDZ-a i Plenkovića i što su prema njima išle najoštrije poruke.

– To je dobra strategija jer je Grabar-Kitarović bez HDZ-a ništa, ona nema nikakav sadržaj, samo sipa gafove koji su za velik dio birača neprihvatljivi. Ono što ne podržavam u njegovoj kampanji je ta Milanovićeva sklonost za metaforama, koje nisu prikladne za javnu komunikaciju. Njegove poruke u predsjedničkoj kampanji moraju shvatiti i bakice i akademici. Mora davati kratke, jasne i nedvosmislene izjave, a ne takve da ih poslije mora dodatno pojašnjavati – kaže Vidović.

Milanovićeve izjave o igračima Hajduka koji su nosili dresove s petokrakama na koje se moglo nabosti oštro je osudila Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA)

– Split je prošlog tjedna obilježio 75. obljetnicu oslobođenja od nacizma i fašizma valorizirajući na javnoj povijesnoj tribini, uz učešće uglednih povjesničara i javnih radnika, i značaj obnove Hajduka u NOR-u i njegovu antifašističku tradiciju. Odnoseći se prema tim vrijednostima i simbolima s prezirom u vrijeme kada se u hrvatskom društvu otvoreno zatire baština antifašizma, Milanović izravno vrijeđa patriotske osjećaje antifašista i sve one koji čuvaju antifašističke tradicije i slave pobjedu u Drugom svjetskom ratu. Stoga izražavamo duboko neslaganje s ovim izjavama, osuđujemo ih i odbacujemo – poručili su.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin jučer nije želio “poderati” Milanovića. Kaže da “svatko odgovara za svoje izjave i da ima retoriku koju mnogi ne razumiju”. Habulin će, kaže, podržati onog kandidata koji će njegovati tekovine i vrijednosti antifašizma. Na pitanje je li Milanović takav, Habulin je rekao da će to do konca kampanje pokazati i on i ostali kandidati te da bi trebali paziti što govore, piše Jutarnji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

JEFTINA DEMAGOGIJA MINISTRICE DIVJAK!

Objavljeno

na

Objavio

Ministrica Blaženka Divjak, koja je na svoju poziciju došla doslovno s ulice (gdje je zapaženo vodila mitinge i proteste) i koja je svojim ponašanjem bitno doprinijela pokretanju aktualnog štrajka prosvjetara, sad kad su se stvari zakomplicirale elegantno se izvlači iz blata i tvrdi:

“To su igre moći između sindikata i vlade i u tomu neću sudjelovati”.
Demagogija je to kakva se rijetko kad čuje, čak i kod nas u Hrvatskoj.

Gospođu Divjak takvu kakva jeste, ne bi nitko živ postavio za ministricu osim Plenkovića koji se u to vrijeme hvatao za HNS i kadrove koje su oni predlagali kao utopljenik za slamku u težnji održavanja kakve-takve stabilnosti vlade i saborske većine (nakon što je ekspresno izjurio neposlušne i zbunjene MOST-ovce iz ministarskih fotelja).

Tako to kod nas ide.

Umjesto sustavnog rada i korjenitih promjena u smislu što zdravije političke i društvene klime i bolje djelotvornosti sustava, kod nas se još uvijek primjenjuju ad hoc rješenja, od slučaja do slučaja, po sistemu “gasi vatru kad se pojavi i tamo gdje moraš”.

U međuvremenu, najvažnija stvar jeste održati se u stolcu po svaku cijenu, pa što košta neka košta (račune ionako ne podmiruju oni). I u takvoj stihijskoj strategiji u kojoj ima svega osim razuma i logike, naravno, ne rijetko dolazi i do ovakvih apsurda.

Ministrica Divljak se od početka postavila kao opozicija vladi čijim je dijelom (!?), što je samo po sebi apsurd i čega zacijelo nema u uređenim državama i vladama.

Sjećamo se kako je u raspravama oko reforme obrazovanja ne rijetko išla “đonom” čak i na premijera, a da ne spominjemo sve one druge koji su se usudili drugačije promišljati tu reformu. I tu je imala potporu HNS-a, te marginalne skupine koja u stvarnom političkom životu nema nikakvu težinu i ne znači ništa, a na čelu koje je kompromitirani i tragikomični lik zvan Ivan Vrdoljak kojemu se ne može vjerovati ništa – nakon svih onih vrludanja i mijena kroz koje je prolazio zadnjih godina.
Svojski je Divjakuša (kako je od milja neki zovu) podržavala štrajk prosvjetara, sve dok je postojala kakva-takva kompaktnost na relaciji prosvjetari – roditelji. Sad kad je na pomolu rascjep, budući da se sve češće čuju glasovi nezadovoljstva građana koji podsjećaju na štetu koju trpe najprije učenici pa potom i roditelji, ministrica se elegantno izmiče, uz opravdanje koje ne bi prošlo ni kod djece nižih razreda osnovne škole.

Šteta koju Hrvatska trpi zbog štrajka već se mjeri u stotinama milijuna kuna (svaki dan navodno nas košta 32 milijuna) i ako se to nastavi još nekoliko dana, gubici će skoro “pojesti” godišnju sumu novca koji učitelji, nastavnici i profesori traže na ime povećanja koeficijenata.

Dakle, golema financijska šteta i nezadovoljstvo učenika i roditelja sasvim su dovoljni razlozi da se Divjakuša izmakne, a kestenje iz vatre neka vade drugi!
Na kraju, ima i pravo! Što se ne bi igrala mačke i miša kad ima s kime i dopušta joj se!?
Račun će na kraju ionako platiti građani. Ni njezin ni premijerov džep to osjetiti neće.
A djeca i roditelji?

Oni su žrtve Vlade i sindikata! Što ministrica ima s time!?
I tko kaže da je ona uopće bila uz sindikate?
Kad? Gdje?
Nemojte insinuirati!

Zlatko Pinter

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Pukla ljubav: Škorina ekipa sad mu ruši kampanju?

Objavljeno

na

Objavio

Pala knjiga na dva slova. U ovom kontekstu riječ je o izbornom stožeru Miroslava Škore i njegovom razlazu s dojučerašnjim najboljim prijateljima.

Početkom rujna razišao se s Matom Radeljićem, bivšim savjetnikom Kolinde Grabar-Kitarović, a ovih dana postoje ozbiljne tenzije na relaciji Škoro-Bujanec i pitanje je tko mu ostaje, piše Express.

Kampanju Škori predvode Mate Mijić, donedavni kolumnist Večernjeg lista te Miljenko Ćurić, estradni menadžer poznat po suradnji s Thompsonom i Matom Bulićem. Šef Škorina stožera Mate Mijić radio je kod Ruže Tomašić. Jedan je od rijetkih ljudi oko Škore kojega ne vodi revanšizam, nego konzervativizam.

Škorin program sažeo je u osam riječi: ‘Lupiti šakom po nosu one koji to zaslužuju’. Na pitanje tko su ti, rekao je: ‘Oni koji su izdali svoje birače’.

Ono što u Škorinoj kampanji može biti problematično je što Mijić nema široko političko iskustvo, kao ni PR iskustvo, pa zato i ne čude gafovi iz stožera koji su procurili u javnost.

Naime, iskusan PR-ovac ne bi dozvolio takve greške u koracima i pitanje je ima li Mijić dovoljno sposobnosti bez još sličnih afera izvući kampanju do kraja.

Posebno je zanimljivo primijetiti da je Ćurić naveden na službenim stranicama Miroslava Škore (pjevača, ne kandidata) pod kontakt osoba za upite za nastupe.

A što menadžer koji je spojio Bulića, Thompsona i Škoru na nastupu na Bujančevoj svadbi može donijeti predsjedničkom kandidatu nije baš potpuno jasno. Zna se da je Ćurić bio član one famozne HDZ-ove grupe na WhatsAppu “Uskoci i hajduci” zbog koje je premijer potjerao nekoliko članova stranke.

“Od 2014. godine poslovno surađujem sa Škorom, a Deklaracijom o ljudskim pravima, kao i Ustavom, zajamčena mi je sloboda rada”, kratko je odgovorio Ćurić na pitanje Večernjeg lista kako to da se nije iščlanio iz HDZ-a ako podržava suparničkog kandidata Škoru.

Odavno je bilo očito da Bujanec igra daleko najveću ulogu u Škorinoj predsjedničkoj kampanji iako nema nikakvu formalnu ulogu. Njemu se pripisuju velike zasluge za mandat aktualne predsjednice, a i Škoro je svoju kampanju počeo u emisiji Bujica. Međutim, nakon optužbi za montažu govora, vidjet ćemo kako će nekad bliski prijatelji nastaviti suradnju, piše Express.

Podsjećanja radi, Bujanec je prije nekoliko dana na svom Facebooku objavio snimku Škorina govora u Novom Zagrebu gdje je predsjednički kandidat, između ostaloga, rekao: “Otići ću i u Jasenovac i tražiti međunarodnu komisiju, ako treba prekopat ćemo sve!”

Komentirao je i pozdrav Za dom spremni: “Ne bojim se govoriti o tome, jer znam istinu! To je pozdrav pod kojim se moj vjenčani kum borio za Hrvatsku ’91. godine! To je pozdrav pod kojim je moj bratić poginuo! Neće mi nitko govoriti da je to pozdrav koji nekome smeta, jer je korišten od ’41. do ’45. godine. Koristili su i riječ Hrvatska, himnu ‘Lijepa naša’, plaćali su kunama, javnica Krugovalne postaje Zagreb bila je ‘U boj, uboj’…”

Već idući dan će Škoro reći da su neke stvari u toj snimci montirane.

“Ako poslušate tu vijest koja je izmontirana onda ona glasi da ćemo prekopati sve, a nakon toga definitivno ne ide riječ Jasenovac. Kao znanstvenik uistinu tvrdim da treba prekopati sve arhive i učiniti ih dostupnima te znanstvenim pristupom doći do istine. Nažalost, naše arhive su uglavnom u Beogradu. Ako se mi ne možemo dogovoriti kako doći do istine onda treba utvrđivanje istine prepustiti međunarodnim komisijama”, pojasnio je Škoro.

Kako je Ivica Relković prije nekoliko dana komentirao za Express, Škoro je imao svoju priliku za političkim uspjehom:

“Škoro je primjer političke taktike koja umjesto da (školski rečeno) brzo usvaja znanje i preskače razrede, vraća se na staro gradivo, višestruko ga utvrđuje i gotovo dragovoljno ponavlja razred. Koliko god se na početku činilo da će upravo on detronizirati Kolindu Grabar-Kitarović, sad je sve izvjesnije da će ona u drugi krug (a moguće i do pobjede) upravo zahvaljujući njegovoj predizbornoj taktici. Sportski rečeno, on je izveo savršen troskok do odraza na trećem koraku. Na prvom koraku (odrazu) imao je 9%, na drugom 13%, a na trećem 18%. I onda, umjesto da (ponijet akumuliranom inercijom koja je prevarila i jednog Stjepana Mesića, jer ga je previše podsjetila na vlastiti troskok iz 2000. godine) leti prema 25 ili 30%, on kao da se u završnom letu nakon trećeg odraza zalijepio za nevidljivi stakleni zid i ostao tako zalijepljen (vjerojatno do kraja kampanje, ako nešto radikalno ne promijeni).”

Bujanec kao glavni i odgovorni za upravljanje hrvatskom ekstremnom desnicom, sada će se možda okrenuti u nekom drugom smjeru. Ali jedno pitanje i dalje čeka odgovor. Ako mu ne odgovara Kolinda, sada ima problema sa Škorom, tko preostaje?, piše Express.

Škoro o ‘prekapanju Jasenovca’ – Tvrdi da je izjava montirana u lažnu vijest usmjerenu protiv njega

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari