Connect with us

Vijesti

Milanović odlikovao generale HV-a i gardijske brigade HVO-a

Objavljeno

-

Predsjednik Zoran Milanović večeras je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi priredio prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko,  umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić Livno, 2. gardijska brigada HVO-a Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Predstavnik ratnih zapovjednika i hrvatskih branitelja, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina rekao je da je sretan što su svi zajedno u Kninu, na tvrđavi kralja Zvonimira, u predvečerje velike obljetnice.

– Puno je vremena prošlo od završetka rata, ali nikad nije kasno učiniti dobro, učiniti pravedno, rekao je Gotovina, zahvalivši Milanoviću na odlikovanjima.

Milanović je rekao da za sve postoji vrijeme te da je 25 godina nakon velike pobjede vrijeme da se okupimo, da budemo zajedno i da si još jednom ponovimo koliko su to velike stvari koje je mala grupa ljudi učinila i postigla, izlažući sebe, svoj život i sigurnost, u korist velikog broja ljudi, hrvatske nacije i države.

– Ovo je prilika da se okupimo i da razgovaramo i da ponovimo još jednom da je rat koji smo vodili i koji nam je bio nametnut bio pravedan, nažalost nužan i neizbježan i da u njemu nikada, usprkos nekim posrnućima, nismo pali ili posrnuli u ponor moralne katastrofe. To nam se nije dogodilo i to dijeli velike od malih, ljude od neljudi, poručio je Milanović.

Dodao je da je bilo pokušaja, “zamišljenih u nekim centrima ili ne”, da se hrvatski oslobodilački rat prikaže kao zločinački pothvat.

– To srećom, kažem srećom jer i sreća je bila faktor, nije uspjelo, rekao je Milanović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari