Connect with us

Hrvatska

Milanović: Obrana Hrvatske je sveti zadatak Hrvatske vojske

Objavljeno

-

Foto: Hina

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović poručio je u petak na polaganju prisege 34. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi da je obrana Hrvatske, njezinih granica i stanovništva sveti zadatak Hrvatske vojske.

Na svečanosti u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi prisegu su položila 73 ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, 54 muškarca i 19 žena.

Na početku prigodnog obraćanja Predsjednik Republike pozdravio je sve prisutne hrvatske ročnice i ročnike, ali i njihove obitelji i prijatelje koji su se nakon dugo vremena pridružili svečanosti u čemu ih je do sada ograničavala pandemija koronavirusa.

„Najviši hrvatski vojni zapovjednici na čelu s načelnikom Glavnog stožera admiralom Robertom Hranjem već dugo nisu bili ovdje u ovako kompletnom sastavu i, nažalost, već dugo nije bilo ovako malo ročnika. Razlog je razumljiv, ljudski – nelagoda, rezerva, strah – rat je, daleko, a opet ne tako daleko od nas“, rekao je hrvatski Predsjednik.

Ročnicima je poručio da prisega koju su upravo dali hrvatskoj republici, njezinom Ustavu i njezinom narodu, njezinom redu i poretku nije samo sklop riječi, nego je to u nekoliko rečenica u stvari srž svega.

“Dali ste prisegu Hrvatskoj, obrani Domovine, njezinih granica, teritorija, stanovništva, demokratske državne vlasti od Međimurja do Dubrovnika i Prevlake, od Baranje i Slavonije do Istre, Dalmacije i Like. To je sveti zadatak Hrvatske vojske. Sve drugo je plemeniti i dobro došao dodatak savezništva, lojalnosti, pošten odnos prema drugima i očekivanje istog takvog odnosa prema nama. Ali ključno i povrh svega to je obrana Domovine”, naglasio je predsjednik Milanović.

Također je poručio kako vjeruje i očekuje da će za nekoliko mjeseci na prisezi nove generacije sljedeći naraštaj ročnica i ročnika biti brojniji.

„Na tome treba raditi, to se ne može dogoditi samo od sebe i zato vam čestitam jer ste ovu odluku donijeli u kompliciranim okolnostima. Mnogi su se pokolebali i zbog toga ih naravno ne osuđujem. Vjerujem kako će stvari biti drukčije za pola godine, da će svijet biti mirniji i biti opet normalnije mjesto kakvo je bilo zadnjih tridesetak godina. Ali, to ostaje da se nadamo, na to nemamo puno utjecaja“, rekao je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga.

„Ono na što imamo utjecaj je sigurnost naše zemlje, njezinih granica, naših građana i to je vaš zadatak, vaša zadaća na koju ste danas prisegnuli. Na tome vam čestitam od srca“, rekao je predsjednik Milanović.

Uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske na polaganju prisege 34. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju bili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, savjetnik predsjednika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić i posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. (Hina)

Milanović: Predsjednik Vlade je udbaš druge generacije

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari