Pratite nas

Milanović mora otići. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje!

Objavljeno

na

To je premijerov pokušaj zastrašivanja, ali mene se ne može zastrašiti. Zamjeram mu što to djeluje na moju obitelj – kazao je Slavko Linić.

Bivši ministar financija i saborski zastupnik SDP-a Slavko Linićnastavio je u današnjoj emisiji HRT-a Hrvatska uživo “sipati” optužbe protiv premijera Zorana Milanovića za kojeg je jučer rekao da ga želi uhititi i strpati u zatvor.

– Ne mislim više o uhićenju. Evidentno je da su službe po Milanovićevu nalogu pokušavali komunicirati s mojim prijateljima, kopaju se mnoge predstečajne nagodbe i provjerava se sve oko mene, a da ne postoji nalog DORH-a. To je premijerov pokušaj zastrašivanja, ali mene se ne može zastrašiti. Zamjeram mu što to djeluje na moju obitelj – kazao je Slavko Linić i dodao da će sve prijaviti parlamentarnom odboru te odbacio jučerašnje navode aktivista da je u Sabor stigao zahtjev za skidanje njegova zastupničkog imuniteta. Linić je kazao da će u pisanom zahtjevu saborskom odboru “pokušati dokazati” svoje tvrdnje da ga službe uhode.

“On je okrenut osobnim, a ja nacionalnim interesima”

– Ja razumijem premijera Milanovića. To je sukob onih koji uvijek rade i onih koji nisu baš odgovorni na poslu. Mi se u tome žestoko sukobljavamo. Zato je on okrenut osobnim, a ja nacionalnim interesima – rekao je Linić i dodao da je imao samostalnost u svom radu u Ministarstvu financija.

– Ogroman broj ministara bio je odgovoran i vrijedan i poštivali su zadane brojke u proračunu, a drugi nisu. A sankcija nije bilo – požalio se Linić na praksu u Vladi u kojoj je bio dvije i pol godine te ponovio da smatra da premijerov prijatelj na čelu NO Ine Siniša Petrović ne štiti interese Hrvatske i Ine, nego MOL-a.

“To ni u snu nisam mogao pomisliti”

– Moje kolege u stranci moraju se opredijeliti je li Linić čovjek koji krade Hrvatsku ili je to bila spletka njihova predsjednika koji želi maknuti čovjeka koji može raditi 13 sati dnevno – kazao je bivši ministar koji nije očekivao da će mu se to dogoditi u njegovoj stranci u kojoj djeluje više od 20 godine.

– U 20 godina se mnogo afera vezalo uz mene i sve to mogu prihvatiti, da moji politički oponenti blate moj rad. Ali da vam to radi predsjednik stranke, ni u snu nisam mogao pomisliti – kazao je Linić te dodao da je zaustavljao sve akcije koje bi bile protuzakonite te je kao ministar branio interese Hrvatske oko tema kao što su plaćanje poreza, a otkrio je da se s Milanovićem nije slagao niti koje tvrtke treba kreditirati. – Zasmetao sam mu kao osoba, a bio je izložen i pritiscima svojih prijatelja i rodbine – otkrio je Linić razlog zbog kojeg je smijenjen u Vladi.

“Za autokratsko ponašanje predsjednika sam dijelom i ja kriv”

– Cilj su premijeru bile medijske spletke jer mu je tako bilo najlakše riješiti se političkih protivnika – kazao je Linić te dodao kako svojim jučerašnjim istupom nije želio dobiti “potporu jednog člana ili jedne organizacije SDP-a. – Želio sam da svi članovi stranke čuju o čemu se radi i koje su razlike između mene i Zorana Milanovića – kazao je Linići dodavši da mu je jučer “ogroman teret pao s leđa”.

– U stranci ima straha zbog mnogo čega. Tko god je imao drugačije mišljenje, nije bio dobar za stranku. Za autokratsko ponašanje predsjednika sam dijelom i ja kriv – priznao je bivši ministar objasnivši da je šutio dok je Mirela Holy morala otići s ministarskog mjesta, kao i kada je iz SDP-a izbačena Aleksandra Kolarić.

– Holy je izbačena zbog jednog SMS-a, a hoćemo li govoriti o Jovanoviću i način na koji se pobrinuo za svoju sudbinu. Ima mnogo različitih kriterija u sadašnjem SDP-u – rekao je Linić.

“Djelovao sam u interesu Kraša”

– Ministri su se bavili gospodarstvom i nije nam smetao u tom dijelu. On nije imao autoritet da presiječe neke stvari, a zbog toga smo bili slabije efikasni – kazao je bivši ministar te dodao da je premijer kriv što nije donesen porez na nekretnine. – Vjerojatno tu ima i osobnog problema jer vi i obitelj imate neke nekretnine i ne želite da se usvoji porez na nekretnine – kazao je Linić o premijeru Milanoviću i opstruiranju poreza na nekretnine koji bi, po njegovim riječima, udario na one koji imaju prazne nekretnine.

– Nema dvojbe da sam djelovao u interesu Kraša – rekao je Linić o slučaju tvrtke Mali biskviti. – Time smo zaustavljali uvoz koji bi konkurirao Krašu – dodao je Linić i iznio svoj stav da je neprihvatljivo novac HBOR-a ulagati u uvoz i konkurenciju ovdje u Hrvatsku. Na pitanje je li Zoran Milanović nepošten političar, Linić je kazao da ne bi govorio o poštenju, ali da misli kako premijer “osobne interese stavlja ispred državnih”.

“Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje”

– Mislim da Milanović nije uspješan premijer i u ove dvije godine nije iskoristio šansu. Stranka se mora boriti za svoj imidž, a zbog lošeg djelovanja predsjednika stranke taj imidž smo izgubili i treba promijeniti predsjednika.  U stranci smo previše podijeljeni da bismo išli na novog mandatara Vlade u Saboru. Istina je da bez novih izbora ne možemo obavljati posao. Izvanredni izbori su jedino moguće rješenje – kazao je Linić.

– Za mene više u politici nema mjesta, i u slučaju da me izbace i SDP-a, kao i u slučaju da Milanovića smijene s predsjedničkog mjesta u stranci – rekao je Linić i dodao da je za njega priča gotova i da će se povući iz politike.

 

josipovicPredsjednik RH Ivo Josipović zatražio je od Sigurnosno-obavještajne agencije da provjeri navode bivšeg ministra Slavka Linića da je premijer državne službe upotrebljavao za političke obračune, a o rezultatima provjere ovisit će hoće li sazivati i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Javnosti poručuje “da jamči da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva, da će država, u ovom segmentu za koji je on odgovoran zajedno s premijerom, funkcionirati zakonito i sukladno s Ustavom”.

– Sukobi koji su se dogodili na političkoj sceni u sklopu vladajuće stranke moraju se raščistiti unutar stranke, ali se ne smije dogoditi da taj sukob utječe na državu i njeno funkcioniranje. Ja ću u skladu sa svojim ovlastima, a već sam to i zatražio od SOA-e, u vezi s mogućim nadzorom gospodina Linića, zatražiti sve one provjere koje mogu kao predsjednik republike sukladno Ustavu i zakonu zahtijevati i o tome ću izvijestiti javnost. Neovisno o tome što će se događati u saborskom odboru, znamo da se ovdje odlučuje i po stranačkoj liniji. Ja to želim izbjećijer je važno za državu, Vladu i za vlast da bude transparentna i vjerodostojna u vezi s optužbama koje su na stolu. Optužbe su ozbiljne i provjera onoga što se dogodilo doista je pitanje vjerodostojnosti države – objašnjava Ivo Josipović te dodaje da je razgovarao s premijerom jutros i rekao mu je, kaže, “da je nužno da se optužbe raščiste na potpuno vjerodostojan, transparentan i jasan način”.

– Rezultati će uslijediti brzo. O rezultatima te provjere, koja će biti stručna provjera i ona koju mogu kao ovlašteni nadzornik sigurnosne službe obaviti, ako tako smijem reći, ovisi hoće li se održati daljnja sjednica jednoga ili drugog tijela, vidjet ćemo. Javnost će o tome biti vrlo jasno i transparentno obaviještena – tvrdi predsjednik države.

Nije želio ulaziti u nagađanja koliko bi ova afera Linić-Milanović mogla utjecati nabudućnost SDP-a.

– Ja u stranačke odnose neću ulaziti, kao što nisam ulazio ni kada je bila riječ o HDZ-u. To je stvar stranaka, ali ponavljam, unutarstranački odnosi ne smiju imati utjecaj na funkcioniranje države – kaže Josipović. Na pitanje treba li raspisati prijevremene izbore, odgovara da je to stvar parlamentarne situacije te da on kao predsjednik RH koji je na neki način partner i Saboru i Vladi o tome ne može odlučivati.

 
 U sutrašnjem prilogu Obzor Večernjeg lista pročitajte veliki intervju sa bivšim ministrom financija Slavkom Linićem – VL 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Divjak: Hrvatska u CERN-u od 2019. godine

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministrica znanosti i obrazovanje Blaženka Divjak potvrdila je u nedjelju u Dubrovniku kako je Republika Hrvatska prvi put ispunila sva tri uvjeta te će od 2019. godine bit će pridruženi član Europskog laboratorija za fiziku čestica (CERN), najvećeg svjetskog znanstvenog laboratorija.

Ministrica Divjak istaknula je među ispunjenim uvjetima dovoljan znanstveni kapacitet u području fizike, računarstva i informatike.

„Naši fakulteti i instituti imaju u tom smislu vrlo značajne kapacitete, u što se uvjerila i CERN-ova misija tijekom posjeta Hrvatskoj. Osim toga, ispunjavamo uvjet kapaciteta u inovativnoj industriji koja nudi inovativna rješenja u inženjerstvu, informatike i razvoja novih materijala. Treći ispunjeni uvjet je politička volja države, koja kroz Ministarstvo i Zakladu za znanost daje ovim procesima punu podršku“, objasnila je Divjak.

Pridruženo članstvo u CERN-u počinje 2019. godine, a ministrica Divjak istaknula je kako je riječ o potpuno novim prilikama za hrvatske znanstvenike, nastavnike i učitelje, ali i inovativnu industriju, koja sudjelovanjem na CERN-ovim natječajima u vrijednosti 500 milijuna eura godišnje može bitno unaprijediti svoje poslovne procese.

„Neke su naše tvrtke u tim natječajima već sudjelovale, ali sad i drugi imaju priliku, ponajviše puno manjih IT tvrtki. Dobili su pristup potpuno novom tržištu“, rekla je Divjak.

Divjak je napomenula kako članarina u CERN-u iznosi oko milijun franaka, ali s obzirom na tržište smatra kako to nije velik polog.

„Izvješće Svjetskog ekonomskog foruma ističe kako se svijet dijeli na države koje će uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom i na one koje neće. Bilo bi propast za Hrvatsku da ostanemo s krive strane ‘željezne zavjese’. Želimo držati korak sa strelovitim razvojem tehnologije i potpuno nove industrije“, rekla je Divjak.

Ministrica je podsjetila kako je protekli tjedan bio tjedan dobrih vijesti za međunarodnu prepoznatljivost hrvatskog obrazovanja i znanosti, budući da je i Europska komisija objavilo vrlo pozitivno izvješće o ambicioznim obrazovnim reformama.

Ministrica Divjak je u listopadu 2017. godine o pridruživanju razgovarala s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti, a peteročlana misija CERN-a u Hrvatskoj je u svibnju ove godine provela tri dana kako bi utvrdila ispunjava li Hrvatska uvjete.

Europski laboratorij za fiziku čestica (CERN) je najveći istraživački laboratorij na svijetu, a osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja i njim upravlja dvadeset država. U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Tade Jurića ‘Iseljavanje Hrvata u Njemačku: Gubimo li Hrvatsku?’

Objavljeno

na

Objavio

Predstavljanje knjige Tade Jurića “Iseljavanje Hrvata u Njemačku: Gubimo li Hrvatsku?” održat će se u utorak 23. listopada 2018. u 18 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Ilica 242 u Zagrebu.

Knjigu će predstaviti: prof. dr. sc. Tihomir Cipek, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu.

U sklopu predstavljanja knjige održat će se i okrugli stol na kojem će sudjelovati:

Prof. dr. sc. Tihomir Cipek, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu
Prof. dr. sc. Anđelko Akrap, posebni savjetnik Predsjednice RH za pitanje demografije
Doc. dr. sc. Marin Strmota, Ekonomski fakultet Zagreb
Doc. dr. sc. Sanja Klempić Bogadi, Institut za migracije i narodnosti
doc. dr. sc. Tado Jurić, Hrvatsko katoličko sveučilište, autor knjige

Politički aspekti iseljavanja Hrvata iz Bosne i Hercegovine u Njemačku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori

Komentari