Connect with us

Hrvatska

Milanović na obilježavanju godišnjice GOMBR-e: Jedini pravi zadatak obrana Domovine

Objavljeno

-

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u utorak je na obilježavanju 15. obljetnice Gardijske oklopno-mehanizirane brigade (GOMBR) u Vinkovcima poručio pripadnicima postrojbe da je njihov “jedini pravi zadatak obrana hrvatske domovine, našeg naroda i svih građana, naših granica.”

“Rat bijesni u Ukrajini, jedna velika zemlja napala je drugu manju zemlju. I kako to često biva u povijesti, slabo se uči, a cijenu plaćaju oni najslabiji i najsiromašniji. Kada je Hrvatska prolazila kroz svoju kalvariju i užas podrške iz svijeta nije bilo osim međunarodnog priznanja koje je došlo kasno. Oružja još manje”, rekao je vrhovni zapovjednik OS RH, hrvatski predsjednik Milanović u govoru u vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” .

Pripadnicima brigade poručio je da kao vojnici moraju biti svjesni da je vojnički poziv prije svega poziv i način životapravi .

„Tu smo da zajednički branimo hrvatsku domovinu i da učinimo sve da u slučaju da bude potrebe to možemo učiniti s nečim, a to su prije svega ljudi, a onda i oprema“, rekao je.

“Godinama smo dokazivali i vjerovali da je naš put bio težak, s greškama, krvav, ali prije svega pošten, pravedan i s ciljem koji podržava ogromna većina hrvatskog naroda”, rekao je predsjednik.

Svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Mladen Karlić i Vlade, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i vukovarsko-srijemskih gradova i općina.

Podsjetivši kako je brigada nastala na temeljima legendarne 3., 5. i 7. gardijske brigade, zapovjednik GOMBR-e brigadni general Mijo Validžić rekao je kako je u Domovinskom ratu poginuo 571 pripadnika te postrojbe, 1.888 ranjeno, a 17 se vodi nestalima.

“Njihova žrtva temelj je na kojima je ova postrojba ustrojena 20. ožujka 2007. vodeći se slavnim tradicijama Sokolova, Kuna i Puma”, rekao je Validžić. Istaknuo je da su pripadnici brigade prošle godine sudjelovali u međunarodnim misijama u Poljskoj i Kosovu, te na domaćim i međunarodnim vojnim vježbama.

Također je izrazio zadovoljstvo što će 1. bojna Sokolovi uskoro biti opremljena borbenim vozila pješaštva Bradley.

Zaslužnim pripadnicima GOMBR-e predsjednik MIlanović uručio je priznanja i nagrade, a potom je podno spomenika poginulim pripadnicima 5.gardijske brigade u krugu vojarne položio vijenac i upalio svijeću. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeće počast su odali i članovi obitelji i rodbine te suborci poginulih, izaslanstva Sabora i Vlade te druga izaslanstva. (Hina)

Ruska tvornica tenkova prestala s radom?

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari