Connect with us

Vijesti

Milanović: Nema pitanja oko kojih se Hrvatska i Brazil razilaze

Objavljeno

-

Foto: EPA

Praktično nema pitanja koja se tiču suvremenog svijeta u kojima se Hrvatska i Brazil razilaze, izjavio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović nakon sastanka s brazilskim kolegom Ináciom Lulom da Silvom u ponedjeljak u Braziliji.

„Pitanja kojima smo se najviše bavili pitanja su međunarodnog mira i sigurnosti te potrebe za jedinstvenim, vidljivim i mjerljivim standardima u odnosima između država i naroda te kontinenata”, kazao je Milanović nakon sastanka po priopćenju s Pantovčaka.

„Mir i humanost u Palestini između Izraela i Države Palestine, koju ovih dana priznaju mnogi, ali Hrvatska još ne”, rekao je hrvatski predsjednik.

“Mir u istočnoj Europi, rat i ruska agresija na Ukrajinu. Sve te stvari su bitne i treba dovoljno prostora i razumijevanja da se problemi mogu rješavati samo diplomacijom i dijalogom u dobroj vjeri“, poručio je.

Brazilski predsjednik, po pisanju tamošnjih medija, pozvao je na trajan prekid vatre u Gazi. “Svakodnevno kršenje humanitarnog prava u Gazi je šokantno. Ključno je da međunarodna zajednica radi na rješenju dvije države koje će živjeti jedna uz drugu u sigurnosti. Nedavno priznanje Palestine Španjolske, Norveške i Irske važan je korak u tom smjeru”, dodao je.

Kad je u pitanju rat u Ukrajini, “Brazil je oštro osudio rusku invaziju na Ukrajinu, al deeskalacija bi bila nužan korak kako bi strane mogle nastaviti izravni dijalog. Podržavamo održavanje međunarodne konferencije koju priznaju i Ukrajina i Rusija”, rekao je Lula.

Milanović je dodao kako praktično nema pitanja koja se tiču suvremenog svijeta oko kojih se Hrvatska i Brazil razilaze.

„Od klimatskih promjena i klimatskih akcija koje su globalan problem i samo se tako mogu rješavati. Hrvatskoj ova tema jako vrijedi jer je naš ekonomski položaj utkan u ideju o očuvanja svijeta kakav je i kakav treba biti. Upravo nas zbog toga turistička industrija ganja jer žele naše prekrasne obale“, kazao je.

Milanović je prvi predsjednik hrvatske države koji je službeno posjetio Brazil i kazao je da je to jedinstven privilegij. On se sutra sastaje s Claudiom Castrom, guvernerom Rio de Janeira i gradonačelnikom Eduardom Paesom.

Milanović kani razgovarati i s grupom gospodarstvenika okupljenih u Hrvatsko-brazilskoj gospodarskoj komori, osnovanoj prošle godine upravo kako bi se unaprijedili gospodarski odnosi između dviju država. Robra razmjena dviju država iznosila je lani oko 90 milijuna dolara, s plusom na brazilskoj strani.

Tijekom posjeta sastat će se i članovima hrvatske zajednice koja živi u Sao Paulu. Upravo bi Hrvati koji žive u Brazilu mogli pridonijeti dodatnom razvoju odnosa dviju država jer hrvatsko porijeklo ima oko 80 tisuća stanovnika Brazila. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas