Connect with us

Politika

Milanović: Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, neće biti dobro

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović na izvanrednoj je konferenciji za novinare na Pantovčaku u utorak prozvao Vladu za ignorantski pristup opremanju Oružanih snaga RH.

Milanović je sazvao konferenciju za novinare nakon što su danas održane sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon kojih je objavljeno kratko zajedničko priopćenje Ureda predsjednika Republike i Ureda predsjednika Vlade, ali samo sa sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Milanović je tražio sazivanje sjednice Vijeća za obranu zbog, kako je više puta istaknuo, lošeg stanja u Oružanim snagama, a nakon što je u javnosti eskalirao sukob između njega i ministra obrane Marija Banožića.

Na konferenciji na Pantovčaku, Milanović je izvijestio da se nisu mogli složiti oko zajedničkog priopćenja sa sjednice Vijeća za obranu.

“Tražio sam, predlagao, da zajedničko priopćenje bude da je Vijeće zaključilo da trenutno materijalno stanje Oružanih snaga RH – materijalno, ne duhovno – nije zadovoljavajuće te da je potrebno ulagati ozbiljne napore u cilju ravnomjernog razvoja svih grana i sastavnica Oružanih snaga. To nije bilo prihvatljivo. Meni nije bilo prihvatljiva lakirovka, dakle, mazanje očiju javnosti. Tako da se tu nismo ništa dogovorili. A na drugoj sjednici, Vijeća za nacionalnu sigurnost jesmo”, rekao je Milanović.

Govoreći o stanju u Hrvatskoj vojsci istaknuo je, uz ostalo, da je bila najavljivana kupnja borbenih oklopnih vozila određene američke marke, koju je opisao kao vrlo velikodušnu američku ponudu, deseterostruko povoljniju od kupnje novih vozila.

Naglasio je kako je za njega to i politički bitno “zbog suradnje s Amerikancima” jer, kako je rekao, polako ih se škartiralo, a dobili smo od njih čuda.

“To je naprosto nestalo iz proračuna za ovu i sljedeće tri godine Nema. Bez da je to najavljeno” naveo je Milanović te dodao kako su i ministar Banožić i premijer Andrej Plenković prethodno “mjesecima na političkim skupovima i obraćanjima govorili o tome da će to biti sljedeći korak dovođenja Hrvatske vojske, posebno kopnene vojske, na jednu pristojnu razinu”.

“Ništa od toga. Naprosto, ispalo je”, rekao je Milanović te naglasio kako, s obzirom na to da prema Ustavu, on odgovara za cjelovitost, neovisnost i integritet, obranu RH, ne može prijeći preko takvih stvari kao da se ne događaju.

Ne želim da hrvatski vojnici budu glineni golubovi nego ljudi kojima smo dali maksimum koji možemo, a ne minimum, naglasio je.

“Dakle, taj jedan potpuno ignorantski pristup opremanju i strateškim planovima Hrvatske vojske je meni neprihvatljiv”, poručio je.

Rekao je i da se na sjednicama nije razgovaralo o slučaju umirovljenja zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.

“Ne, oni se prave da se apsolutno ništa ne događa. A ja, naravno, o tome neću razgovarati ni s kim osim s Plenkovićem. Ministar je svoje rekao. Sa mnom više razgovarati ne može, s načelnikom Glavnog stožera ne razgovara već mjesecima. To nije od jučer. Zašto je to tako? To je tema i to sam rekao premijeru da on mora riješiti, da je to njegova odgovornost”, rekao je Milanović. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari