Connect with us

Komentar

Milanović: Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija na ovrhe

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u utorak da bi Vlada trebala produljiti moratorij na ovrhe do pronalaska trajnog rješenja u situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze.

“Gospodarske posljedice pandemije još su nesagledive, ali socijalne su opipljive i traže hrabre poteze Vlade bez udžbeničkih alibija. Najmanje što Vlada može učiniti je produljenje moratorija, i to socijalno promišljeno, do pronalaska trajnog rješenja”, napisao je Milanović na svom facebooku.

Kraj moratorija na ovrhe jučer je stotine tisuća hrvatskih građana opet prepustio na milost i, puno češće, nemilost vjerovnika među kojima uvijek prednjače financijske institucije i banke, podsjetio je.

“Preuzete obveze, kako reče Vlada, moraju se izvršavati, ali izvanredne okolnosti u kojima živimo već mjesecima i zbog kojih je moratorij uveden nisu nestale i, sada je izvjesno, trajat će još mjesecima”, istaknuo je Milanović.

U situaciji kada ni sama država ne može izvršavati sve preuzete obveze, kako se vidi u slučaju neplaćanja dugova prema dobavljačima lijekova, blokirani građani imaju pravo očekivati od države zaštitu ili barem poštenije i pravednije rješenje.

Također, smatra Milanović, dužnika koji ne može plaćati ratu stambenog kredita nije pravedno stavljati u isti ovršni rang s ljudima koji duguju desetke milijuna kuna.

“Ako ih banke jednako tretiraju, država ne može i ne smije. Ponavljam, situacija nije redovna, a u takvim situacijama na scenu stupa Vlada”, upozorio je Milanović i podsjetio kako je “Vlada pokazala da se ne boji banaka i da su joj građani na prvom mjestu u slučaju švicarskog franka”. (Hina)

Riba smrdi od glave – glave koja proždire viškove sitnih riba

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari