Connect with us

Pregled

Milanović: Moja vanjska politika je proeuropska politika, politika suradnje, razuma i tolerancije

Published

on

Drugog dana posjeta Njemačkoj, hrvatski predsjednik Zoran Milanović sastao se s njemačkim kolegom Walterom Frankom Steinmeierom.

Nakon što je izrazio zadovoljstvo što je, nakon Austrije, došao u službeni posjet Njemačkoj, predsjednik Zoran Milanović naglasio je da je korona bila neizostavna tema.

”Njemačka je uzor, mi smo imali malo veći broj slučajeva, ali uvjeren sam da će se broj zaraženih početi smanjivati”, rekao je šef države uvjeren da će brojke pasti i u županijama koje je Njemačka stavila na crvenu listu.

Podsjetio je da je Hrvatska u Europsku uniju ušla nakon komplicirane povijesti. ”Imali smo neke dodirne točke, nedemokratsku vlast, ali zbog ratova i agresije na Hrvatsku morali smo dulje čekati, možda i predugo. Sada smo u EU-u i mi jesmo za jedinstvenu i jaku EU”, rekao je Milanović. Ocijenio je da sadašnja Europska unija dobro funkcionira. ”Bez Njemačke i Francuske Europske unije nema, sve ostalo je šlag na torti. Jedino suradnjom i sviješću da samo zajedno predstavljamo faktor u svijetu možemo opstati”, naglasio je Milanović.

Dodao je da je Njemačka najveći izvoznik u svijetu te zbog toga nekima trn u oku. ”Moja vanjska politika je proeuropska politika, politika suradnje, razuma i tolerancije”, istaknuo je. Rekao je da se zalaže i da će raditi na dobrim odnosima sa svima u regiji. Podsjetio je da je u jeku velike migrantske krize 2015. surađivao sam s kancelarkom Angelom Merkel ”koja je tada napravila ljudsku gestu”. ”Danas je nešto drukčije i situacija je mirnija”, zaključio je hrvatski predsjednik.

Razgovarali su i o odnosima u regiji, ali Milanović nije želio govoriti o detaljima. ”Europski put treba biti stvarna perspektiva za države Zapadnog Balkana i to nema alternativu”, rekao je. Dodao je da se to nužno ne odnosi na NATO. ”Nama je u interesu da regija bude mirna i stabilna”, zaključio je.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari