Connect with us

Hrvatska

Milanović obišao Fakultet metalurgije u Sisku i Učiteljski fakultet u Petrinji

Objavljeno

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je na Međunarodni dan žena Fakultet metalurgije u Sisku, što se stereotipno smatra muškom profesijom, a potom i Odsjek Učiteljskog fakulteta u Petrinji, koji se smatra ženskom profesijom.

Jedna od tema radnog sastanka koji je održao s dekanicom, prodekanicama te studenticama i studentima fakulteta bila je uloga žena u znanosti i visokoškolskom obrazovanju.

“Razlog zašto sam danas ovdje je Međunarodni dan žena i činjenica da su na ovom fakultetu, u Upravi i vodstvu, isključivo žene, što je vrlo neobično s obzirom na prirodu njihove djelatnosti koja se stereotipno smatra muškom“, rekao je Milanović nakon sastanka dodavši kako je neobično i zanimljivo da pola studenata na Metalurškom fakultetu čine žene.

Za Fakultet metalurgije, koji je dio zagrebačkog Sveučilišta i postoji već 60 godina, ocijenio je kako se usprkos svim promjenama kroz koje smo prošli bori i razvija.

„U Sisku, kolijevci hrvatske metalurgije koja je prošla svoje uspone i padove, borbe za opstanak, za napredak, to znanje se čuva. Ovdje se provode i doktorski studiji u suradnji s matičnim Sveučilištem u Zagrebu, što je veliki uspjeh s obzirom na zahtjevnost, intenzitet i svakovrsnu kompliciranost takvih studija“, kaže Milanović.

Siguran je da će država i ministarstvo sa svoje strane, a fakultet sa svoje strane, u borbi za europski novac to mjesto dodatno unaprijediti, da to bude fakultet na koji će dolaziti studenti ne samo iz ovog kraja nego iz svih dijelova Hrvatske.

Nakon posjete petrinjskom Odsjeku Učiteljskog fakulteta predsjednik Republike je razgovarao s dekanom, prodekanom i nastavnicama Odsjeka te obišao potresom uništene zgrade Fakulteta.

“Učiteljski fakultet u Petrinji dio je zagrebačkog Sveučilišta i jedna od stožernih ustanova koja će držati ovaj grad, nakon što potres postane jučer, a ovo je danas i sutra”, rekao je Milanović dodavši da je to kovačnica identiteta.

Čestitajući Dan žena Milanović je rekao da “postoje žene i žene”, pojasnivši kako postoje žene koje su borbene, koju se ne daju prodati ni slomiti, koje će nasilnika ili uzenemirivača svake vrste “opaliti na neko mjesto”, a postoje i žene koje glumataju.

Upitan misli li opet na holivudske glumice, rekao je “pustimo sad te glumice”, dok je na pitanje zaslužuju li žene zaštitu poručio da slabi zaslužuju zaštitu.

“Učiteljice zaslužuju zaštitu, cure na fakultetu koje su asistentice, moraju napredovati kroz netransparentan sustav i ovise o starijim kolegama, a nisu dovoljno interesantne da se okupi 30 kamera zbog njih”, rekao je Milanović. (Hina)

Sisak: Dosad nezabilježena dragovoljna predaja oružja – dovoljno za postrojbu

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari