Connect with us

Hrvatska

Milanović otkazao američkom PR-ovcu Brownu!?

Objavljeno

on

Zoran Milanović i SDP su za za popravljanje imagea u izbornoj godini angažirali prestižnu američku konzultantsku kuću Penn Schoen Berland (PSB) koja je u Hrvatsku poslala prvog potpredsjednika Alexa Browna. Brown je po dolasku na Iblerov ishvaljen kao čudotvorac koji će poporaviti image vladajuće stranke i od nesimpatičnog i iritantnog Milanovića napraviti poželjnog premijera, piše Maxportal
[ad id=”68099″]

Ponavljano je da je Brown godinu ranije od američkog udruženja političkih konzultanata dobio nagradu za konzultanta godine za međunarodne kampanje. Priznanje mu je dodijeljeno zbog uspjeha koji je postigao 2013. godine radeći za češku stranku ANO.

U oporbi su Milanovićev agnažman američkog PR stručnjaka dočekali s podsmjehom. Predsjednik HDZ-a Karamarko kazao je da “HDZ kao opozicija plaća ugledni njemački IFO institut s kojim surađuje u izradi gospodarskog programa radi izlaska iz krize, a SDP plaća PR-ovce ne bi li se održao na vlasti”.

Brown je rezidenciju imao u zagrebačkom hotelu Esplanade, uživao status štićene osobe (čuvala ga je policija) i kompletan servis primjeren diplomatskim predstavništvima.

Brown i članovi njegova tima za SDP su počeli raditi potkraj prošle godine. U SDP-u su tada tvrdili da je Brown nije angažiran samo radi predizborne kampanje nego i zbog same stranke kojoj je potrebna pomoć u osmišljavanju javnih nastupa i prezentacije političkog programa. Analitičari su procjenjivali da se njihov rad osjetio, da je Milanović od arogantnog “pametujućeg” premijera postao susretljiviji i umjereniji.

Suradnja SDP i Browna trajala je manje od godinu dana. Milanović je navodno prekinuo suradnju, a do razlaza je došlo  zbog “sukoba karakterea i menatliteta”, kako je Maxportalu prenio izvor blizak vladajućoj stranci.

Šest spornih točaka

Prvi točka spora je  Brawnovo insistiranje na konceptu kampanje “mi ili oni” koju je amrički stručnjak gradio po uzoru na američke kampanje gdje psotoje dvije glavne stranke. Milanović je kratko igrao na tu kartu, afirmirao je tezu o poštenju vlastite stranke, ali je nakon loših anketa procijenio da to SDP pomoći. U najsretnije razdoblje za po njegovu stranku,SDP u Hrvatskoj može dostići tek 25 postotnu podršku birača.

Opasnost takvog koncepta po SDP je i mobiliziranje glasača desnice i centra protiv SDP-a pa ih od izbornog debakla može spasiti samo poražavajuće loša izlaznost na izbore.

Druga točka prijepora je ulatimativni zahtjev Alexa Browna da smanji osobni luksuz i javno rasipništvo poput vožnje helikopterom u privatne posjete. Svjedoci iz blizine Alexa Browna kažu je to bio neposredni povod za prekid suradnje. Kad je shvatio da šef SDP državni helikopter koristi za posjet ljubavici očekivao je da će se hrvatski mediji i oporba dići na noge i tražiti smjenu. Tako bi bilo u Americi. U Hrvatskoj je reakcija bila vrlo mlaka, ali je svejedno zabrinula Browna i od premijera je tražio da s tim prestane.

Treća stvar koju je Brown zamjerao je šefu SDP-a je “umjerenost u malim stvarima”. Brown se osobno osvjedočio da je Milanović pretjeruje s količinama plavca malog nakog svakog ručka. Sličan je problem s još nekolicinom ministara koji u popodnevnim satima ne mogu funkcionirat. Prvenstveno se to odnosi na Ostojića i Šipuša,  Zlatar Violić je već smijenjena zbog alkoholizma..

Četvrta stvar koju je Brown savjetovao Milanoviću je češće pojavljivanje u javnosti sa suprugom Sonjom Musić Milanović, dobroizgledajućom liječnicom, kako bi ga se prikazalo kao uzornog obiteljskog čovjeka. Milanović na to nije pristao zbog naglašeno narušenih odnosa sa suprugom (što je pak posebna tema).

Napeti obiteljski odnosi šefa stranke, poznato je većini u SDP-u, postali su opterećenje ne samo za premijera nego i za cijelu Vladu, ali rijetko tko može kontrolirati tvrdoglavog premijera koji je taj Brownom zahtjev komentirao riječima: “Nisam slušao ni ćaći Stipu pa neću ni Alexa!”

Treba li se premijer pojavljivati s bratom Krešimirom Brown nije komentirao.

Peta točka i vrlo važan motiv svađe Milanovića i Browna je Milanovićevo približavanje desnici i pokušaj da dobije dio biračkog tijela sklonog HDZ-u. Brown je Milanoviću zamjerio što je najavio da će zračnoj luci Zagreb dati ime po prvom hrvatskom predjsniku dr. Franji Tuđmanu. Procjenio je da će izgubiti dio glasova ljevice i nacionalnih manjina, (prije svega Srba), a da na desnici i centru ništa neće dobiti.

Kao kuriozitet dolazi šesta točka, a to je Brownov stav da Milanović pretjeruje u druženju s generalom Antom Gotovinom i pokušaj da ga dobije kao jockera na svoju stranu.

Tko je platio osam milijuna kuna?

Iako iz SDP-a nisu htjeli objaviti koliko plaćaju usluge PSB-a, iz neslužbenih ali pouzdanih izvora Maxportal je primio informaciju da je riječ osam milijuna kuna. Što se te novce moglo napraviti u Hrvatskoj posebna je tema.

SDP kaže da je to njihov novac i da sami odlučuju kako će ga trošiti. Zaboravljaju spomenuti da je to nova koji dobiju iz proračuna i da svi mi plaćamo stručnjake koji nas trebaju uvjeriti da je Milanović simpatičan, da je u dobrim odnosima sa suprugom, da nema ljubavnicu, da mi živimo bolje.

Zanimljiva je ta teza SDP-a: Osam milijuna  kuna trebamo platiti “tamo nekom Alexu” da bi nam on objasnio da živimo bolje.

Brown je prema pisanju Maxportala napustio Zagreb. Ostao je tek ured koji odrađuje tehničke poslove, piše maxportal!

Do objave nismo uspjeli dobiti potvrdu za navode maxportala

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari